Biorizon als nieuwe weg naar bio-aromaten

TNO en VITO werken samen om de CO2 footprint te verminderen. Door technologieën te ontwikkelen en op te schalen. Zo kan de commerciële productie van aromatische verbindingen uit biologisch afval in 2025 mogelijk gemaakt worden.

Benieuwd wat deelname aan dit project jouw bedrijf kan opleveren?

Neem contact met ons op ›

Contact opnemen

Om de CO2-footprint te verminderen zijn de chemische industrie en vooral brand owners op zoek naar nieuwe, duurzame materialen voor hun producten. Omdat er nog geen commercieel beschikbare hernieuwbare aromaten te koop waren, gingen VITO en TNO in 2013 van start met het shared research centre Biorizon.

chemische bouwstenen

Belangrijk was om de ideeën te toetsen en te bepalen welke technologieontwikkeling geschikt zou zijn om bioaromaten te realiseren. Hiervoor identificeerde het Biorizon-team in overleg met de chemische industrie de technisch-economisch meest interessante routes en producten. Vervolgens startten we met technologieontwikkeling in het lab, waar we zogenaamde furanen maken uit biologisch afval. Dat afval concurreert nadrukkelijk niet met de voedselketen, maar komt uit bijvoorbeeld afvalstromen zoals dierlijke mest en restproducten van de landbouw.

Furanen zijn zeer geschikt als grondstof voor uiteenlopende soorten functionele bioaromaten – maar liefst veertig procent van de chemicaliën voor de chemische industrie behoort tot de klasse aromaten. Deze chemische bouwstenen maken we nu met heel hoge zuiverheid in een proces dat bovendien een hoge opbrengst kent. De chemische industrie verwerkt ze vervolgens tot nieuwe performancematerialen zoals coatings, polyurethaanschuim of high-end smeermiddelen. Daarnaast worden ze gebruikt voor diverse soorten plastic.

Innovatieve bio-aromaten hebben veel voordeel

Het vraagt de nodige expertise om het proces op laboratoriumschaal, bijvoorbeeld in een reageerbuis, op dezelfde manier te laten functioneren in een continuproces op commerciële schaal. Door intensieve samenwerking slaagden onze procestechnologen en organisch chemici erin om de chemie van het lab door te vertalen naar een demofaciliteit, waarmee we voor de industrie meerdere kilogrammen bioaromaten per uur kunnen produceren.

De komende jaren gaan we die capaciteit verder uitbreiden. Op dit moment schrijven we een businessplan om de technologie op te schalen naar een demofaciliteit van technology readiness level (TRL) 6/7, met een productiecapaciteit van 50 tot 100 ton per jaar.

Naast winst in duurzaamheid hebben de innovatieve aromaten nog een extra voordeel: ze kunnen er anders uitzien dan de aromaten die met fossiele grondstoffen met conventionele petrochemie worden gemaakt. Door te starten met biomassa als grondstof, hebben deze aromaten een iets andere structuur.

Dat is interessant omdat een fabrikant dan bijvoorbeeld ook nieuwe eigenschappen in zijn high-end smeermiddel kan creëren. Of denk aan betere uv-bestendigheid voor verf of grotere flexibiliteit voor schuimen in stoelzittingen.

Deelnemen aan de ontwikkelingen?

Juist de extra performance die we in het eindproduct creëren, maakt het interessant om aan Biorizon deel te nemen, al zijn uiteindelijk beide opties mogelijk: we kunnen technologie ontwikkelen voor drop-in-aromaten met exact dezelfde molecuulstructuur als nu in petrochemie wordt gemaakt. Of we maken nieuwe functionele bioaromaten die niet met traditionele petrochemie kunnen worden gemaakt.

In ons toegepaste onderzoek werken we samen met alle partijen in de waardeketen: de grondstofleverancier zoals de suikerindustrie of mestverwerker, de chemische industrie die bioaromaten wenst te produceren of af te nemen, en de brand owners aan het einde van de waardeketen die de nieuwe materialen afnemen. Met elk van die partijen zoeken we graag samenwerking.

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan deze ontwikkelingen, dan nodigen wij je van harte uit om met ons het gesprek aan te gaan.

Benieuwd wat deelname aan dit project jouw bedrijf kan opleveren?

Neem contact met ons op ›

Contact opnemen

Locatie Bergen op Zoom

Auvergnedijk 2
4612 PZ Bergen op Zoom

Nieuws

Relement vestigt zich op Green Chemistry Campus

02 maart 2021
TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigt zich op de Green Chemistry Campus. Het bedrijf gaat op commerciële schaal bio-aromaten produceren en verkopen voor toepassing in onder meer smeermiddelen en coatings.... Lees verder

Sustainable Chemical Industry
Contact

Dr. Hans van der Pol

  • Circulaire Economie & Milieu