Brightlands Materials Center voor nieuwe duurzame materialen

Op het Brightlands Materials Center in Limburg werken verschillende kennisinstellingen en bedrijven aan tradiotionele polymeren op basis van zowel aardolie als plantaardige grondstoffen.

Benieuwd naar de samenwerkingsmogelijkheden?

We vertellen je er graag meer over! Neem direct contact op ›

Contact opnemen

Het Brightlands Materials Center (BMC) is een internationaal onderzoekscentrum voor nieuwe, duurzame technologieën op het gebied van kunststoffen en hun toepassingen. Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen werken enkele tientallen kennisinstellingen en bedrijven in uiteenlopende shared-researchprogramma’s aan traditionele polymeren op basis van zowel aardolie als plantaardige grondstoffen.

Innovatieve coatings voor solar control-glas


SunSmart, the first affordable, energy-optimised window

Sustainable buildings

Voor de bouw werken we onder meer aan slimme coatings voor solar control-glas. Solar control-coatings die nu op de markt zijn, blokkeren altijd de warmte van de zon. Maar als het buiten koud is, komt de warmte van de zon juist goed van pas om de binnenkant van een gebouw te verwarmen. Met onze expertise op het gebied van nanotechnologie ontwikkelen we thermochrome nanocoatings en optische pigmenten in polymere foliën die de warmte in het gebouw actief reguleren. In het verlengde daarvan ontwikkelen we coatings en gepigmenteerde inkapselfolies die de effectiviteit en esthetiek van zonnepanelen verbeteren.

Naast het creëren van een geoptimaliseerd energie-efficiënt raam voor gematigde klimaten, zoeken we een manier om de productie goedkoper te maken. Zo werken we aan een nat-chemische coating die eenvoudig op het glas is aan te brengen. Belangrijke voordelen voor de consument zijn toegenomen comfort en verminderde energiekosten bij een ROI van 7 jaar. Bovendien leidt de energiebesparing tot een lagere CO2-uitstoot. Op laboratoriumschaal hebben we aangetoond dat de technologie werkt en beter presteert dan commerciële energie-efficiënte ramen. Als volgende stap maken we de coatings geschikt om op grotere schaal in de industrie te worden beproefd.

Lightweight automotive

Thermoplastische composieten voor de auto-industrie

Voor de auto-industrie richten we ons op thermoplastische materialen. Door hun eigenschappen hebben zulke composieten veel potentieel om te worden toegepast in lichtgewichtconstructies. Ze zijn tot de helft lichter dan staal en een tot kwart lichter dan aluminium, wat eveneens bijdraagt aan de CO2-reductie. In ons onderzoek focussen we op de vraag hoe we sterkte, levensduur en hechting tussen composieten en andere materialen kunnen voorspellen. Met de opgedane kennis bouwen we modellen waarmee we samen met onze partners de materialen in voertuigonderdelen op een kostenefficiënte manier optimaliseren.

Bij de introductie van nieuwe materialen besteden we bijzondere aandacht aan het einde van de levensduur. We ontwikkelen concepten voor recycling, waarbij we zorgen dat het gerecyclede materiaal geschikt is voor structurele toepassingen.

Unieke faciliteiten en expertise van kennisinstellingen

Wat onze expertise bijzonder maakt, is de combinatie van modelleercompetenties en inzicht in specifieke materialen. Verder beschikken we over unieke faciliteiten om het experimentele onderzoek te ondersteunen, van cleanrooms tot 3D-printfaciliteiten en van pilotinstallaties tot toegang tot investeerders.

Gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus, hebben we korte lijnen met materiaalleveranciers en bedrijven die de innovatieve materialen in de praktijk toepassen. Bovendien hebben we vanuit de provincie Limburg goede toegang tot de expertise van onderwijsinstellingen. Zo dragen Zuyd Hogeschool en de universiteiten van Eindhoven, Maastricht, Twente en Hasselt eraan bij dat we ons onderzoek kunnen versnellen.

Meer weten of deelnemen?

Om prototypen van glascoatings in de gebouwde omgeving te testen komen we graag in contact met glasbedrijven, woningbouwverenigingen die de comfortverhogende en energiebesparende coatings willen toepassen in hun renovatieprojecten, of met bouwondernemingen die de innovaties willen toepassen in hun projecten. Ook voor composieten voor de auto-industrie zoeken we partners in de regio, van bedrijven die het materiaal terugnemen, verkleinen, sorteren en nieuwe stromen genereren tot bedrijven die de gerecyclede materialen weer inzetten.

Benieuwd naar de samenwerkingsmogelijkheden?

We vertellen je er graag meer over! Neem direct contact op ›

Contact opnemen
Nieuws

Onderzoek naar volledig recyclebare verpakkingen soepen en sauzen

27 januari 2022
In Geleen legt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen zich toe op de ontwikkeling van volledig circulaire steriliseerbare stazakken voor soepen en sauzen. Recyclen van deze verpakkingen is... Lees verder
TNO Insights

Hoe 'slim thermochroom glas' energie bespaart in huizen

09 maart 2021
Bij het Brightlands Materials Center (een samenwerking tussen TNO en de provincie Limburg) wordt gewerkt aan slimme thermochrome coatings voor op ramen. Die kunnen schakelen tussen warmte blokkeren en... Lees verder
Nieuws

Project SUNOVATE

20 januari 2021
Het SUNOVATE project richt zich op het verbeteren van de elektriciteitsopbrengst van gebouw-geïntegreerde zonnepanelen (BIPV) door opwarming van de panelen tegen te gaan, en op het verminderen van het... Lees verder

Sustainable Chemical Industry
Contact

Ir. Peter Wolfs

  • Chemie
  • Materiaaltransitie
  • Circulaire Economie
  • Luchtkwaliteit