Informatietype:
Project
Thema:
Energie- en binnenmilieuprestaties
Unit:
Mobility & Built Environment

Frisse scholen

Conventionele ventilatie oplossingen zijn duur en vereisen ingrijpende bouwkundige veranderingen. TNO heeft een vernieuwend en betaalbaar systeem ontwikkeld. Met beperkte bouwkundige ingrepen wordt het binnenmilieu gezond en comfortabel.

In veel scholen is de lucht niet schoon. Geurstoffen, ziektekiemen, fijnstof en andere verontreiniging worden verspreid door kinderen en hun activiteiten. In zo'n tachtig procent van de schoollokalen is de CO2-concentratie vaak drie tot vier keer boven de gezondheidskundige grenswaarde. Het hoge aantal personen per vierkante meter en gebrekkige ventilatie hebben een slecht binnenmilieu tot gevolg. Daarnaast is de temperatuur in de zomermaanden binnen vaak te hoog. 's Winters is de luchtkwaliteit juist onvoldoende, doordat deuren en ramen dicht blijven om tocht te voorkomen. De prestaties van leerlingen kunnen onder deze ongezonde leefomgeving lijden. Bovendien heeft het gevolgen voor het ziekteverzuim onder leerkrachten.

Hoe het werkt

De gepatenteerde Frisse Scholen oplossing ventileert anders. In plaats van roosters en ramen, wordt frisse lucht via openingen in het plafond verspreid. Het resultaat is een tochtvrij en fris klaslokaal met een aangename temperatuur. De ruimte boven het plafond wordt gebruikt als luchtverdeelsysteem. De combinatie van optimale en stimulerende lichtomstandigheden met een goede geluidisolatie en spraakverstaanbaarheid bevordert het binnenmilieu in de klas. En hiermee het welzijn van de kinderen en de werkomstandigheden van de leerkrachten.

Buitenlucht voelt fris aan maar is indien een school nabij een drukke weg is gelegen in werkelijkheid niet fris en daarmee ongezond voor kinderen. Met luchtfilters kan fijnstof op een efficiënte wijze worden afgevangen. Bijgaande artikelen illustreren het effect van filtering in scholen en kinderdagverblijven.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Bij koken op gas veel vaker overschrijding advieswaarden stikstofdioxide dan bij elektrisch koken

Informatietype:
Nieuws
8 november 2023
In de keukens van huishoudens die op gas koken is vaker een overschrijding van de EU en WHO advieswaarden voor stikstofdioxide (NO2) dan waar elektrisch wordt gekookt.

Een gezonde binnenlucht met minder fijnstof in huis

Informatietype:
Artikel

Drie aanpassingen voor een gezonder binnenluchtklimaat

Informatietype:
Artikel

Installaties, componenten en energie monitoren

Informatietype:
Artikel

Nieuw energiezuinig ventilatiesysteem voor klaslokalen

Informatietype:
Nieuws
18 november 2021