GAIA-X is een Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit. Dataopslag en datagebruik, bijvoorbeeld ten behoeve van AI-toepassingen, zijn essentieel voor de Nederlandse digitale economie. Kan een te sterke afhankelijkheid van grote spelers in het buitenland een probleem worden? Ook voor innovatie, banen en het concurrentievermogen van bedrijven in de EU is een Europese cloudinfrastructuur belangrijk.

GAIA-X is een initiatief dat in het leven is geroepen om ervoor te zorgen dat gebruikers in de EU beter grip krijgen op hun eigen data en om de wens voor meer datasoevereiniteit in te vullen. Europese standaarden en regels zijn daarvoor een belangrijke motor. TNO speelt al een innovatierol op dit gebied en wil ook bij GAIA-X meer bijdragen leveren.

Het gebruik van data in een digitale economie

Data is al lang een zeer belangrijk onderwerp in de digitale economie en TNO is ook al heel lang actief met Big Data. De laatste jaren kwam ook IDS in beeld als een belangrijk internationaal architectuur en standaard voor het veilig delen van data en TNO is sinds 2018 lid van IDSA. IDS is nu dan ook een van de belangrijkste standaarden voor het delen van data in GAIA-X. TNO heeft ook de EU geadviseerd op dit terrein met een studie over platformbeleid.

GAIA-X standaardiseert een architectuur voor een gefedereerde data infrastructuur (Bron: Bundesministerium Für Wirtschaft und Energie)

Sector-specifieke projecten

Veel sectoren en branches werken al intensief aan afspraken om data in sectorspecifieke ketens te kunnen delen. Zo was TNO al lang actief in de landbouwsector met o.a. projecten rondom Smart Dairy Farming. Ook in het Smart Industry programma wordt gewerkt in projecten als Smart Connected Supplier Network. Veel andere sectoren zoals in de zorg, in transport en logistiek, etc. kijken ook naar oplossingen waar veilig inzet van data naar slimmere toepassingen zal leiden met meer waarde voor gebruikers.

Met GAIA-X komt ook de infrastructuur in beeld

De grootste cloudaanbieders bieden grote platformen aan waarvan nog niet duidelijk is hoe Europese regels op de data zelf gewaarborgd blijven. GAIA-X biedt daarop meer duidelijkheid met een model waarin de gebruiker zelf kan kiezen welk niveau van data soevereiniteit gewenst is. GAIA-X biedt standaarden om de data infrastructuur van verschillende aanbieders aan elkaar te koppelen voor zogenaamde gefedereerde clouds.

Zo kunnen gebruikers van GAIA-X eenvoudiger profiteren van de razendsnelle ontwikkelingen in het steeds diverse wordende cloud en edge computing landschap. Ook kunnen deelnemende partijen gezamenlijke functionaliteit of bijvoorbeeld een grotere flexibele capaciteit bieden wanneer dat gevraagd wordt door een gebruiker. Door meer standaarden wordt ook een gelijker speelveld gecreëerd door effecten van ongewenste afhankelijkheden en lock-in’s te voorkomen.

TNO werkt aan een innovatieagenda met zowel horizontale als verticale focusgebieden

Innovaties nodig voor GAIA-X

Om de beloftes van GAIA-X waar te maken zijn nog veel innovaties in ICT nodig. Op internationaal niveau werkt GAIA-X aan de afspraken, standaarden en voorwaarden waarin innovatieve technologieën en processen voor governance bij elkaar worden gebracht.

Bij de marktpartijen moeten de afspraken vertaald worden naar concretere implementaties van standaarden en technologieën. Op al deze niveaus werkt TNO als kennispartner mee aan de nodige innovaties, vaak in samenwerkingsverbanden op basis van publiek-private samenwerking.

Webinar over GAIA-X

Op 26 mei 2020 organiseerde TNO een webinar samen met brancheverenigingen DINL, DHPA en ISPConnect om meer te vertellen over GAIA-X.

Doe mee!

Wil je meer weten over wat GAIA-X voor jou kan betekenen en welke rol TNO daarin speelt, neem dan met ons contact op!

Samenwerken? Neem contact op met Bjorn Hakansson

Contact opnemen

Ons werk

Smart and Connected Factory: data gebruiken om de fabriek te verbeteren

Veel maakbedrijven zijn op zoek naar manieren om first-time right en flexibel unieke producten te produceren tegen een prijs die kan concurreren met massaproductie. Smart Industry biedt kansen om dit... Lees verder
Thema

Dichter bij elkaar dankzij digitale evolutie van onze Smart Society

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ook al zijn je naasten nu ver weg, via de XR-technologie van TNO, zullen we dichter bij elkaar komen dan ooit. TNO werkt samen met partners aan technologie en toepassingen rondom Social... Lees verder
Nieuws

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

29 juni 2021
Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, heeft vanaf vandaag een Nederlandse hub. Dit is... Lees verder
Contact

Bjorn Hakansson MSc

  • 5G
  • KPN
  • ICT
  • Telecom
  • GAIA-X