Afdeling Modelling, Simulation & Gaming

Hoe kunnen we militairen en veiligheidspersoneel effectief voorbereiden op hun werk in een missiegebied? Hoe kunnen we augmented of virtual reality inzetten om grote hoeveelheden data aan beleidsvoerders te presenteren? En hoe nauwkeurig kunnen we de route van een voortvluchtige crimineel voorspellen met behulp van data? De afdeling Modelling, Simulation and Gaming (MSG) binnen TNO heeft de expertise én state-of-the-art-faciliteiten in huis om deze vragen te beantwoorden.

Nieuwe capaciteiten ontwikkelen

Wij helpen onze klanten – met name in het veiligheidsdomein – om hun capaciteiten te verbeteren en om nieuwe capaciteiten te ontwikkelen. Dit doen we door modellen, simulaties en games te ontwerpen en (laten) ontwikkelen. Dit proces kent meestal drie stappen. De eerste stap? Het efficiënt en valide modelleren van de echte wereld aan de hand van scenario`s en algoritmes. De kunst daarna is om in een simulatie de werkelijkheid zo adequaat mogelijk na te bootsen. Het transformeren van de resultaten uit de simulaties zorgt voor toepasbare kennis en technologie, bijvoorbeeld een software tool, een database of een virtual of augmented reality applicatie.

Simulatie proces

Kennis en faciliteiten

Onze modellen, simulaties en games worden gebruikt om militaire operaties voor te bereiden of om incidenten die de nationale veiligheid bedreigen te voorspellen. En ze ondersteunen ook bij andere vraagstukken. Zoals: wat is de beste aanpak bij grootschalige cyberaanvallen? Of: hoe kunnen we een gebied zo snel mogelijk evacueren in het geval van een overstroming? Met onze kennis en faciliteiten op het gebied van Concept Development and Experimentation zorgen wij dat de wensen van onze klanten op een interactieve manier dicht bij de context van de operationele omgeving blijven staan. Zo werken we dagelijks met onze partners om de veiligheid in Nederland verder te vergroten.

Onze specialismen

 • Impressie van virtual environment en behaviour modelling
  Virtual environment modelling
  Hierbij gaat het om het modelleren van 3D-terreinen en -objecten, gebaseerd op data verkregen uit de echte wereld. Onder andere in virtual reality (VR) en augmented reality (AR) toepassingen maken we de resultaten van gesimuleerde omgevingen zichtbaar.
 • System and behaviour modelling
  We maken simulatiemodellen realistischer door ze te voorzien van relevant menselijk gedrag en interactie met andere systemen.
 • Simulation systems engineering
  We hebben kennis van architectuur en ontwikkelmethoden voor simulaties en de verificatie en validatie van simulaties. Uniek hierin is onze ervaring met distributed simulation architectures en de internationale standaarden HLA (high-level architecture) en DIS (distributed interactive simulation).
 • Decision support systems
  Met onze datagedreven modellen en kunstmatig intelligente systemen stimuleren we mensen om beter doordachte beslissingen te nemen.
 • Experiments, Exercises & Validation
  Onze ervaring in grootschalige simulatie evenementen, en onze rol bij het inrichten van nieuwe defensie Battle Labs, zorgen ervoor dat we betrouwbare Modelling & Simulation faciliteiten kunnen neerzetten waarin onze klant kan experimenteren en nieuwe concepten kan genereren.
JROADS operator

We werken nauw samen met experts van andere afdelingen binnen TNO en delen onze kennis en kunde met elkaar. Zo kunnen we altijd de juiste expertise inzetten om een complex vraagstuk op te lossen.

De voordelen

Het gebruik van modellen en simulaties heeft tal van voordelen. In een digitale kopie van de echte wereld kun je op een veilige en kostenefficiënte manier verschillende scenario’s testen of oefeningen uitvoeren, zonder de omgeving aan te tasten. Bovendien zijn modellen en simulaties duurzaam: voor een militaire training via een simulatie zijn geen vervuilende wapens en voertuigen nodig.                                                                        

Bij MSG beschikken we over een groot aantal analytische en simulatiemodellen. Met de nieuwste technieken en standaarden lossen wij complexe vraagstukken op. Bij het plannen, uitvoeren, analyseren én evalueren van experimenten kun je op onze ondersteuning rekenen.

JROADS impressie

Join our team!

Het MSG-team bestaat uit ongeveer 30 professionals met diverse achtergronden, zoals wiskunde, werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, lucht- en ruimtevaarttechniek, en computerwetenschap. Nieuwsgierigheid zit in onze aard. Of we nu onderzoek doen naar een nieuw simulatiemodel of de aanschaf van de nieuwste hardware: wij willen het naadje van de kous weten. Herken jij je hierin? En wil je jouw stempel drukken op modellen en simulaties die de wereld veiliger maken? Check onze vacatures op de locatie aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag. Ook voor een stage of afstudeerproject bij ons ben je van harte welkom!

Hier werken wij aan

Simulaties van wapensystemen op het land, op zee en in de lucht
Dankzij onze simulatiesoftware JROADS is Defensie in staat om complexe wapensystemen te testen en te analyseren op elke mogelijke locatie. Zelfs op zee of hoog in de lucht.
Lees meer >>

Tijd en kosten besparen met Concept Development and Experimentation
Een nieuw concept ontwikkelen en testen kost tijd en geld en vraagt veel creativiteit. Wij helpen je met een virtuele wereld waarin je eindeloos kunt experimenteren. Zo laat je niets meer aan het toeval over.
Lees meer >>

Met de data van gisteren oefenen voor de missie van morgen
Met een optimale mix van live, virtuele en constructieve simulaties bootsen we de werkelijkheid op een slimme manier na. Zo trainen we militairen hoe ze moeten handelen in echte situaties.
Lees meer >>

Voorspelmodel QUIN helpt opsporingsteam
Samen met de politie ontwikkelden we QUIN: een systeem dat de route van voortvluchtigen kan voorspellen op basis van data uit eerdere zaken. QUIN werd getest in het tv-programma Hunted, waarin gewone burgers uit handen proberen te blijven van opsporingsdiensten.
Lees meer >>

Ons werk

Simulatie van wapensystemen op land, zee en in de lucht

Complexe wapensystemen testen en analyseren, te land, ter zee of in de lucht. TNO biedt deze mogelijkheden met de beproefde simulatiesoftware JROADS. Lees verder
Ons werk

FACSIM: trainingssimulator voor Forward Air Controllers

Voor het trainen van Forward Air Controllers wordt door veel krijgsmachten met echte vliegtuigen geoefend. Maar dat kost geld, is slecht voor het milieu en verder nog afhankelijk van allerlei variabele... Lees verder
Ons werk

Slagvaardig met Concept Development through Experimentation

Van experimenteren kun je leren. Vergroot de kans op succes door concepten vóór implementatie te toetsen aan de praktijk. Dit kan met Concept Development through Experimentation (CD&E). Militaire... Lees verder
Ons werk

SketchaWorld: van schets naar virtuele wereld

Het ontwerpen van virtuele werelden begint meestal met een grove schets, gevolgd door maanden van handmatig modelleren en verfijnen van alle details van de wereld. Nieuwe, automatische modelleertechnieken... Lees verder
Ons werk

Simulatie: Live, Virtual and Constructive

‘Met (sateliet)data die gisteren is verzameld, oefenen we vandaag de missie van morgen’. Dat is voor TNO de essentie van simulatieonderzoek. Door Live, Virtual en Constructive simulaties op een slimme... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

Dr. ing. Josine van de Ven

 • Modelling Simulation & Gaming