Johns Hopkins APL en TNO ondertekenen Memorandum of Understanding voor gezamenlijk onderzoek en technologische ontwikkeling

Thema:
Gezonde samenleving
20 april 2021

Het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL, in Laurel in de Amerikaanse staat Maryland) en TNO hebben een Memorandum of Understanding ondertekend, waarmee de transatlantische samenwerking tussen de twee organisaties (die al tien jaar loopt) nu ook formeel is vastgelegd. APL en TNO richten zich beide op toegepast onderzoek, waardoor zij een natuurlijke gemeenschappelijke basis hebben voor deze nieuwe samenwerking.

mou_signing_ceremony_background-1

Het Memorandum is ondertekend op 20 april. Het biedt aan technische experts van beide organisaties de kans om hun werkterrein tot over de oceaan te verruimen en te werken aan intern gefinancierde projecten, variërend van ruimtetechnologie tot kunstmatige intelligentie en human-machine interfacing. Door deze uitwisseling van expertise en informatie willen APL en TNO creatieve internationale samenwerking versterken en de ontwikkelingen in toegepast wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling versnellen.

an zit op stoel in technische opstelling en krijgt te eten doordat twee robotarmen het eten naar zijn mond brengen.
Chmielewski gebruikt twee modulaire prothetische ledematen, ontwikkeld door Johns Hopkins APL, om een toetje te eten. Slimme software zet zijn keukengerei op ongeveer de juiste plek, en dan gebruikt Buz zijn hersensignalen om het eten met mes en vork te snijden. Als hij klaar is met snijden, brengt de software het eten naar zijn mond, waar hij opnieuw hersensignalen gebruikt om het eten de laatste centimeters naar zijn mond te brengen zodat hij het kan opeten. Een dergelijke mens-machine-interfacesysteem is een van de vele disciplines die wordt bevorderd door het onlangs ondertekende memorandum tussen Johns Hopkins APL en TNO. Credit: Johns Hopkins APL


APL en TNO hebben al bij diverse projecten samengewerkt, zowel voor de overheid als het bedrijfsleven. Eerdere onderzoekssamenwerking heeft de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op het gebied van defensie en veiligheid versneld. Onlangs zijn de twee organisaties een samenwerking gestart voor de uiterst gedetailleerde monitoring van luchtverontreinigende stoffen met behulp van CHAPS (Compact Hyperspectral Air Pollution Sensor). Dit is een instrument waarbij de deskundigheid van APL op het gebied van hyperspectrale beeldvorming wordt gecombineerd met de deskundigheid van TNO op het gebied van ruimtespectrometers en vrije-vorm optica. Het team ontwikkelt momenteel een demonstratiemodel van dit instrument, CHAPS-D genaamd.

Banaanvormige spiegel die in aardobservatie-instrument wordt gebruikt.
Vrije-vorm spiegel van TNO, zoals gebruikt bij aardobservatie-instrument TROPOMI.

"Bij APL zijn we heel enthousiast over onze samenwerking met TNO," aldus Timothy Galpin, Assistant Director, Programs en Chief Quality Officer bij APL. "Ik ben onder de indruk van onze samenwerking bij de ontwikkeling van CHAPS-D, en ik ben erg blij met het traject dat we met TNO zijn ingeslagen voor nog meer uitdagend gezamenlijk onderzoek."

Via het Memorandum of Understanding willen APL en TNO de samenwerking uitbreiden naar ander ruimte-onderzoek, waaronder satellietcommunicatie, aard- en planeetwetenschappen, heliofysica en onderzoek naar exoplaneten, maar ook naar andere disciplines, zoals precisiegeneeskunde, chemische detectie, autonomie, neurowetenschappen en additive manufacturing.

Het succes van eerdere samenwerking tussen APL en TNO is vooral te danken aan de unieke en complementaire kennis en expertise van beide organisaties. Dit Memorandum moet de samenwerking en uitwisseling van informatie nog verder bevorderen, waardoor ook in de toekomst geslaagde projecten kunnen worden uitgevoerd.

"Op basis van eerdere samenwerking hebben we APL leren kennen als een onderzoekspartner van wereldklasse en een 'soulmate' bij het oplossen van complexe problemen op het gebied van nationale veiligheid en ruimtewetenschap," aldus Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer van TNO. "Dit Memorandum of Understanding moet ervoor zorgen dat de oceaan een nog kleiner obstakel wordt, waardoor er een nog betere samenwerking ontstaat en we samen een oplossing kunnen zoeken voor complexe maatschappelijke uitdagingen."

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 1 t/m 5

VitalTissue ontvangt ZonMW Parel

Informatietype:
Nieuws
11 mei 2023

Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.

Toekomstbestendige zorg: Implementatie van leefstijl

Informatietype:
Nieuws
29 maart 2023

Op woensdag 29 maart gaf minister Kuipers het startsein voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg. In deze Coalitie slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg.

Veldraadpleging Leefstijlgeneeskunde: Jouw mening telt!

Informatietype:
Nieuws
22 september 2022

De Patiëntenfederatie Nederland, TNO en ZonMw nodigen u uit om deel te nemen aan een veldraadpleging over leefstijlgeneeskunde, als onderdeel van een verkenning van een brede leefstijlcoalitie. Via een vragenlijst kunt u uw input leveren.

TNO op Lowlands smaakt naar meer

Informatietype:
Nieuws
22 augustus 2022

Van lekker eten samen met vrienden kun je blij worden. Maar wat je eet is ook belangrijk voor bijvoorbeeld je gezondheid en het milieu. Daarom deed TNO in samenwerking met WUR onderzoek naar eetgedrag, nu en in de toekomst. Hoe beleef je eten op een driedaags festival? Smaakt iets nog wel lekker als je weinig hebt geslapen of de hele dag naar muziek hebt geluisterd en hebt gedanst? Met wie eet jij het liefst samen? En denk je dat we in 2050 met 10 miljard mensen nog hetzelfde eten als vandaag?

Jaarlijkse TO2 impactrapportage 2021: TO2MORROW

Informatietype:
Nieuws
11 februari 2022
Welke innovatieve oplossingen dragen bij aan een duurzame, schone en veilige toekomst voor Nederland? Lees de volledige impactrapportage van 2021.