Brandstofcellen op een kostenefficiënte manier introduceren in uw vloot?

Recente ontwikkelingen en de aankomende energietransitie laten zien dat waterstof als energiedrager onderdeel zal uitmaken van de transitie. Het biedt een eindoplossing voor een CO2-neutraal vervoerssysteem. Hoewel er al voertuigen op de markt zijn die mobiliteit op basis van waterstof mogelijk maken, is er een grote stap te maken voor dit soort voertuigen een wezenlijk deel uit zullen maken van het vervoersysteem.

Om de inzet van huidige en toekomstige brandstofceltechnologie in bestaande of nieuwe vervoersystemen op een efficiënte en voorspelbare manier mogelijk te maken, is kennis en ervaring nodig. TNO werkt aan modellen en een toolsuite met gevalideerde en voorspellende modellen en algoritmes. Met deze toolsuite, onze geavanceerde testfaciliteiten en bewezen methodologieën maken wij ontwikkeling, invoer en optimalisatie van brandstofcelsystemen mogelijk in elke mobiliteitstoepassing.

De brandstofcel, meer dan een alternatief voor batterijen

 Met TNO’s geavanceerde toolsuite maken wij meer mogelijk met de brandstofcel. Naast de voordelen van de inzet van waterstof als CO2 neutrale energiedrager maken onze analyses en (online) control ook verdere optimalisatie van het brandstofcel mogelijk.  Door het inzetten van een hybride (brandstofcel/batterijen) oplossing kunnen onze modellen en voorspellende regelalgoritmen een optimale configuratie voor willekeurige toepassingen voorschrijven. Deze kun je daarna online optimaliseren. Hierdoor is een op kosten geoptimaliseerde oplossing mogelijk die een einde maakt aan de nadelen van de losse systemen.

Waarom TNO?

TNO kan op basis van haar gevalideerde modellen voor de brandstofcel -en de toevoeging van nieuwe algoritmen voor het bepalen van de functionele en fysische status van de brandstof cel- een keuze voorleggen aan de potentiele gebruikers van schone en duurzame transportvoertuigen. Daarmee zijn zij in staat de juiste keuze te maken in de investering voor het nieuwe voertuig. TNO helpt bij het bepalen van de best mogelijke brandstofcel-batterijcombinatie voor een specifiek gebruik. Dit resulteert in een robuuste, efficiënte en betrouwbare aandrijflijn met de laagst mogelijke TCO.

Meer specifiek biedt TNO

  • Een complete en flexibele toolsuite gebaseerd op ons ADVANCE framework. De toolsuite werkt ook samen met andere modellen en algoritmes binnen en buiten TNO.
  • Gevalideerde modellen en algoritmes die, gecombineerd met onze bewezen methodologieën, snel tot efficiënte oplossingen komen
  • Unieke en zeer uitgebreide testfaciliteiten waarmee we alle vraagstukken rond brandstofcellen kunnen behandelen

Meer weten?

Wilt u meer informatie over wat TNO voor u kan betekenen? Bijvoorbeeld op het gebied van waterstof gevoede elektrisch voertuigen? Of over het bepalen van het voertuig energie optimum? Neem dan contact met ons op.

Contact

Ing. Rob Schut

  • Power trains