Voorspellende AI maakt straks preventieve zorg mogelijk

Thema:
Artificiële intelligentie

Gezondheidsdata zijn onmisbaar als je wilt voorspellen hoe groot het risico op bepaalde ziektes is. Dat dit nog niet op grote schaal gebeurt, heeft alles te maken met de gevoeligheid van die data. TNO kijkt of dat probleem met behulp van kunstmatige intelligentie te tackelen is.

Binnen onze gezondheidszorg draait zo’n beetje alles om het behandelen van mensen die al ziek zijn. Maar eigenlijk lopen we zo altijd achter de feiten aan. Wat veel slimmer is: op basis van gezondheidsdata voorspellen hoe groot de kans is dat iemand een bepaalde ziekte of aandoening krijgt. Want dan geef je die persoon de mogelijkheid om in een vroeg stadium de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Samen werken aan e-health

TNO legt momenteel het fundament voor een AI-systeem dat preventieve zorg mogelijk maakt. We krijgen daarbij hulp van verschillende bedrijven en organisaties die zich ook bezighouden met medische data en e-health, zoals Connect2Health, MRDM en Performation.

Een privacy-respecterende AI

Hoe groot is het risico dat iemand binnen vijf jaar diabetes type 2 ontwikkelt? Die vraag stond in 2020 centraal in het eerste project. Dat leverde interessante inzichten op.

Op basis van grote hoeveelheid individuele gezondheidsdata is kunstmatige intelligentie in staat om beter het risico op diabetes type 2 in te schatten, waarbij de data niet wordt verzameld en centraal opgeslagen, maar blijft op de oorspronkelijke locatie.

En ja, technisch gezien is het mogelijk om daarbij alleen de relevante gegevens en op een privacy beschermende manier uit de verschillende databases te halen. Het is dus niet zo dat de AI al die andere privacygevoelige gegevens ook tot zich neemt.

Ook wordt er in de oplossing rekening gehouden met mogelijke bias in de data. Die privacy-by-design-oplossing blijkt in de tests goed te werken. Of dit systeem ook in de praktijk ingezet kan worden hangt nog, ivm o.a. de privacywetgeving, sterk af van de exacte vraag die moet worden beantwoord en afspraken tussen de deelnemende partijen. Daar is dus nog werk te doen.

MacGyver-infrastructuur

Ondertussen is de volgende fase begonnen. Zo doet TNO inmiddels een proefproject om gezondheidsdata van consumenten te koppelen met medische data. De onderzoekers hebben het zelf over een MacGyver-infrastructuur.

Daarmee geven ze aan dat ze voor de test een snelle oplossing gaan bouwen, die alleen aan de minimale eisen zal voldoen. Ondertussen zijn de ambities wel degelijk groot. Het plan is namelijk om te eindigen met een professioneel AI-systeem en een infrastructuur waar 17 miljoen smartphones op aangesloten kunnen worden.

Laat je verder inspireren

54 resultaten, getoond 1 t/m 5

Human-AI, want samen kunnen mens en machine grotere uitdagingen aan

Informatietype:
Insight
1 juli 2024
TNO-computerwetenschappers pleiten voor een aanpak om neurowetenschap en sociale psychologie in te zetten voor Human-AI-oplossingen.

Steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet door overheid

Informatietype:
Nieuws
25 juni 2024

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023