Beheersbaarheid complexiteit high tech systemen stap dichterbij voor industrie

Thema:
Open infrastructuren
Systeeminnovatie
Trusted ICT
16 november 2021

Met de recent door het management van Capgemini Engineering en TNO getekende partner overeenkomst, krijgen bedrijven er een mogelijkheid bij om de door ESI (TNO) ontwikkelde en bij high tech bedrijven beproefde methodieken zelf toe te passen. Deze methodieken zijn voortgekomen uit de gezamenlijke behoefte van de high tech industrie waarbij de nieuwste kennis benut is van academische partners.

Ondertekening Capgemini als partner van onderzoeksgroep TNO-ESI
Ondertekening overeenkomst. Van links naar rechts: Wouter Leibbrandt (ESI - TNO), Frans Beenker (ESI - TNO), Henk-Jan Vink (TNO), Lars Seegers (Capgemini Engineering), Robert den Holder (Capgemini Engineering), Jeroen Kersten (Capgemini Engineering)

Willen we de Nederlandse industrie aan de top houden, dan zal er continu aandacht moeten zijn voor efficiënt en effectief ontwikkelen van hun systemen. Deze systemen worden steeds complexer waardoor het een steeds grotere uitdaging wordt voor ontwikkelteams om het geheel te overzien. Het kunnen toepassen op eigentijdse, geteste, betrouwbare en toepasbare methodieken die deze complexiteit helpen overwinnen is dan ook een vereiste voor de hele industrie.

Sprong voorwaarts in engineering automation

Capgemini Engineering (voorheen Altran) is de eerste zogenaamde implementatie partner van ESI. Lars Seegers, Managing Director Capgemini Engineering: “Onze experts hebben zich verdiept in de ESI methodieken en deze getest bij toonaangevende spelers. We zijn ervan overtuigd dat software-engineering automatisering de sleutel is om de complexiteit van high tech systemen te beheersen. De methodieken en tools die ESI in samenwerking met de industrie heeft ontwikkeld zijn baanbrekend en van grote waarde voor onze klanten in de high tech industrie”

Frans Beenker, Commercieel Directeur ESI: “Capgemini stelt ons in staat de door ons ontwikkelde kennis op grotere schaal toe te passen in de industrie. Daarmee is Capgemini de eerste partner die aan implementatie van onze methodieken bij de high tech industrie gaat werken. Zo kan ESI zich blijven focussen op weer nieuwe methodieken waaraan de industrie behoefte heeft.”

De methodieken richten zich bijvoorbeeld op het realiseren van een naadloze betrouwbare verbinding tussen meerdere componenten en de toepassing van eenduidige semantiek of taalgebruik in systemen. Deze voorkomen ruis in de communicatie tussen systemen.

Frans Beenker: “Het klinkt misschien eenvoudig, maar in werkelijkheid is dit uiterst complexe materie en essentieel voor de kennisintensieve maakindustrie. Onze methodieken zijn ontwikkeld met en getest bij onze partnerbedrijven. De samenwerking met Capgemini Engineering zorgt ervoor dat ook andere bedrijven deze kennis kunnen benutten. Met het delen van onze kennis verwachten we een mooie bijdrage te leveren aan de toppositie van de Nederlandse economie”.

De komst van implementatiepartners maakt het voor ESI mogelijk zich te blijven focussen op de doorontwikkeling van deze en andere methodieken. Speerpunten waaraan samen met partners wordt gewerkt zijn o.a. diagnostiek, modelgebaseerde engineering en referentie architectuur.

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Toekomst cybersecurity: autonoom systeem van systemen

Informatietype:
Insight
12 oktober 2023
Autonomie in cybersecurity is onmisbaar voor effectieve bescherming tegen cyberaanvallen. TNO schreef een positionpaper over dit onderwerp.

TNO-blik op 2030: Digitale privacy en veiligheid voor iedereen

Informatietype:
Insight
21 april 2023

Ontdek hybride werken 2.0: virtueel vergaderen in de metaverse

Informatietype:
Insight
26 januari 2023

Duurzaam streamen: hoe kunnen we tijdens het kijken energie besparen?

Informatietype:
Insight
5 december 2022

Cybersecurity én DevSecOps naar een hoger niveau: zo werken deze banken en verzekeraar samen

Informatietype:
Insight
22 juli 2021