Informatietype:
Project
Thema:
Biorizon
Duurzame chemische industrie
Unit:
Energy & Materials Transition

BIO-CAPPP ontwikkelt duurzame producten met premium eigenschappen

In samenwerking met

VITO, Biorizon, CENTEXBEL, Avans Hogeschool/MNEXT, Kamp C, Green Chemistry Campus

In juni 2023 startten zes partners uit Vlaanderen en Nederland met het BIO-CAPPP project. Samen met bedrijven, experts en studenten gaan zij de komende 3 jaar duurzame chemische bouwstenen ontwikkelen en toepassen in producten voor onder meer de bouw- en textielsector. De toepassing van deze bio-aromaten maakt de producten niet alleen duurzamer, maar zorgt ook voor premium eigenschappen. Zo draagt BIO-CAPPP bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Fossiele afhankelijkheid aromaten doorbreken

Fabrikanten van producten zoals kunststof, verf, lijm, isolatieschuim en textiel maken gebruik van aromaten om hun producten hoogwaardige eigenschappen mee te geven, zoals krasvastheid, UV-bestendigheid, kleefkracht of glans.

Maar liefst 40% van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard; het gaat jaarlijks om 122 miljoen ton, ter waarde van € 120 miljard met een jaarlijkse groei van 5%. Deze aromaten worden tot dusver uit fossiele grondstoffen gemaakt en dit heeft een negatief effect op onze leefomgeving.

Duurzame alternatieven voor aromaten

Het is ook mogelijk om aromaten uit hernieuwbare bronnen te maken: uit lignine, de stof die stevigheid geeft aan bomen en die als restproduct vrijkomt bij de papierindustrie; of uit niet-eetbare restsuikers van de agrarische sector. Maar ook door aromaten terug te winnen uit plastics.

De afgelopen 10 jaar hebben VITO en TNO, als initiatiefnemers van Shared Research Center Biorizon, in samenwerking met de Europese industrie de technologische ontwikkeling van bio-aromaten succesvol opgeschaald.

Van hernieuwbare aromaten naar commerciële productie

Het BIO-CAPPP project (Biorizon Center for Applications & Products with Premium Properties) gaat hernieuwbare aromaten ontwikkelen en toepassen in concrete producten, samen met bedrijven, experts en studenten.

Samen maken de projectpartners commerciële productie van bio-aromaten mogelijk en stimuleren ze de markt voor duurzame producten met premium eigenschappen.

Daarnaast verankeren de partners de ontwikkelde kennis en kunde in onderwijsprogramma’s zodat de werknemers van de toekomst de duurzame innovaties in de praktijk kunnen brengen bij bedrijven.

BIO-CAPPP projectpartners

In het BIO-CAPPP project werken partners uit Vlaanderen en Nederland intensief samen.

Projectleider VITO uit Vlaanderen en TNO uit Nederland werken al sinds 2013 samen aan de technologische ontwikkeling van bio-aromaten uit suikers, lignine en ongeraffineerde reststromen onder de vlag van Shared Research Center Biorizon.

Het Vlaamse CENTEXBEL en Avans Hogeschool / MNEXT uit Nederland gaan samen met VITO innovatieve applicaties ontwikkelen op basis van de lignine- en suikergebaseerde bouwstenen, met een specifieke focus op de bouw- en textielsector.

Kamp C uit Vlaanderen gaat eindgebruikers, de bouwsector en lokale overheden informeren, inspireren en ondersteunen in het gebruik van de duurzame innovaties.

De Green Chemistry Campus, die tevens de thuisbasis is van Biorizon, vormt de ontmoetingsplaats waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan de opschaling van biogebaseerde en circulaire innovaties.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Het BIO-CAPPP project heeft een totaalbudget van € 4,3 miljoen en wordt medegefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, provincie Antwerpen en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Investors_BIOCAPP
Investeerders BIOCAPP

Samenwerken aan innovaties op basis van hoogwaardige bio-aromaten?

In het Biorizon Applicatiecentrum kunnen bedrijven laagdrempelig en tegen gunstige condities samenwerken met kenniswerkers en studenten om bio-aromaten toe te passen in producten voor onder meer de bouw- en textielsector. De bio-aromaten maken deze producten niet alleen duurzamer, maar ook functioneler met premium eigenschappen.

Meer weten over het BIO-CAPPP project en de mogelijkheden van het Biorizon Applicatiecentrum om bio-aromaten te testen in concrete producten? Neem contact op met Paul Könst.

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in bio-aromaten?

Kom op 29 - 30 november naar het 10e Biorizon evenement over bio-aromaten in Rotterdam.

Laat je verder inspireren

12 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: Van zeewierplaag op de stranden naar nuttige grondstoffen

Informatietype:
Insight
6 juli 2023

In deze aflevering van TNO Tijdmakers stellen we je voor aan Luisa Flechas, business developer biogebaseerde en circulaire technologieën. Luisa laat je zien hoe we bij TNO zeewier gebruiken voor de productie van chemicaliën en materialen.

Op een duurzame manier plastics produceren uit CO2: vanaf 2030 kan het

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

Onze ambitie voor 2030: plastics circulair produceren zonder CO2 uitstoot, maar mét CO2 o.a. als grondstof. Dit gaan we mogelijk maken. Hoe? Lees meer

Slim raam met groot energiebesparingspotentieel levert veelbelovende resultaten in eerste pilot-praktijktest

Informatietype:
Nieuws
29 juni 2022
Het ‘slimme raam’ dat TNO en partners hebben ontwikkeld in het kader van het Interreg-project Sunovate, levert goede prestaties onder realistische praktijkomstandigheden, zo blijkt uit de resultaten van een eerste pilot. Het raam is ontworpen om automatisch te schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Het is geoptimaliseerd om het energieverbruik te beperken in een gematigd klimaat met koude winters en warme zomers, zoals in Nederland.

Onderzoeksprogramma energieopslag en -conversie

Informatietype:
Artikel
TNO werkt samen met universiteiten en industriepartners aan de ontwikkeling van nieuwe concepten voor het omzetten van zonlicht in chemische energie.

Samen naar een duurzame chemische industrie

Informatietype:
Artikel
Wij maken ons sterk voor een duurzame chemische industrie, waarbij we grondstoffen omzetten met duurzame energie. Wil je hier ook aan bijdragen?