Jaarlijkse TO2 impactrapportage 2021: TO2MORROW
Hoe dragen Toegepast Onderzoeksorganisaties (TO2-instellingen) bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals veiligheid en klimaatverandering, en aan de versterking van de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven?
Vraagstukken van vandaag
Hoe blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk? En bovendien hoe blijven we opgewassen tegen de gevolgen van de coronapandemie of klimaatverandering? Hoe kunnen bedrijven blijven groeien en innoveren, opdat we een welvarend land blijven? Het zijn geen kleine, en ook geen eenvoudige vragen waar Deltares, MARIN, TNO, Wageningen University & Research en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, zeg maar de ‘big five’ voor toegepast onderzoek, oplossingen voor zoeken. Het zijn wel de vraagstukken van vandaag.
Welke innovatieve oplossingen dragen bij aan een duurzame, schone en veilige toekomst voor Nederland?
Lees de volledige impactrapportage
Impactrapportage 2021: innovatieve oplossingen
De TO2-instellingen, die verenigd zijn in de TO2-federatie, zijn TNO, WUR, Deltares, NLR en MARIN. In nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat publiceren zij vandaag hun Impactrapportage 2021, waarin ze aan de hand van voorbeelden laten zien hoe hun innovatieve oplossingen bijdragen aan een duurzame, schone, gezonde en veilige toekomst voor Nederland. Een belangrijk deel van het onderzoek wordt gefinancierd door de overheid, en de betrokken TO2-instellingen laten in dit toegankelijke magazine graag zien welke resultaten hiermee zijn behaald.
De impactrapportage wordt jaarlijks uitgebracht. Concrete impact gaat in deze rapportage bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld, het veilig en ‘privacy-proof’ delen van zorgdata, verdediging tegen drones op basis van high energy laserstralen, de warmtebatterij die een doorbraak betekent voor energieopslag, verduurzaming in de bouw met hout en het Veilig en snel data versturen via satellieten. Ook wordt stilgestaan bij de groei in toegevoegde waarde van ondernemingen die TNO inschakelen bij hun onderzoek. Ten slotte is er speciale aandacht voor de inzet van praktische innovaties om het coronavirus te bestrijden.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Toekomstbestendige zorg: Implementatie van leefstijl
Op woensdag 29 maart gaf minister Kuipers het startsein voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg. In deze Coalitie slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg.


Zonder extra beleid dreigt overlast houtrook door kachels te gaan stijgen
We zien een forse toename van houtstook door hoge energieprijzen. In onze 3 verkennende scenario’s laten we zien dat er bij toename van het houtverbruik echt beleid op het bestaande kachelpark nodig is. De natuurlijke uitfasering door verkoop van ‘schone’ moderne kachels gaat niet snel genoeg.


Ex vivo orgaanperfusie kan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen helpen
TNO gebruikt ex vivo normotherme orgaanperfusie om ADME-processen voor specifieke verbindingen nauwkeuriger te kunnen bepalen en de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.


Beluister de podcast Inflammatie
Wat houdt laaggradige ontsteking in, waardoor ontstaan deze ontstekingen en hoe kan dit proces omgekeerd worden?


Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?
Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

