Het PQC-migratie handboek

Thema:
Information and sensor systems
Quantum-safe technologie
4 april 2023

In opdracht van de AIVD heeft TNO samen met het CWI een handboek samengesteld. Dit handboek biedt organisaties advies en concrete stappen om het risico van quantumcomputers voor cryptografie te beperken.

PQC-migratie handboek

Experts achten de kans klein maar reëel dat quantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken. Bovendien kunnen kwaadwillenden nu al versleutelde data aftappen en opslaan om deze later, wanneer de quantum computer beschikbaar is, te ontsleutelen. Daarom is het belangrijk dat organisaties spoedig starten met de overstap naar een quantumveilige omgeving.

Een eerste stap in deze migratie is het uitvoeren van een PQC-diagnose, waarin een inventarisatie van alle cryptografische technieken, de gegevens die ze beschermen en degenen die ze beheren gemaakt wordt. Met deze inventarisatie kan nauwkeurig beoordeeld worden hoe dringend de migratie naar post-quantum cryptografie (PQC) is. Vervolgens biedt het handboek richtlijnen voor het kiezen van een geschikte PQC-implementatiestrategie en instructies voor het migreren van verschillende cryptografische protocollen.

Gegeven de quantumdreiging en de vele ontwikkelingen in de cryptografie is het belangrijk om systemen cryptografisch wendbaar te houden, zodat protocollen gemakkelijk aan te passen of te vervangen zijn wanneer nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt.

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe navigeer je op weg naar ethiek in AI?

Informatietype:
Insight
12 oktober 2023
De opmars van Artificial Intelligence is niet te stuiten. Door de razendsnelle ontwikkelingen profiteren niet alleen grote bedrijven van de mogelijkheden, AI is nu toegankelijk voor iedereen.

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Noors-Nederlandse nanosatellieten succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
3 januari 2023

Automated Vulnerability Research

Informatietype:
Artikel