Ons werk

SIOM: Systeemintegratie voor de internationale glastuinbouw

Nederland is mondiaal marktleider op het gebied van glastuinbouw. De glazen tuinbouwkas met zijn technische installaties is een belangrijk exportproduct geworden. Met de inzet van het Systeem Integratie en Optimalisatie Model (SIOM) pakt de Nederlandse kassenbouw een grote voorsprong op de wereldmarkt.

Wat maakt SIOM uniek?

De tool SIOM heeft een uitgebreide database met specifieke componenten en systemen voor de glastuinbouw, zoals de kasconstructie, verwarming, ventilatie, koeling en irrigatie. Binnen SIOM kun je verschillende ontwerpvarianten van de kas met elkaar vergelijken. Op basis van de locatie geeft SIOM informatie over lokale bronnen zoals zonuren, neerslag, grondwater en energie. Janssen: “Een kas is een samenspel van vele technologieën die je naar hartenlust kunt combineren. Op elke plek van de wereld moet je een andere combinatie kiezen. SIOM geeft hier inzicht in en geeft waardevolle informatie over terugverdientijden en bedrijfsresultaten en efficiëntie. Deze aspecten zijn zeer relevant voor investeerders om een zo hoog mogelijke opbrengst tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.”

Bijdrage aan voedselproblematiek

De voedselvoorziening is een mondiaal vraagstuk met grote uitdagingen, nu en zeker in de toekomst. Duidelijke trends zijn urbanisatie en local-for-local, waarbij mensen steeds meer voedingsmiddelen bij de bron (in dit geval de stad) produceren en consumeren. “Het kunnen bouwen van geschikte kassen op elke denkbare locatie zal hier zeker aan bijdragen. Met behulp van SIOM kan ook uitgerekend worden of het efficiënter en/of duurzamer is om lokaal te verbouwen of toch voor voedseltransport te kiezen”, vult Janssen aan.

Toekomstmuziek

In de komende jaren zal SIOM in samenwerking met stichting Hortivation steeds verder worden ontwikkeld en verfijnd. Janssen: “De licentiehouders gaan zelf zorgen voor het aanvullen en verfijnen van de data. Nu zit er bijvoorbeeld alleen standaard glas in de database, straks zitten er alle denkbare soorten glas in die met elkaar kunnen worden vergeleken. En gebruikers kunnen in de toekomst ook de performance van de gebouwde kassen inzetten om de SIOM modellen te verfijnen, zodat toekomstige kassen profiteren van ervaringen in een bepaald gebied. Omdat de licentiehouders SIOM constant aanvullen met data, werken de toeleveranciers op deze manier samen om hun sector te optimaliseren.”

Download de SIOM Infographic als pdf

Download
Ons werk

Zelf CO2 afvangen in de kas

Voor een optimale gewasproductie voegen tuinders overdag extra CO2 toe in de kas. Wanneer zij die met een door TNO ontwikkelde installatie zelf afvangen uit rookgas, zijn ze veel goedkoper uit en niet... Lees verder
Nieuws

Optimaal ontwerp kas voor betere voedselvoorziening wereldwijd

14 juni 2019
Het adviesproduct SIOM, een hulpmiddel voor de glastuinbouw om kassen optimaal te ontwerpen, komt deze zomer in een uitgebreide versie beschikbaar. TNO ontwikkelde het simulatiemodel in samenwerking met... Lees verder

Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.