Optics

Monitoren van de gasconcentratie in de atmosfeer, ontwikkelen van de quantum computer, ontwikkelen van mobiele telefoonchips, non-invasieve glucosemetingen door diabetici: in al deze toepassingen en in vele anderen komt optisch onderzoek van TNO terug. De afdeling Optica van TNO levert technische oplossingen van wereldklasse voor de wensen van klanten op het gebied van high performance compacte optische systemen in veeleisende omgevingen.

TNO's optici zijn verdeeld in drie disciplines:

 • Optische ontwerpers ontwerpen instrumenten zoals telescopen, spectrometers en sensoren, veelal toegepast in de ruimte of in de halfgeleiderindustrie. Door spiegels, lenzen, tralies en andere optische componenten nauwkeurig op elkaar af te stemmen zorgen zij dat het binnenkomende licht correct op een detector valt.
 • Optische engineers werken aan de integratie, afstemming en het testen van optische instrumenten. Ze realiseren de optische prestaties van de hardware door in een specialistisch multidisciplinair team te werken. Dit vereist het oplossen van problemen, het werken in cleanrooms en on site met TNO klanten.
 • Systeem engineers begeleiden het proces van het vertalen van behoeften van de klant in optische oplossingen. Gedurende de ontwikkeling van een instrument verbinden ze verschillende disciplines en afdelingen en zijn ze verantwoordelijk voor de kwaliteit. Ze houden overzicht op het systeem en focussen op het eindresultaat.
The Optics department at TNO - a quick tour

Vijf technologielijnen

Optica ontwikkelt kennis binnen vijf technologielijnen:

 • Spectroscopie identificeert samples en karakteriseert materie met behulp van de golflengte van licht.
 • Fiber Optische Sensoren meten chemische, biologische en industriële processen in veeleisende omgevingen, waardoor procescontrole en -optimalisatie plaats kan vinden.
 • Nanofotonica ontwikkelt geïntegreerde sensorsystemen voor (bio)chemische en fysische parameters. Ook onderzoekt TNO de mogelijkheden van veelbelovende metamaterialen.
 • Zowel high-end industriële productie (bijv. lithografie) als geavanceerde wetenschappelijke experimenten (bijv. astronomie) zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van nauwkeurige en robuuste meetapparatuur. De metrologie experts bedenken, ontwerpen en ontwikkelen dergelijke systemen inclusief de benodigde technologie om ze te produceren.
 • TNO biedt complete kalibratieconcepten voor optische instrumenten uniek in hun toepassing, zoals onderdelen van satellieten.

Zeven markten

Rapid nano kan snel deeltjes detecteren, momenteel beoogt TNO deeltjes < 20 nm

TNO's optische expertise wordt toegepast in zeven markten:

 • TNO heeft een uitstekend track record in absorptiespectroscopie in de ruimte met drie succesvol gelanceerde satellieten die momenteel nog alle drie in werking zijn.
 • TNO ontwikkelt modules en apparatuur voor de halfgeleiderindustrie, met een focus op sensoren, metrologie- en lithografieconcepten. TNO is tevens expert in contaminatiecontrole.
 • TNO ontwikkelt sensoren voor de olie- en gasindustrie die een breed scala aan parameters monitoren, van acceleratie tot viscositeit.
 • TNO ontwikkelt apparaten op basis van optische technieken voor niet-invasieve medische diagnostiek en ziektemonitoring.
 • Spectroscopie kan worden toegepast voor defensiedoeleinden om bermbommen te lokaliseren.
 • TNO werkt aan optische simulaties om de prestaties van zonnecellen te verbeteren.
 • TNO ontwikkelt een breed scala aan optische sensoren en diagnostische systemen voor de Europese big science faciliteiten zoals ITER, CERN en KM3NeT.
Kennis

Materialen

De hightechindustrie richt zich steeds meer op miniaturisatie, complex gevormde producten en multifunctionele materialen. Hiervoor is innovatie nodig op het gebied van productie en verwerking van materialen... Lees verder
Downloads
Nieuws

236 miljoen voor veelbelovende technologie geïntegreerde fotonica

16 december 2018
Het rijk, een aantal provincies en regio's, bedrijven en kennisinstellingen, waaronder TNO, investeren onder de vlag van PhotonDelta samen 236 miljoen euro in het versnellen van de ontwikkeling van geïntegreerde... Lees verder
Nieuws

Airbus Nederland en TNO slaan handen ineen voor volgende generatie gigabit optische grondstations

09 november 2018
Tijdens de opening van de nieuwe Airbus productiefaciliteit voor ruimtetechnologie, maakten Airbus Nederland en TNO bekend samen de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range te gaan... Lees verder
Nieuws

Hightech met licht; fotonica blinkt uit in Nederland!

06 september 2018
Het Dutch Optics Centre (DOC) in Delft is het expertisecentrum voor hightech optica en optomechatronica in Nederland. Bij DOC, dat een initiatief is van TNO en TU Delft, zijn inmiddels 300 bedrijven aangehaakt... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.