Informatietype:
Project
Thema:
Efficiënte medicijnontwikkeling
Unit:
Healthy Living & Work

Orgaan op een chip

Hoe kunnen we de ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen en verbeteren? Door de methodologieën die we gaandeweg gebruiken te verbeteren. Hoewel dier- of celgebaseerde studies momenteel de norm zijn voor preklinische proeven, zijn ze gewoon niet effectief genoeg. Klinische proeven mislukken immers vaak omdat preklinische proeven onvoldoende inzicht boden. TNO’s Organ-on-a-chip technologieën (OoaC) bieden een betere oplossing. We gebruiken menselijke cellen of menselijk weefsel voor snellere, nauwkeurigere resultaten.

Minder dieren, meer mensen

Farmaceutische en biotechbedrijven zijn zich bewust van de beperkingen van dierproeven. Hoewel ze eerste indicaties kunnen geven over de wisselwerking tussen geneesmiddelen of de werkzaamheid ervan, komen de klinische resultaten vaak niet overeen met de resultaten van preklinische studies.

Nu de industrie door ethische vragen over dierproeven op zoek is naar betere oplossingen, kan OoaC een realistisch alternatief zijn. Het bootst de functies van menselijke organen nauwkeurig na om de absorptie, distributie, het metabolisme en de excretie (ADME) en/of werkzaamheid van medische verbindingen in de preklinische fase te voorspellen, en biedt bovendien dieper inzicht in de manier waarop interventies de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Modelleren van menselijke systemen

TNO heeft translationele preklinische modelleringsplatforms voor een verscheidenheid aan menselijke organen. De twee meest robuuste zijn Liver-on-a-Chip (LoaC) (pdf) en Gut-on-a-Chip (GoaC) (pdf). Vanwege de uitgebreide kennis van TNO over de mechanismen en onderliggende biologie van deze twee systemen, hebben we ons initiële OoaC-onderzoek hierop gericht.

Met LoaC kan het effect van interventie op een verscheidenheid aan leverziekten worden bestudeerd. En GoaC geeft dieper inzicht in de complexe werking van de menselijke darm. Beide platforms kunnen medium tot high throughput onderzoek bieden naar verbindingsvariaties en relevante variabelen bij effectieve interventies in de lever en darm.

TNO heeft ook de oplossing voor het modelleren van andere organen, zoals nieren, longen en huid. De volgende stap is het combineren van deze technologieën in een systeem dat het gehele ADME-proces van begin tot eind modelleert.

Biologie als kern

De sleutel tot het succes en de nauwkeurigheid van OoaC is de focus van TNO op biologie. Onze uitgebreide kennis van de werking van het menselijk lichaam helpt ons om onze oplossingen te richten op de biologische mechanismen die er het meest toe doen. Door de biologie voorop te stellen, kunnen we technologie ontwikkelen die gericht is op juist die specifieke mechanismen. Dit resulteert in direct toepasbare technologie die effectief is en geschikt voor het beoogde doel.

Wij verzamelen robuuste gegevens die worden geanalyseerd op basis van histologie, biochemie en andere onderliggende biologische systemen. Wij passen onze expertise toe om de gegevens te interpreteren en bruikbare inzichten te bieden die leiden tot snellere, nauwkeurigere ontwikkeling.

De weg naar gerpersonaliseerde geneeskunde

Vandaag de dag maken onze OoaC-technologieën snellere, effectievere voorspellende modellen van het effect van medische interventies mogelijk. Dit kan helpen bij het stratificeren en stroomlijnen van klinische proeven en het versnellen van studies naar de werkzaamheid van geneesmiddelen. Met OoaC-technologieën kunnen ook realistische stappen worden gezet in de richting van gepersonaliseerde geneeskunde en populatiespecifieke interventies.

Door gebruik te maken van menselijk weefsel, geavanceerde mogelijkheden voor ziekte-inductie en op stamcellen gebaseerde organoïden, wil TNO ontwikkelaars helpen om de aandoeningen waarvoor hun geneesmiddelen bedoeld zijn, sneller en nauwkeuriger na te bootsen en ook de variabelen te identificeren bij bepaalde patiëntengroepen die geen responsiviteit laten zien.

Webinar Organ-on-a-chip | 9 maart 2022

Op 9 maart deelden we de laatste ontwikkelingen van ons Organ-on-a- chip-programma. Bekijk hieronder de opname en download de Q&A (pdf) met 13 vragen en antwoorden van onze toehoorders.

Samenwerking met TNO

TNO staat ook open voor samenwerking met stakeholders om de technologie verder te ontwikkelen. Want de enige manier om het gebruik van diermodellen terug te dringen en ontwikkeling te versnellen, is door een betere manier aan te bieden. Met Organ-on-a-Chip is dat mogelijk.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Functionele microbioomanalyse

Informatietype:
Artikel

Dankzij TNO’s technologie is nauwkeurige meting en monitoring van microbioom bij mensen in diverse stadia van wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Lees meer.

PK AMS-technologie

Informatietype:
Artikel

Door middel van microdosing en TNO's geavanceerde microtracer AMS-technologie kunnen effectievere geneesmiddelen efficiënter worden ontwikkeld.

Doelgerichte veiligheidsbeoordeling

Informatietype:
Artikel

Ondersteun de identificatie, evaluatie en risicovermindering van je target met de beknopte en aanpasbare targetevaluatierapporten van TNO. Ontdek meer.

Geavanceerde microtracer-onderzoeken

Informatietype:
Artikel

Bij TNO hebben we in-vitro en ex-vivo platforms ontwikkeld die kunnen helpen bij het ontdekken van absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME).

In-vitro platforms

Informatietype:
Artikel

Het ontwikkeltraject van nieuwe geneesmiddelen kan verbeterd worden door het inzetten van optimaal voorspellende tools en modellen in het preklinische traject.