Ons werk

Doorkijkje naar de toekomst

Doorkijkje naar de toekomst

De samoerai leunt sterk op de structuren, procedures, en regels die voortkomen uit de ‘bushido’ - een code die vakmanschap, kwaliteit, eer en ethiek naar een hoog niveau tilt, maar die ook bijzonder restrictief is. De ninja kent de bushido niet en voelt zich vrij om van regels af te wijken. Zo blijft hij in staat te improviseren en nieuwe kansen te zien. Dat betekent echter ook het nemen van meer risico.

De concurrerende waarden van de samoerai en de ninja zorgen voor continue spanningsvelden. Wanneer zij samenwerken, is hun mindset daarom bepalend. Een adaptieve mindset maakt dat zij hun krachten kunnen verenigen. Wat daarnaast onontbeerlijk is, is het doel dat zij gezamenlijk voor ogen hebben.

Op alle niveaus in de Defensie organisatie (operationeel, bestuurlijk en politiek) moet er een verbinding zijn tussen samoerai en ninja. Dit betekent een integratie van:

  • Een organisatie-systeem dat richting geeft aan de samoerai maar ook ruimte biedt voor de ninja.
  • Een mindset die zowel de samoerai als de ninja accepteert en waardeert.
  • Een common intent die de dient als praktisch én moreel kompas.

Hoe dit er in de praktijk eruitziet? Dat willen we gaan beproeven.

Contact

Drs. Josephine Sassen-van Meer

  • training
  • performance innovations

70 jaar Defensie Onderzoek

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.