Gezond leven en werken: gezondheid bevorderen

Ziekten en chronische aandoeningen gerelateerd aan onze leefstijl nemen toe. We moeten daarom op een andere manier naar gezondheid en zorg kijken. En preventie en behandeling combineren. Bij TNO werken we aan sociale en technische innovaties die mensen helpen keuzes te maken voor een betere gezondheid en meer maatschappelijke participatie.

Gezondheid bevorderen met innovaties voor zelfbeschikking

'We willen mensen helpen om zelf de juiste keuzes te maken voor hun gezondheid, inzetbaarheid op het werk en productiviteit. Dat is niet eenvoudig als je ziet waar we elke dag mee te maken krijgen. Denk aan het langer doorwerken op een gezonde manier, een vaak drukke of intense leefomgeving en een intensieve leefstijl', zegt TNO'er Peter van Dijken.

Samen met overheidsinstanties, kennisinstituten en bedrijven ontwikkelen we technologische en sociale innovaties die gezondheid en professionele inzetbaarheid bevorderen. Op die manier dragen ze bij aan:

  • een gezonde, vitale en productieve bevolking
  • lagere zorgkosten
  • meer economische groei

Gezond leven actief in 6 domeinen

De unit Gezond Leven is actief binnen 6 expertisegroepen:

  1. Risk Analysis for Products In Development (RAPID)
  2. Expertisegroep Microbiology & Systems Biology
  3. Expertisegroep Metabolic Health Research
  4. Expertisegroep Child Health
  5. Expertisegroep Work Health Technology
  6. Sustainable Productivity & Employability

We zijn goed in het identificeren van grote toekomstige ontwikkelingen en interventies die voor deze domeinen relevant zijn. Binnen de domeinen ontwikkelen we kennis en expertise op het gebied van gezondheid, gezondheidstechnologie en gezondheidsinterventies op maat. Gezondheidsinterventies zijn methoden en technieken die je kunt inzetten wanneer iemands gezondheid op het spel staat.

Zo dragen we bijvoorbeeld bij aan de transformatie van de jeugdgezondheidszorg door digitalisering. We ontwikkelen een online platform dat richtlijnen voor jeugdgezondheidzorg biedt. En ouders toegang geeft tot de professionals en advies om de juiste keuzes te kunnen maken. Daarnaast meten en monitoren we stress en blootstelling aan schadelijke stoffen in het dagelijks leven.

We komen zo tot collectieve volksgezondheidsstrategieën, gepersonaliseerde interventiestrategieën en empirisch onderbouwde gezondheidsinterventies, met name voor de werkomgeving. Daarmee scheppen we een basis voor interventies en ondersteunende technologie om zowel preventie als participatie te verbeteren.

Gezondheidsinterventies

We willen het uitvalpercentage en daarmee de ontwikkelkosten van broodnodige nieuwe medicijnen sterk verlagen. Dat doen we door te innoveren binnen de preklinische en klinische fases van medicijnontwikkeling.

Daarnaast helpen we burgers en professionals om gezonde keuzes te maken door gegevens over gezondheid en risico’s op persoonlijk niveau te verzamelen. Die zetten we om in waardevolle informatie, waarmee we proactief advies op maat geven. Deze persoonlijke informatie ondersteunt structurele gedragsveranderingen en een gezondere leefstijl. We zijn ervan overtuigd dat een verandering van leefstijl voor veel aandoeningen de genezing van de toekomst is.

Hoe verbeteren we de kwaliteit van de digitale gezondheidszorg?

De gezondheidszorg digitaliseert in een hoog tempo. Zo kun je zelf veel data verzamelen en inzicht krijgen in genetische, leefstijl- en omgevingsfactoren. We ontwikkelen bruikbare, veilige en betrouwbare applicaties, die aansluiten bij ieders behoefte aan een persoonlijke gezondheidszorg. Privacy is daarbij een randvoorwaarde.

We ontwikkelen interpretaties en voorspellende modellen van de persoonlijke gezondheidsdata voor betrouwbare adviezen en persoonlijke interventies. Met praktische pilots proberen we de ‘personalised digital health’ te verbeteren.

Expertisegroepen

Laat je verder inspireren

239 resultaten, getoond 1 t/m 5

Maatschappelijke ontwikkelingen kunnen werkstress in de toekomst vergroten

Informatietype:
Nieuws
26 maart 2024
Steeds meer mensen ervaren stress door hun werk. TNO en het RIVM verwachten dat door maatschappelijke ontwikkelingen de druk op werkenden nog verder toeneemt.

TNO lanceert Peregrion om marktimpact te vergroten van technologie versnelde geneesmiddelenontwikkeling

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2024

Zittijd onder werkenden is zorgwekkend

Informatietype:
Nieuws
15 maart 2024

TNO Jaarverslag 2023: Innoveren, onderzoeken en orkestreren

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2024

Fijnstof, een ongrijpbaar probleem, maar wat is fijnstof?

Informatietype:
Insight
11 maart 2024