TNO wereldwijd 10e met octrooiaanvragen 4IR-technologieën

Thema:
Digitale samenleving
11 december 2020

Volgens het Europees Octrooibureau (EOB) is TNO de grootste onder de Nederlandse onderzoeksinstituten en universiteiten op het gebied van octrooiaanvragen voor 4IR-technologieën, met 138 indieningen tussen 2000 en 2018. Wereldwijd bezet TNO de 10e plaats met ingediende octrooien. TNO is daarmee naast Fraunhofer (Duitsland) en CEA (Frankrijk) één van de drie toonaangevende Europese onderzoeksinstellingen. 4IR (4e Industriele Revolutie)-technologieën hebben betrekking op slimme verbonden objecten zoals Internet of Things (IoT), big data, 5G en kunstmatige intelligentie (AI).

top-10-octrooien-4ir-technologie-800x419

Uit de EOB studie blijkt verder dat TNO 59% van de octrooien voor 4IR- technologieën heeft aangevraagd op het gebied van connectiviteit. Dit zijn met name netwerkprotocollen voor massaal aangesloten apparaten en draadloze datasystemen voor korte- en langeafstandscommunicatie. Daarnaast ligt de focus van de octrooien op toepasbare innovaties gerelateerd aan de beveiliging van data en slimme toepassingen voor de huiselijke omgeving. Veel van deze octrooien zijn samen met KPN ingediend.

“Het toont onze grote innovatiekracht op het gebied van digitalisering en robotisering van industriële productie die onder andere via octrooien beschikbaar komt voor commerciële toepassingen door marktpartijen. Het is prachtig om TNO in de top van deze ranglijst te zien. Opnieuw een bevestiging van de succesvolle samenwerking met onze vele partners, waaronder KPN, om het innovatief en concurrerend vermogen van het bedrijfsleven in Nederland wereldwijd te versterken. Ik ben hier buitengewoon trots op”, aldus Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer en lid van de Raad van Bestuur van TNO.

Wereldwijde Top 10 Van Universiteiten En Onderzoeksinstellingen Samen Met De 4IR Technologievelden Waarin Zij Een Aantoonbaar Technologisch Voordeel Hebben Ontwikkeld (Bron EOB)
Wereldwijde top 10 van universiteiten en onderzoeksinstellingen samen met de 4IR-technologievelden waarin zij een aantoonbaar technologisch voordeel hebben ontwikkeld (Bron EOB)

Laat je verder inspireren

86 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity

Informatietype:
Nieuws
19 maart 2024
Automatisering van cyberbeveiliging is cruciaal vanwege groeiende aanvallen; TNO lanceert een open source tool voor geavanceerde bescherming en herstel.

TNO Jaarverslag 2023: Innoveren, onderzoeken en orkestreren

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2024

Data spaces software certificatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

Bedrijven en kennisinstellingen slaan handen ineen voor ontwikkeling slimme landbouwrobots

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024

Effectiever innovatie-instrumentarium als oplossing voor maatschappelijke opgaven

Informatietype:
Nieuws
4 maart 2024