Informatietype:
Project
Thema:
Connected and cooperative
Unit:
Mobility & Built Environment

Mobiliteit in de toekomst: veilig van A naar B, dankzij ICT security

We zijn allemaal onderweg. En de wereld waarin we bewegen is op een onzichtbare digitale manier meer en meer met elkaar verbonden. Smartphones communiceren met servers over beschikbare voertuigen, die op hun beurt weer zelfstandig communiceren met slimme verkeerslichten, verkeerscentrales, andere weggebruikers en navigatie-aanbieders om zo efficiënt en veilig mogelijk van A naar B te komen.

Maar zijn die talloze digitale verbindingen in het verkeer wel gegarandeerd veilig? En is dat na een software-update ook nog zo? Je moet er niet aan denken dat de controle van een voertuig ineens van buitenaf overgenomen wordt. Security kan en moet veiliger.

Paper Cybersecurity in the Automotive Domain 2023 (ENG)

Moderne slimme mobiliteitsconcepten vertrouwen steeds meer op data en connectiviteit, en cyberbeveiliging wordt een steeds belangrijker onderwerp essentiële voorwaarde voor hun acceptatie en succes.

Secure Mobility: veiliger, efficiënter en schoner van A naar B

Security op voertuigenniveau, systeemniveau, en impactniveau

Dankzij ICT kunnen we zekerheden inbouwen. TNO doet veelvuldig onderzoek naar manieren om security grondig te integreren in het ontwerpproces van nieuwe mobiliteitsdiensten en -producten. Maar er wordt ook onderzoek gedaan naar het gedrag van gebruikers en de invloed van nieuwe technologieën als 5G. We kijken daarbij niet alleen naar het voertuig zelf, maar ook zijn omgeving, en uiteindelijk zelfs de hele mobiliteitsuitdagingen van bijvoorbeeld een grote stad.

Ons onderzoek doen we in nauwe samenwerking met systeem- en voertuigontwikkelaars, maar ook bijvoorbeeld met onze overheidsdiensten. Ook daar willen we precies weten wat de impact is van een nieuw ontwerp. We werken op alle vlakken aan geïntegreerde veiligheidsoplossingen, die robuust en betrouwbaar zijn onder alle omstandigheden.

Schoner, veiliger en efficiënter van A naar B

Veiligheid is een voorwaarde waar we geen concessies in willen doen. Maar bij TNO willen we er ook meteen voor zorgen dat de wisselwerking tussen mensen, voertuigen en goederen zo efficiënt mogelijk is zodat ze direct bijdragen aan een schoner milieu. En ook daar biedt ICT enorme kansen die benut kunnen worden.

Vrachtvervoer kan bijvoorbeeld vele malen efficiënter door alle data over de aangeboden lading en de beschikbaarheid van vrachtwagens, treinen en schepen te combineren, zeker als hier AI-technologie bij ingezet wordt.

Reis mee met TNO op weg naar de toekomst

Om die kansen te kunnen pakken zetten we al onze gespecialiseerde kennis in. Natuurlijk onze kennis van voertuigen, infrastructuur, mobiliteitstoepassingen en intelligente, duurzame verkeersstromen. In combinatie met onze diepgaande kennis van ICT-systemen, AI, Quantumcomputers en Cybersecurity. We ontwikkelen assessmentmethodieken en zetten internationale kenniscentra op. Zo helpen onze onderzoeken beleidsmakers met het maken van die moeilijke beslissingen over veiligheid in deze rap veranderende toekomst.

TNO kent de digitale complexe wereld van mobiliteit als geen ander en werkt elke dag aan de zekerheid van die veilige toekomst.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Torc Robotics gebruikt TNO’s StreetWise om veiligheid van autonoom transport te valideren

Informatietype:
Nieuws
10 november 2022
Veiligheid is cruciaal bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Daarom werkt Torc Robotics, een dochteronderneming van Daimler Trucks en toonaangevend in applicaties voor automatisch rijden, samen met TNO aan een geavanceerde manier om de veiligheid van autonome voertuigen te testen en te valideren.

Veiligere Europese wegen dankzij doorbraak in truck platooning

Informatietype:
Nieuws
4 oktober 2021