Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
Unit:
ICT, Strategy & Policy

Monitor draadloze technologie

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor Draadloze Technologie bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland en is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Najaar 2023

Evenals in andere jaren bestaat de Monitor Draadloze Technologie uit twee schriftelijke rapportages. In de voorjaarseditie belicht TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. De najaarseditie zal vooral gericht zijn op tendensen vanuit de gebruikers, providers, standaardisatie en nationale beleidsontwikkeling rond spectrumregelgeving.

Samenvatting Monitor Draadloze Technologie najaar 2023

Deze najaarseditie van 2023 (pdf) behandelt een verscheidenheid aan onderwerpen rond specifieke draadloze toepassingsmogelijkheden en -concepten die vooral ook van belang zijn voor Nederland. In die zin zijn de ontwikkelingen rond het realiseren van draadloze capaciteit op de Noordzee zeker typerend.

Centraal in het betreffende hoofdstuk staan het Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS) en de pragmatische aanpak om op een organische wijze tot die realisatie te komen. Ook heeft het hoofdstuk over 5G-technologie voor eHealth een duidelijk actueel belang voor Nederland. Aan de hand van relevante bevindingen vanuit het Europese H2020-programma 5G-HEART wordt de progressie op dit onderwerp en de betekenis voor de gezondheidszorg behandeld.

Verder wordt, tegen de achtergrond van een diversificatie van de manieren waarop je tegenwoordig kunt televisiekijken, ingegaan op de ontwikkeling rond 5G Broadcast die abonnementsvrije omroepdistributie mogelijk kan (blijven) maken.

De recente beschikbaarheid van frequentiebanden voor private 5G-netwerken in Nederland geeft het hoofdstuk waarin de mogelijkheden voor deze netwerken worden toegelicht, hoge actualiteitswaarde. Last but not least bevat ook deze editie de jaarlijkse update op het gebied van standaardisatieactiviteiten binnen 3GPP.

Vorige TNO-rapporten Monitor Draadloze Technologie

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

Reizen in VR: een toekomstdroom of realiteit

Informatietype:
Podcast
20 januari 2021
1 aflevering
Jae Maloney, New Technology Consultant bij de KLM en Tom de Koninck, Senior Consultant TNO bij de unit ICT, geven hun perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR technologie.

Welke kansen biedt de smart society voor overheden?

Informatietype:
Podcast
15 december 2020
1 aflevering

ICT-Ontwikkelingen

Informatietype:
Podcast
6 mei 2019
7 afleveringen