Als het gaat om effectieve farmaceutische oplossingen is men er steeds meer van overtuigd dat er niet één pil geschikt is voor iedereen. Zorgverleners zoeken het meer in maatwerk: farmaceutische opties die aansluiten op de behoeften en gezondheid van het individu. Deze maatwerkoplossingen zijn vaak duur en moeilijk te produceren. Tot nu. TNO loopt voorop in de ontwikkeling van 3d-geprinte, gepersonaliseerde medische oplossingen.

Multi API 3D-geprinte tablet door PowderBed-printing

Digitale medicijnproductie

Met de nieuwste 3D-printtechnologie en in nauwe samenwerking met academici en de farmaceutische en biotechnische industrie, werkt TNO aan een 3D-printechnologie die het mogelijk maakt om sneller gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen en deze vervolgens lokaal te produceren. Hierdoor komen nieuwe, gepersonaliseerde, meervoudige medicijnen eerder en tegen lagere kosten op de markt.

Toegepaste kennis en expertise

TNO verkent al meer dan 30 jaar de mogelijkheden van 3D-printen voor verschillende toepassingen. Inmiddels worden er een aantal partnerschappen opgezet met farmaceutische en biotechnische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten om deze kennis toe te passen. Ons doel is om nauwgezet farmaceutische producten te ontwikkelen met procescontrole, productvalidatie en de potentie om op grote schaal te produceren.

Extrusion printed tabletten met verschillende vormen en porositeit

Medicatie op aanvraag

De afgelopen jaren is de productie van op-maat-gemaakte medicatie beperkt door de hoge kosten. Met 3D-printen kan de rol van apothekers in de zorg voor hun patiënten weer groter worden doordat medicijnen op kleine schaal en kosteneffectief kunnen worden geproduceerd.

Medicijnontwikkeling opnieuw uitgevonden

Door 3D-printen worden snelle en flexibele preklinische formuleringsontwikkeling en klinische testen in een vroeg stadium mogelijk. Actieve ingrediënten kunnen sneller worden gemeten en getest. Met 3D-printen kunnen tabletten die dienen als doseringstest - die normaal met de hand worden samengesteld – met één druk op de knop heel nauwkeurig en in verschillende variaties worden geprint. Hoe korter het duurt voordat een medicijn op de markt komt, hoe lager de ontwikkelingskosten en hoe langer het als gepatenteerde medicatie kan worden verkocht. Dit kan de gezondheidszorg wereldwijd een enorme kostenbesparing opleveren.

Close-up van de TNO Powder Based Printer opstelling in bedrijf

Specifieke en effectieve medicijnen kunnen met 3D-printen worden gemaakt. De vier belangrijkste drijfveren zijn gereguleerde afgifteprofielen, tabletvormen op maat, meerdere API’s in een tablet en smaakmaskering. Elke patiënt krijgt zo precies de farmaceutische oplossing voor zijn/haar situatie. Dit is niet alleen zeer efficiënt, maar zorgt ook voor maximale geschiktheid voor en welzijn van de patiënt.

De partners van morgen

TNO zoekt actief de samenwerking op met farmaceutische en biotechnische bedrijven om de farma-printindustrie te ondersteunen. Samen met het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC ontwikkelen we een methode om gepersonaliseerde medicijndoseringen voor kinderen te maken. Door deze baanbrekende ontwikkeling weten ouders zeker dat hun kinderen op de juiste tijd de juiste dosering krijgen, aangepast aan hun gewicht.

Wij lopen voorop

TNO gaat ook actief partnerschappen aan met universiteiten en experts in dit domein, met als doel de technologie en kennis te bevorderen die nodig is om nauwkeurige, betaalbare en veilige 3D-geprinte medicatie te kunnen maken. De komende jaren verwachten we een revolutie in gang te zetten in de medische wereld die zal leiden tot gezondere en betere behandelingen voor iedereen.

Expertise

Volgende-generatie voedsel- en farmaprinten

Additive Manufacturing – of 3D-printen – van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke markt-veranderende innovatie op het gebied van gezondheid en voeding. TNO bouwt al... Lees verder
TNO Insights

Medicijnen op maat maken met een 3D-printer

17 juli 2020
Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen als volwassenen, maar met een veel lagere dosering. De meeste geneesmiddelen zijn daar echter niet op berekend. Met behulp van 3D-printtechnologie is het mogelijk... Lees verder
Contact

Ing. Daniel van der Linden