Veiligere Europese wegen dankzij doorbraak in truck platooning

Thema:
Slimme voertuigen
Sustainable mobility
4 oktober 2021

Bij truck platooning rijden vrachtauto’s geautomatiseerd en direct achter elkaar in kleine konvooien. Dat zorgt voor betere verkeersdoorstroming, hogere verkeersveiligheid, besparing op brandstof en afname van CO2-uitstoot. Het door de EU gecofinancierde ENSEMBLE project brengt truck platooning naar een volgende fase. De internationale partners hebben succesvol ingezet op multi-brand truck platooning, wat de veiligheid op de Europese wegen verder gaat verhogen.

Het ENSEMBLE consortium startte in juni 2018, onder leiding van TNO. Drie jaar later, tijdens een demonstratie in Barcelona eind september jl. reden trucks van zeven verschillende fabrikanten voor de eerste keer in een volledig gecoördineerd platoon. Hiermee is de weg vrij gemaakt voor multi-brand platooning in heel Europa.

V2V

De basis van multi-brand truck platooning is het speciaal ontwikkelde V2V (Vehicle to Vehicle) communicatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat iedere vrachtwagen in het peloton het juiste gedrag laat zien in iedere verkeerssituatie. TNO heeft als kennisinstituut en neutrale partner in het consortium technisch en inhoudelijk bijgedragen aan het platform waarop deze communicatie draait.

Impactanalyse

Tijdens de demonstratie in Barcelona zijn verschillende metingen gedaan. Er wordt nu gewerkt aan een impactanalyse om het effect van platooning op de doorstroming te voorspellen en om te meten hoeveel brandstof er is bespaard. Ook onderzoekt ENSEMBLE hoe de chauffeurs platooning ervaren. De eerste ervaringen stemmen positief. Chauffeurs vinden rijden in een platoon zeer comfortabel, wetende dat zij altijd de mogelijkheid hebben om bij te sturen. Ook een studie naar de ervaringen van andere weggebruikers volgt. In de toekomst ziet TNO een rol voor zichzelf weggelegd bij het ontwikkelen van een platform waarop ‘platooners’ elkaar kunnen vinden, bijvoorbeeld in de vorm van een app of dashboard.

'Het resultaat na drie jaar onderzoek en innovatie is een gemeenschappelijke oplossing, klaar voor verdere standaardisatie. Niets staat in de weg om multi-brand truck platooning direct te implementeren.

Het is aan de fabrikanten om deze nieuwe techniek toe te gaan passen bij het ontwikkelen van nieuwe vrachtauto’s. Dit betekent een stap voorwaarts in de richting van verbeterde verkeersveiligheid, minder brandstof verbruik en het maken van een efficiëntieslag in de logistiek. Als TNO zijn we er trots op hieraan een bijdrage te leveren.’

Marika Hoedemaeker

Projectcoördinator ENSEMBLE bij TNO

Autonoom rijden

TNO voorziet een overgangsfase: een grote periode waarin platoonable trucks en gewone trucks tegelijk de Europese wegen betreden. Het nijpende tekort aan chauffeurs in de logistieke sector maakt dat er tegelijk kansen zijn om door te ontwikkelen naar autonoom rijdende trucs in een platoon. Die geven vlooteigenaren de mogelijkheid om te blijven voldoen aan de vraag naar vrachtvervoer.

Betrokken fabrikanten

De binnen ENSEMBLE aangesloten partijen zijn: Daf, Daimler Trucks, Iveco, Man trucks & bus, Renault trucks, Scania en Volvo trucks.

Op maandag 4 oktober was TNO projectcoördinator Marika Hoedemaeker in de uitzending van BNR Mobility. Interesse in de toekomst van truck platooning en autonoom rijdende voertuigen? Luister de uitzending terug op BNR.nl

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

Geïntegreerde voertuigveiligheid en slimme voertuigen

Informatietype:
Artikel

Bij TNO ontwikkelen we technologie en beoordelingsmethoden die ertoe moeten leiden dat de introductie van CCAM-systemen (Connected and Cooperative Automated Mobility) wordt versneld.

Bewegingsziekten bewegen mee: van wagenziekte naar 'cybersickness'

Informatietype:
Insight
20 juli 2023

Met de zomervakantie in volle gang komt wagenziekte weer om de hoek kijken. Hoe gaat dat dan met zelfrijdende-autobewegingsziekte (cybersickness)? TNO doet er onderzoek naar en geeft als bonus wat tips voor onderweg.

Varen op groene methanol binnenkort mogelijk; internationaal beleid vormt obstakel

Informatietype:
Nieuws
17 april 2023

Binnen het project Green Maritime Methanol onderzoekt een internationaal consortium onder penvoerderschap van TNO de haalbaarheid van groene methanol als brandstof voor de maritieme sector.

Objectieve veiligheidsrating van autonome voertuigen dichterbij

Informatietype:
Insight
12 januari 2023

Hoe kunnen we straks objectief vaststellen of een zelfrijdend voertuig veilig is of niet? Het onderzoek van TNO-wetenschapper Erwin de Gelder naar het gebruik van realistische rijscenario’s bij de veiligheidsvalidatie van autonome voertuigen heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Torc Robotics gebruikt TNO’s StreetWise om veiligheid van autonoom transport te valideren

Informatietype:
Nieuws
10 november 2022

Veiligheid is cruciaal bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Daarom werkt Torc Robotics, een dochteronderneming van Daimler Trucks en toonaangevend in applicaties voor automatisch rijden, samen met TNO aan een geavanceerde manier om de veiligheid van autonome voertuigen te testen en te valideren. Met behulp van TNO’s StreetWise methodologie worden Automated Driving Functions (ADF's) uitgebreid getest op basis van een groot aantal realistische verkeerssituaties. Een innovatie waarmee de zelfrijdende toekomst een stap dichterbij is gekomen.