Betere triage dankzij 5G-video en datafeed van ambulances

Thema:
Data sharing
Open infrastructuren
23 december 2021

Het gebruik van realtime video en vitale data verbetert de beoordeling in noodsituaties aanzienlijk in vergelijking met de huidige communicatie met alleen audio. Dit blijkt uit een onlangs afgeronde 5Gtest uitgevoerd door TNO, telemedicine-bedrijf RedZinc en AmbulanceZorg Groningen. Hierin is onderzocht in hoeverre een patiënt op afstand beter kan worden beoordeeld met behulp van audio-video verbinding en/of monitoring van vitale functies op basis van 5G.

Triage door middel van BlueEye wearable video

Wanneer de medisch manager ambulancezorg (MMA) een realtime verbinding voor audio-video en vitale gegevens (bijvoorbeeld ECG/elektrocardiogram) heeft met de ambulanceverpleegkundige, verbetert dit de triage aanzienlijk zo blijkt uit de proef.

De proef is onderdeel van het project 5G-HEART. Hierbij is gebruikgemaakt van een volwaardig 5G-testnetwerk van 5Groningen. Bij dit project worden use-cases op basis van 5G ingezet in de zorg, het transport en de aquacultuur.

MMA geeft instructies aan verpleegkundige via videoverbinding

Door met de MMA die zich op fysieke afstand bevindt, te overleggen, krijgt de ambulanceverpleegkundige de mogelijkheid gezamenlijk beslissingen te nemen, waardoor er minder vaak patiënten onnodig naar het ziekenhuis worden gebracht. Dit kan andersom ook van pas komen in acute situaties waarbij tijd tot aankomst in het ziekenhuis een bepalende factor is voor de outcome. Dit is bijvoorbeeld het geval bij patiënten met een hartaanval, een beroerte of een ernstig trauma.

5G-netwerktests leveren veelbelovende resultaten op

Een voorwaarde voor dergelijke videotransmissie is dat er overal betrouwbare, draadloze communicatie met hoge snelheid beschikbaar is. “Met de huidige draadloze netwerken zoals 4G/LT is dit echter niet altijd het geval, met name binnenshuis, bij hoge snelheden of op het platteland”, vertelt Haibin Zhang, senior scientist bij TNO en mede-initiatiefnemer van het project 5G-HEART.

De opkomende 5G-technologie zal naar verwachting beter aan deze eisen voldoen. Het testnetwerk 5Groningen is gebaseerd op '5G Standalone'-standaarden, wat betekent dat alle componenten geschikt zijn voor 5G, terwijl de meeste commerciële 5G-netwerken nog altijd uit 4G-componenten bestaan.

Proef met wearable video voor hulpdiensten

AmbulanceZorg Groningen stelde een verpleegkundig specialist, een arts en gebruikelijke monitoringapparatuur beschikbaar voor de proef. Een ervaren simulatiepatiënt hielp om realistische noodscenario's na te bootsen. De transmissie van video-audiodata, foto's en vitale parameters waren aldoor stabiel. De videobeelden en foto's waren beschikbaar voor de MMA op afstand wanneer er om ondersteuning werd gevraagd, wat tot snellere en betere resultaten leidde.

RedZinc leverde het mobiele telemedicine-apparaat BlueEye Handsfree en verzorgde het bijbehorende cloudplatform. Donal Morris, CEO en oprichter van RedZinc: “Wij vinden het geweldig dat mobiele video kan helpen bij de besluitvorming van hulpdiensten. Wat betreft de stabiliteit van ultrasnelle video en lage latency is dit het beste 5G-netwerk dat we ooit hebben gezien.”

Marie-Pauline Roukens, ten tijde van de use case werkzaam als arts bij AmbulanceZorg Groningen, is blij met de resultaten: “Ambulancediensten streven naar meer kwaliteit en impact in de prehospitale zorg, en liefst ook meer efficiëntie. We willen de prehospitale triage steeds verder verbeteren, dus het is belangrijk om tijdig de juiste beslissingen te kunnen nemen. Deze resultaten zijn een veelbelovende eerste stap.”

Verbeterde triage met video en gegevens van patiënt

Momenteel kan een MMA op afstand alleen beslissingen nemen over een patiënt via een audioverbinding (telefoon) of via een speciaal audiokanaal van de meldkamer. De MMA heeft geen beelden van de patiënt om de situatie te beoordelen. Ambulancepersoneel neemt vaak het zekere voor het onzekere (over-triage).

Een hoog percentage (15-30%) van de gevallen wordt naar het ziekenhuis gebracht terwijl behandeling ter plekke voldoende zou zijn. Wanneer de ambulanceverpleegkundige gebruikmaakt van wearable video-audio, verbinding die vitale parameters of een echografie van de patiënt deelt, kan de MMA op afstand meekijken en voor een snellere diagnose en besluitvorming zorgen.

Vervolgstappen

Realtime verkeersinformatie helpt een ambulance om de snelste route naar het ziekenhuis te kiezen. Dankzij betrouwbare (5G-)communicatie tussen ambulance, verkeerslichten en de meldkamer kan de ambulance voorrang krijgen op kruispunten en bruggen.

Naast de hogere datasnelheid die nodig is voor hoogwaardige videostreaming zorgt 5G ook voor communicatie met een lage wachttijd en een hoge betrouwbaarheid – cruciaal wanneer het gaat om leven of dood.

De volgende stap in dit H2020-project 5G-HEART wordt het testen van gelijktijdige inzet van video-audio en realtime slimme kruispuntregeling voor ambulancediensten op basis van volwaardige 5G-technologie.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Armoedebestrijding met technologie

Informatietype:
Podcast
19 juni 2023
3 afleveringen

In deze podcastserie bespreken we de mogelijkheden van technologieën als Privacy Enhancing Technologies (PET's) om de overheid te helpen armoede in Nederland te bestrijden.

Reizen in VR: een toekomstdroom of realiteit

Informatietype:
Podcast
20 januari 2021
1 aflevering

Jae Maloney, New Technology Consultant bij de KLM en Tom de Koninck, Senior Consultant TNO bij de unit ICT, geven hun perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR technologie.

Welke kansen biedt de smart society voor overheden?

Informatietype:
Podcast
15 december 2020
1 aflevering

Technologie is vervlochten in ons dagelijks leven en onze maatschappij. Voor welke uitdagingen stelt de Smart Society onze overheden?

ICT-Ontwikkelingen

Informatietype:
Podcast
6 mei 2019
7 afleveringen

In deze 7 afleveringen horen we meer van TNO-medewerkers over hun visie op ICT-ontwikkelingen.