International data spaces: uitwisselen veilig en makkelijk

Thema:
Data sharing

Data delen wordt steeds belangrijker. Het op een efficiënte en veilige manier combineren, verrijken en analyseren van data kan deelnemende partijen veel opleveren. De opkomende data-economie brengt echter ook uitdagingen met zich mee. International Data Spaces (IDS) ontwikkelt daarom een veilige omgeving om data te delen. TNO draagt bij aan het creëren van deze open datadeelinfrastructuur.

Uitdaging data-economie

We delen massaal data binnen sectoren, maar ook tussen organisaties over sectoren heen. Want data is pas écht interessant als je ze combineert met andere databronnen. Datadeling versnelt innovaties in en tussen sectoren en levert nieuw oplossingen op. Dit maakt data voor steeds meer bedrijven een strategische asset, waarover ze controle willen houden.

Tegelijkertijd wordt datadeling complexer. De data-economie biedt, met artifical intelligence (AI), Internet of Things (IoT) en big data, allerlei kansen maar roept ook vragen op. Van wie is de data? Welke analyses mogen er uitgevoerd worden aan de hand van de beschikbare data? En hoe maak je data uitwisselbaar voor bedrijven zonder de privacy van burgers te schenden?

IDS voor organisaties

Het grootschalig delen van gegevens wordt momenteel belemmerd door de bezorgdheid over vertrouwen en het gebrek van controlemechanismen om veilig & vertrouwd data te delen.

IDS is een bouwblok om deze belemmering te verlagen. Bijvoorbeeld om voordelen van artifical intelligence (AI) te gebruiken, waarbij het delen van input gegevens c.q. de resultaten van een algoritme versneld kan worden toegepast. Denk hierbij aan een efficiëntere logistieke keten, zero defect productieproces met behulp van AI, waarbij er duidelijke usage & access policies zijn gedefinieerd.

Noodzaak datasoevereiniteit

Datasoevereiniteit – het toewijzen van juridisch en technisch bindende gebruiksbeperkingen van informatie – wordt steeds belangrijker. Het is in toenemende mate een voorwaarde voor partijen om hun (potentieel gevoelige) data te willen delen.

Dit vraagt een veilige en vertrouwde datadeelinfrastructuur gebaseerd op standaarden. International Data Spaces (IDS) is een initiatief voor het ontwikkelen van een Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde datadeling. Want zonder afspraken geen veilige datadeling. IDS wordt gezien als veelbelovend en als basis voor bedrijven om te werken aan AI, IoT en big data.

International Data Spaces (IDS) uitgelegd

Vertrouwde infrastructuren vormen in de eerste plaats de basis voor het waarborgen van datasoevereiniteit. Dergelijke infrastructuren moeten zijn uitgerust met een aantal operationele componenten (bijvoorbeeld identiteitsbeheer of dynamisch vertrouwensbeheer) en zorgen voor ondubbelzinnige digitale identiteiten.

Het IDS-initiatief heeft een software-architectuur ontwikkeld die de gegevensvrijheid waarborgt door veilige gegevensuitwisseling tussen partijen mogelijk te maken. Gecertificeerde gebruikers krijgen toegang tot het data-ecosysteem, waarin ze gebruiksbeperkingen kunnen koppelen aan hun gegevens voordat ze beschikbaar worden gesteld aan andere gebruikers. Dit wordt mogelijk gemaakt door een speciale gateway-softwarecomponent, de zogenaamde IDS Connector, die veilig en vertrouwd gegevens kan delen.

Bijdragen aan veilige datasharing

IDS wordt beheerd door de International Data Spaces Association (IDSA), een Europese non-profit vereniging met honderd leden verspreid over achttien, veelal Europese, landen. TNO is lid van IDSA en actief in diverse werkgroepen.

Het sluit goed aan bij het onderzoek dat TNO doet naar onder meer blockchain, SSI (Self-Sovereign Identity; SSI) en secure Multi-Party Computation (MPC), waarbij het streven steeds toepassing in de praktijk is. Zo leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van een veilige datadeelinfrastructuur én ontsluiten we kennis en ervaring voor het Nederlandse bedrijfsleven, zodat die daarmee hun eigen toepassingen kunnen realiseren.

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 11 t/m 15

Betere triage dankzij 5G-video en datafeed van ambulances

Informatietype:
Nieuws
23 december 2021

Het gebruik van realtime video en vitale data verbetert de beoordeling in noodsituaties aanzienlijk in vergelijking met de huidige communicatie met alleen audio. Dit blijkt uit een onlangs afgeronde 5Gtest uitgevoerd door TNO, telemedicine-bedrijf RedZinc en AmbulanceZorg Groningen. Hierin is onderzocht in hoeverre een patiënt op afstand beter kan worden beoordeeld met behulp van audio-video verbinding en/of monitoring van vitale functies op basis van 5G.

TNO en Universiteit Twente gaan meer samenwerken op robotica, cybersecurity en diagnostiek

Informatietype:
Nieuws
16 december 2021
TNO en de Universiteit Twente tekenen een Memorandum of Understanding waarmee het voornemen op een intensieve en langdurige samenwerking wordt geformaliseerd.

Capgemini wordt partner van onderzoeksgroep ESI (TNO) - TNO

Informatietype:
Nieuws
16 november 2021
Met Capgemini Engeneering als partner van de expertisegroep komen bedrijven een stap dichterbij om de complexiteit van high tech systemen te beheersen.

Dringend gezamenlijke inspanning nodig om Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig te maken en behouden

Informatietype:
Nieuws
11 november 2021
Er is meer nationale samenwerking nodig vanuit de Nederlandse sectoren en netwerkindustrie voor de ontwikkeling en inzet van communicatienetwerken. Gezien de rol van digitalisering in verduurzaming en de impact van geopolitieke verschuivingen op digitale soevereiniteit kan de ontwikkeling niet alleen aan de markt worden overgelaten.

Deel het inzicht, niet de data

Informatietype:
Nieuws
1 juli 2021

Linksight is een door TNO opgerichte spin-off en maakt het mogelijk om data-analyses te doen op privacygevoelige datasets, zonder dat de onderliggende gegevens gedeeld of ingezien worden. De data blijft altijd alleen bij de bron.