Duurzame luchthaven neemt een vlucht met zonnepark

Thema:
Duurzame zonne-energie op land en water
5 juli 2021

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag in het bijzijn van onder andere Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie van TNO, het eerste zonnepaneel van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark is een mooi voorbeeld van op een slimme manier omgaan met beperkte ruimte. Het zonnepark is een van de grootste in de regio en is onderdeel van een slim energiesysteem. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een innovatief Aviation District.

Het zonnepark

Met een oppervlak van 7,7 ha en ruim 37.000 zonnepanelen is het zonnepark op RTHA een van de grootste zonneparken in de regio. Het park, dat wordt gerealiseerd door Unisun Energy, levert straks jaarlijks circa 14 gigawattuur (GWh) aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 5.100 huishoudens.

Voor RTHA geldt dat het zonnepark straks circa drie keer meer stroom oplevert dan dat het jaarlijks verbruikt. De luchthaven is dus in één klap volledig voorzien van lokaal gewonnen groene stroom. Tegelijkertijd komt er stroom beschikbaar voor andere innovatie- en duurzaamheidsprojecten en voor bedrijven of particulieren in de omgeving. Het doel is dit najaar al operationeel te zijn.

Opening zonnepark Rotterdam Airport
Wim Sinke, TNO, (links) demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en afgevaardigden van Unisun, luchtvaart en politiek

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen over het unieke zonnepark bij luchthaven RTHA: “Met de aanleg van het zonnepark en de start van het Smart Energy System spelen de RHIA-partners in op de transitie die luchthavens in rap tempo moeten gaan doormaken. Een zonnepark van dit formaat op het terrein van de luchthaven is een enorme katalysator voor de verduurzaming van de luchtvaart, en een opmaat naar een slim energiesysteem.”

Wim Sinke over de toekomst van zonne-energie: “Elektriciteit uit zon en wind is essentieel voor de energietransitie in alle sectoren, in de wereld en in Nederland. Omdat ons land klein en dichtbevolkt is moeten we wel goed bedenken waar en hoe we zonne-energie gaan opwekken. Dit zonnepark is een mooi voorbeeld van op een slimme manier omgaan met onze beperkte ruimte. Het Smart Energy System laat bovendien zien hoe zonne-energie in het lokale en regionale energiesysteem kan worden opgenomen.”

Slim energiesysteem

Zonnepark op Rotterdam The Hague Airport
Zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Foto: Harald Blonk (Buro Blonk)

Om de zonne-energie op de luchthaven optimaal te benutten, werken de partners van stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) aan het realiseren van een slim energiesysteem voor opslag en regulering van energiestromen, oftewel een Smart Energy System (SES) voor zon en warmte. Het SES zorgt voor een betrouwbare, veilige en duurzame energievoorziening op basis van lokaal gewonnen duurzame energie.

Rondetafelgesprek duurzame energie en luchtvaart

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen gaat in gesprek met o.a. Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO, Dick Benschop, President-Directeur & CEO Royal Schiphol Group, en André Kempenaars CEO Unisun Energy over de energietransitie, zonne-energie en verduurzaming van de luchtvaart.

Start Solar Park en Kick-off Smart Energy System (SES)

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. We maken het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Benieuwd hoe we dit doen?

Podcast - Betaalbare zonne-energie op elk oppervlak

Informatietype:
Insight
8 maart 2021
In aflevering 2 gaan Stefan Smit van Flexipol, specialist in composietmaterialen, en Peter Toonssen van TNO in gesprek over keuzes.

Podcast - Zonne-energie hoe en waar: we hebben keus!

Informatietype:
Insight
15 februari 2021
In aflevering 1 gaan Frank Oomen van Groenleven, specialist in innovatieve zonneparken, en Wiep Folkerts van TNO in gesprek over keuzes.