Drs. Nicole de Koning
- Gedrag
- Gedragsbeinvloeding
- Adoptie
- Experience
- Participatie
Dat is de reden voor TNO om niet alleen zwaar in te zetten op technologische innovaties om klimaat- en milieudoelstellingen te halen, maar ook de beleving en het gedrag van huiseigenaren en huurders te onderzoeken. Warmtepompen bijvoorbeeld kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een toekomst zonder aardgas, maar willen mensen die ook, is dat praktisch en financieel haalbaar? Op die vragen moet toegepast wetenschappelijk onderzoek een antwoord geven.
TNO combineert van oudsher technische expertises met gedragswetenschap. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het terrein van elektrisch vervoer. Wat zijn drijfveren en barrières voor mensen om elektrisch te rijden of om hun auto op te laden wanneer er veel aanbod aan duurzame energie is? Of hoe stimuleer je ondernemers samen energiebesparende maatregelen te treffen op hun bedrijventerrein? De antwoorden, die samenhangen met gedrag, zijn belangrijk voor de noodzakelijke energietransitie.
Om lokale initiatieven voor duurzaamheid tot een succes te maken richt het onderzoek zich niet alleen op energievraagstukken, maar gaat het om een bredere context. Verduurzaming staat voor veel mensen niet hoog op de prioriteitenlijst. Maar als het voor hen duidelijk wordt dat het samenhangt met leefbaarheid in de wijk, sociale cohesie, veiligheid, financiële zekerheid, persoonlijke ontwikkeling en andere waarden die de kwaliteit van leven bepalen, neemt de belangstelling toe.
Om lokale innovaties sneller en met succes van de grond te krijgen, werkt TNO samen met partijen die in de praktijk buurten ondersteunen bij verduurzaming zoals Buurkracht. Samen hebben we in het project Samen Lokaal in Beweging, met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, onderzocht hoe we initiatieven tot verduurzaming in buurten en wijken kunnen ondersteunen. Een aanpak is ontwikkeld om in kaart te brengen wat de drijfveren van bewoners zijn en hoe ze op basis daarvan zijn te stimuleren een bijdrage te leveren aan, bijvoorbeeld, het aardgasvrij maken van hun wijk. Inzicht in en waardering voor hun denken en doen is daarbij behulpzaam.
Eerder heeft TNO een onderbouwde aanpak ontwikkeld voor verenigingen van eigenaren. Zij beheren maar liefst 1,2 miljoen woningen, ruwweg een kwart van de particuliere woningvoorraad in ons land. Via een uitgekiend stappenplan kunnen vve’s sociale, juridische en economische drempels slechten om op een verantwoorde manier te verduurzamen.
Het vroegtijdig informeren en daadwerkelijk betrekken van bewoners blijkt de sleutel tot succes. Een vergelijkbare aanpak ontwikkelen we nu voor woningcorporaties die de komende decennia voor grote opgaven staan om door renovaties en nieuwbouw woningen te verduurzamen.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!