TNO onderzoekt mogelijkheden ondergrondse Einstein Telescoop

26 november 2020

Het Nederlands Zwarte Gaten Consortium krijgt 4,9 miljoen euro toegekend door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. Het nieuwe interdisciplinaire consortium gaat de raadsels rond zwarte gaten en de mysteries van het heelal verder ontrafelen. Sterrenkundigen en natuurkundigen slaan de handen ineen om nieuwe ontdekkingen te doen en geologen ‘duiken de grond in’ voor de mogelijke ondergrondse bouw van de Einstein Telescoop.

800gdn_laat-devoon-nabij-trooz-in-belgië
Voorbeeld van gesteente waarin de Einstein Telescoop gebouwd zou kunnen worden (Laat-Devoon, 370 miljoen jaar geleden nabij Trooz in België)

Door bij te dragen aan de ontwikkeling van de geavanceerde Einstein Telescoop bereidt het consortium toekomstig onderzoek aan zwaartekrachtsgolven voor. De infrastructuur voor die telescoop kan wellicht in de ondergrond van het grensgebied van Zuid-Limburg gebouwd worden.

Als kenniscentrum van de Nederlandse ondergrond, zal de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, die mogelijkheid onderzoeken. Samen met de Provincie Limburg en bedrijven brengt zij de ondergrond in kaart.

Het consortium maakt samen met hogescholen nieuw onderwijsmateriaal om ​mensen van alle achtergronden, en kinderen in het bijzonder,​ te interesseren voor wetenschap. Hoofdaanvrager Stefan Vandoren van de Universiteit Utrecht: “Dit is een bijzonder mooi project waar we onderzoek, technologie en maatschappelijk belang in combineren.” NWO maakte de toekenning op 25 november bekend.

Het volledige persbericht is hier te lezen.