Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden
De nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden is beschikbaar. De stand van de kennis van de Nederlandse ondergrond wordt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) samengevat in een overzichtskaart die maar één keer in de paar decennia wordt uitgebracht. De laatste geologische kaart dateert van 1975.
De ondergrond van Nederland en de Antillen
De nieuwe papieren kaart biedt een sterk verbeterd beeld voor het vasteland, een geheel nieuwe weergave van de geologie van de Noordzee en omvat voor het eerst het Caribisch deel van het Koninkrijk. De kaart laat zien uit welke afzettingen de bovenste meters van de ondergrond zijn opgebouwd. De kaarteenheden vertegenwoordigen (combinaties van) formaties (Fm), laagpakketten (Lp) en lagen. In de kustzone komen holocene pakketten gestapeld voor. Deze stapelingen zijn gedefinieerd als profieltypes, afzonderlijk gekarteerd en te herkennen aan codes met kleine letters.
De geologische kaart van 2023 heeft een karteerschaal van 1:600.000. De kaart is gebaseerd op een veelheid aan gepubliceerde gegevens, aangevuld met recente informatie en inzichten. Voor het Nederlandse vasteland gaat het met name om informatie die is verzameld in het kader van de geologische kartering 1:50.000 (ca. 1950-1997) en het vervaardigen van de 3D-ondergrondmodellen DGM en GeoTOP (1997-heden).
Geologische kaart bestellen?
De gevouwen papieren Geologische kaart van Nederland kost €15,00 exclusief verzendkosten en is te bestellen op de website van de Geologische Dienst Nederland.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nieuwe kaart zeebodemsediment voor beter beheer Noordzee
De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft met behulp van geavanceerde technologie de onderwaterbodem nauwkeurig digitaal in kaart gebracht. Overheden en bedrijven kunnen zo betere beslissingen nemen over activiteiten in de Noordzeebodem.


Energiesystemen in ondergrond oplossing voor kleinschalige warmtenetten
Kan een gesloten energiesysteem in de diepe ondergrond gebruikt worden als kleinschalig collectief warmtenet? TNO, Itho Daalderop, Encor, EBN, TuGeo, Actium en Bentoniet Fabriek zijn recent gestart met een project om een warmtenetconcept te ontwikkelen dat modulair uitgerold kan worden.


Collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar
Het driejarige innovatieprogramma WarmingUP laat zien dat collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Anders verwarmen dan met aardgas vereist nieuwe infrastructuren en regels.


Recycling boormonsters windmolenparken voor nieuwe kansen op zee
Met hulp van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, een enorme set aan boormonsters van offshore windmolenparken gekregen.


Bodemdaling in Nederland
Welke processen veroorzaken bodemdaling, wat is de mate van daling, hoeveel broeikasgas komt hierbij vrij en hoe kunnen we voorspellen hoeveel daling er (nog) op zal treden?

