De combinatie van verschillende zonnecellen in een zonnemodule, ook wel pv-module genoemd, maakt een rendement van meer dan 40% mogelijk. Als de ene zonnecel optimaal presteert voor licht met korte golflengte, en de andere voor licht met langere golflengte, kunnen ze samen meer elektrische energie onttrekken aan zonlicht dan één enkele zonnecel. TNO heeft de expertise in huis voor een dergelijke tandemapplicatie, en ontwikkelt tandem-pv voor industriële toepassing.

Meer weten over tandem-technologie?

Bekijk het webinar 'Innovatie in zonne-energie technologie

Bekijk het webinar

BELANG VAN TANDEM-PV VOOR HOOG RENDEMENT

Het hogere rendement dat met tandem-pv behaald wordt, draagt bij aan het verlagen van de totale kosten voor het opwekken van elektriciteit, en hebben we minder oppervlak nodig voor zonnestroom. Beide aspecten dragen bij aan de transitie naar grootschalig gebruik van duurzame energie.

Infographic

Een tandem paneel bestaat uit twee zonnecellen boven elkaar, waarbij in dit geval de bovenste zonneceltype perovskiet is. Deze cel zet een deel van het zonnespectrum om in elektriciteit en laat het infrarode licht door naar de onderste zonnecel, een silicium zonnecel. In dit geval is de onderste zonnecel tweezijdig werkend, waardoor ook (strooi)licht dat op de achterkant van het paneel valt, stroom kan opwekken. Vier- en twee-terminal zijn twee uitvoeringen waarbij de twee gestapelde zonnecellen afzonderlijk stroom geven of dat de twee zonnecellen, net als batterijen in een zaklamp ook elektrisch 'op elkaar' liggen. Dit zijn de twee belangrijkste configuraties van tandem pv-modules die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en productiemogelijkheden.

DE MARKT

De internationale technologieroadmap voor pv (ITRPV) voorziet dat tandem-pv op basis van kristallijn silicium (c-Si) snel een industrieel product wordt, en dat het een significant marktaandeel zal hebben in 2025. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van land voor zonne-energie, en het belang van zonnepanelen op daken, is de technologie zeer geschikt voor Nederland.

TECHNOLOGIEËN rondom tandem pv

Hybride organisch-anorganische perovskiet dunne-film zonnecellen zijn de belangrijkste kandidaat om gecombineerd te worden met c-Si in een tandemconstructie. Binnen het samenwerkingsverband Solliance voert TNO samen met de industrie een onderzoeksprogramma uit naar perovskiet-pv-technologie. Samen met academische en industriële partners werkt TNO aan de combinatie van perovskiet dunne-film zonnecellen met c-Si zonnecellen in tandem pv-modules.

Op dit moment is al een rendementsverbetering t.o.v. gangbare industriële c-Si cellen behaald van 5 procentpunt. Daarnaast is een vermogensdichtheid van meer dan 300W/m2 gedemonstreerd met tweezijdige pv tandem-cellen. In 2018 is TNO begonnen met opgeschaalde veldtesten met tandemmodules en doet ook onderzoek naar volledig op dunne-film gebaseerde pv-tandemtechnologie, bijvoorbeeld de combinatie van perovskiet met CIGS of perovskiet met perovskiet tandem.

Een perovskiet/silicium tandem module op het dak van TNO’s testfaciliteiten voor tandem pv

SAMENWERKEN MET PARTNERS

Dankzij een brede kennis van de gehele productieketen, van silicium wafers tot zonnecel en zonnesysteem, kan TNO ondersteunen op de volgende gebieden:

  • Aanpassing van c-Si cel- en moduletechnologie voor toepassing in tandem panelen. Voorbeelden zijn specifieke toepassingen van polySi gepassiveerde contacten die ontwikkeld zijn door TNO (ook wel bekend als industrieel TOPCon), of gebruik van achterzijde-contact cel- en moduletechnologieën.
  • Ontwikkeling van de hoog-rendement dunne film perovskiet zonnecel voor toepassing als bovenste zonnecel in de tandem met een brede selectie aan licht-doorlatende, dunne lagen voor elektrische geleiding.
  • Opschalen van het fabricageproces van deze perovskiet zonnecellen en materialen voor industriële productie. Dit vind plaats in onderzoeksprogramma met partners, demonstratieprojecten en haalbaarheidsstudies.
  • Toepassing van dunne film zonnecellen, met name perovskiet zonnecellen, in een tandem-paneel, bijvoorbeeld ontwikkeling en toepassing van materialen die bescherming bieden aan de perovskiet zonnecel en het ontwerp van de elektrische verbinding van de cellen en de Bill of Materials (BoM).
  • Integraal ontwerp van de tandemstructuur, inclusief karakterisatie, modellering en optimalisatie. Bijvoorbeeld optische analyse en optimalisatie om hoogst mogelijke rendementen te bereiken.
  • Versnelde verouderingstesten, met analyse van en oplossingen voor het verlengen van de stabiliteit van deze zonnepanelen. Voor perovskiet zonnecellen zijn andere verbindingsmethoden en materialen voor bescherming nodig dan voor de huidige, standaard zonnepanelen. Een belangrijk doel van het onderzoeksprogramma van TNO is de ontwikkeling van stabiele tandem-modules met een lange levensduur.
  • Het volgen van de prestaties van tandem-panelen door het vergaren van betrouwbare gegevens uit veldtesten waardoor er inzicht in de energieopbrengst gekregen wordt.

Meer weten over tandem-pv systemen?

Onderzoeker Gianluca Coletti vertelt je er graag meer over ›

contact opnemen
Zie ook
Ons werk

Met tandem-technologie naar hoger rendement

De combinatie van verschillende zonnecellen in een zonnemodule, ook wel pv-module genoemd, maakt een rendement van meer dan 40% mogelijk. Als de ene zonnecel optimaal presteert voor licht met korte golflengte,... Lees verder
Ons werk

Hogere energieopbrengst en nieuwe toepassingen met tweezijdige zonnepanelen

Tweezijdige, ofwel bifaciale zonnepanelen kunnen niet alleen licht aan de voorkant opvangen maar ook aan de achterkant van het paneel en dit omzetten in elektriciteit. Met dubbelzijdige zonnepanelen (pv) kunnen... Lees verder
Ons werk

Achterzijde contact zonnepanelen: hoog vermogen gecombineerd met fraai uiterlijk

TNO werkt samen met partners aan achterzijde contact technologieën voor silicium-cellen en panelen en heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijd erkende specialist. Naast rendementsvoordelen biedt deze technologie... Lees verder

Contact

Gianluca Coletti (PHD)

  • Tandem technology and applications
  • Solar cells in aerospace

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

Welke keuzes hebben we bij het benutten van zonne-energie in de gebouwde omgeving?

Wat is er nog nodig op technologisch gebied?