TNO ondertekent Declaration of Amsterdam voor inclusieve en diverse werkvloer

Thema:
Gezonde samenleving
15 juni 2023

Vandaag ondertekent TNO de Declaration of Amsterdam. Dit is een intentieverklaring van Workplace Pride, de internationale stichting voor LHBTQIA+ -inclusie op het werk. TNO onderstreept hiermee het belang, zowel moreel als praktisch, van een inclusieve werkvloer en organisatie. Meer inclusie zorgt daarnaast voor minder uitval en verloop van innovatief talent.

TNO-Declaration_of_Amsterdam_EDV1731

In het bijzijn van de TNO Rainbow Community en Michiel Kolman, co-voorzitter van Workplace Pride, ondertekende TNO’s CEO Tjark Tjin-A-Tsoi de verklaring. De ondertekening vond plaats op het hoofdkantoor van TNO in Den Haag. Voorafgaand aan de ondertekening werd een discussiepanel rondom pride-thema’s gehouden met onder meer Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.

Diversiteit & Inclusie bij TNO

TNO heeft verschillende Diversiteit & Inclusie (D&I)-communities die door collega’s zelf zijn opgezet en extra aandacht geven aan vrouwelijke collega’s, cultureel diverse en internationale collega's, jongere collega’s en de LGBTQIA+ community van TNO. Een kleine 5% van de TNO-ers geeft aan te behoren tot de LHBTQIA+ gemeenschap. Alle medewerkersgroepen zijn toegankelijk voor iedereen. Bij elkaar zijn er meer dan 1250 medewerkers lid van de medewerkersgroepen. Rainbow@TNO is het netwerk voor alle LHBTQIA+ medewerkers van TNO en de collega’s die hen steunen. Verder richt de nieuwste medewerkersgroep zich op neurodiversiteit.


Daarnaast worden er trainingen aangeboden waarin D&I-issues onder de aandacht worden gebracht. Op verzoek organiseert het D&I Office trainingen voor management en medewerkers over het omgaan met onbewuste vooroordelen. Verder is er extra aandacht voor inclusief leiderschap en inclusieve processen. In het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek wordt ook de mate gemeten waarin TNO’ers zich geaccepteerd voelen, een gelijke behandeling ervaren en TNO een diverse organisatie vinden. In 2024 herbeoordeelt een externe partij, de Nederlandse Inclusiviteits Monitor, welke vooruitgang TNO geboekt heeft op het gebied van ervaren inclusie en het D&I beleid. Deze vooruitgang komt tot stand met behulp van TNO’s D&I Strategie 2022-2025.

"Bij TNO werken ruim 4.000 medewerkers, voor wie allemaal dezelfde kansen moeten gelden om zich te ontwikkelen en door te groeien. Ongeacht afkomst, geslacht, seksuele geaardheid of nationaliteit. Alle talent dat een bijdrage wil leveren is welkom bij TNO. Dat is niet alleen moreel juist, maar vergroot ook ons vermogen een positieve impact te maken op de samenleving.”

Tjark Tjin-A-Tsoi

CEO van TNO

"Workplace Pride feliciteert TNO met de belangrijke stap van het ondertekenen van de Declaration of Amsterdam. Net zoals TNO innovatief is op het gebied van toegepast onderzoek, is de Declaration innovatief door verantwoordelijkheden voor meer LGBTIQ+ workplace inclusion bij zowel werkgevers als werknemers te leggen. Deze gezamenlijke inspanning, die ervoor zorgt dat de stem van de LGBTIQ+ gemeenschap wordt meegenomen, is een grote stap voorwaarts in het creëren van werkplekken waar iedereen zichzelf kan zijn.”

David Pollard

CEO Workplace Pride

Laat je verder inspireren

58 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe creëer je rust en focus in een hectische en veeleisende werkomgeving?

Informatietype:
Nieuws
12 september 2023

Mindfulness training heeft bewezen invloed op stress, welzijn en concentratie. Hoe bevorderen we dit op het werk? Onderzoek naar omgevingsfactoren is beperkt. TNO deed verkennend onderzoek via literatuur en interviews met experts en topmanagers.

TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem

Informatietype:
Nieuws
5 september 2023

In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en  het CBS blijkt bovendien dat de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, toeneemt.

Meer zelfstandig ondernemers met arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Informatietype:
Nieuws
12 juli 2023

Begin 2023 had 65 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel een financiële voorziening tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit cijfers van de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS.

Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat

Informatietype:
Insight
7 juli 2023

Wil je graag nieuwe technologische ontwikkelingen inzetten binnen je organisatie? Het succes daarvan is sterk afhankelijk van de manier waarop medewerkers daarmee omgaan. Wouter van der Torre, onderzoeker op het gebied van productiviteit en duurzame inzetbaarheid bij TNO, geeft vier slimme tips.

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen

In deze podcastreeks gaan TNO onderzoekers met partners in gesprek over de invloed van technologie op werk.