Geert Roseboom
- Modeling
- Simulation
- Gaming
Hoe kunnen we militairen en veiligheidspersoneel effectief voorbereiden op hun werk in een missiegebied? Hoe kunnen we augmented of virtual reality inzetten om grote hoeveelheden data aan beleidsvoerders te presenteren? En hoe nauwkeurig kunnen we de route van een voortvluchtige crimineel voorspellen met behulp van data? De afdeling Modelling, Simulation and Gaming (MSG) binnen TNO heeft de expertise én state-of-the-art-faciliteiten in huis om deze vragen te beantwoorden.
Wij helpen onze klanten – met name in het veiligheidsdomein – om hun capaciteiten te verbeteren en om nieuwe capaciteiten te ontwikkelen. Dit doen we door modellen, simulaties en games te ontwerpen en (laten) ontwikkelen. Dit proces kent meestal drie stappen. De eerste stap? Het efficiënt en valide modelleren van de echte wereld aan de hand van scenario`s en algoritmes. De kunst daarna is om in een simulatie de werkelijkheid zo adequaat mogelijk na te bootsen. Het transformeren van de resultaten uit de simulaties zorgt voor toepasbare kennis en technologie, bijvoorbeeld een software tool, een database of een virtual of augmented reality applicatie.
Onze modellen, simulaties en games worden gebruikt om militaire operaties voor te bereiden of om incidenten die de nationale veiligheid bedreigen te voorspellen. En ze ondersteunen ook bij andere vraagstukken. Zoals: wat is de beste aanpak bij grootschalige cyberaanvallen? Of: hoe kunnen we een gebied zo snel mogelijk evacueren in het geval van een overstroming? Met onze kennis en faciliteiten op het gebied van Concept Development and Experimentation zorgen wij dat de wensen van onze klanten op een interactieve manier dicht bij de context van de operationele omgeving blijven staan. Zo werken we dagelijks met onze partners om de veiligheid in Nederland verder te vergroten.
We werken nauw samen met experts van andere afdelingen binnen TNO en delen onze kennis en kunde met elkaar. Zo kunnen we altijd de juiste expertise inzetten om een complex vraagstuk op te lossen.
Het gebruik van modellen en simulaties heeft tal van voordelen. In een digitale kopie van de echte wereld kun je op een veilige en kostenefficiënte manier verschillende scenario’s testen of oefeningen uitvoeren, zonder de omgeving aan te tasten. Bovendien zijn modellen en simulaties duurzaam: voor een militaire training via een simulatie zijn geen vervuilende wapens en voertuigen nodig.
Bij MSG beschikken we over een groot aantal analytische en simulatiemodellen. Met de nieuwste technieken en standaarden lossen wij complexe vraagstukken op. Bij het plannen, uitvoeren, analyseren én evalueren van experimenten kun je op onze ondersteuning rekenen.
Het MSG-team bestaat uit ongeveer 30 professionals met diverse achtergronden, zoals wiskunde, werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, lucht- en ruimtevaarttechniek, en computerwetenschap. Nieuwsgierigheid zit in onze aard. Of we nu onderzoek doen naar een nieuw simulatiemodel of de aanschaf van de nieuwste hardware: wij willen het naadje van de kous weten. Herken jij je hierin? En wil je jouw stempel drukken op modellen en simulaties die de wereld veiliger maken? Check onze vacatures op de locatie aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag. Ook voor een stage of afstudeerproject bij ons ben je van harte welkom!
Simulaties van wapensystemen op het land, op zee en in de lucht
Dankzij onze simulatiesoftware JROADS is Defensie in staat om complexe wapensystemen te testen en te analyseren op elke mogelijke locatie. Zelfs op zee of hoog in de lucht.
Lees meer >>
Tijd en kosten besparen met Concept Development and Experimentation
Een nieuw concept ontwikkelen en testen kost tijd en geld en vraagt veel creativiteit. Wij helpen je met een virtuele wereld waarin je eindeloos kunt experimenteren. Zo laat je niets meer aan het toeval over.
Lees meer >>
Met de data van gisteren oefenen voor de missie van morgen
Met een optimale mix van live, virtuele en constructieve simulaties bootsen we de werkelijkheid op een slimme manier na. Zo trainen we militairen hoe ze moeten handelen in echte situaties.
Lees meer >>
Voorspelmodel QUIN helpt opsporingsteam
Samen met de politie ontwikkelden we QUIN: een systeem dat de route van voortvluchtigen kan voorspellen op basis van data uit eerdere zaken. QUIN werd getest in het tv-programma Hunted, waarin gewone burgers uit handen proberen te blijven van opsporingsdiensten.
Lees meer >>
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!