TNO partner in iCARE4CVD consortium voor gepersonaliseerde cardiovasculaire zorg

Thema:
Innovative health trials
16 november 2023

TNO is een van de 33 internationale partners die hun krachten hebben gebundeld in het onderzoeksconsortium iCARE4CVD, om hart- en vaatziekten beter te begrijpen en toekomstige preventie en behandeling te optimaliseren. Door één database te creëren die bestaat uit gegevens van meer dan 1 miljoen patiënten en gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, zullen partners op zoek gaan naar nieuwe strategieën om over te stappen van een one-size-fits-all benadering naar gepersonaliseerde zorg.

Het consortium brengt internationale partners uit de samenleving, de academische wereld en de industrie samen, geleid en gecoördineerd door de Universiteit Maastricht en Novo Nordisk.

Gepersonaliseerde zorgtrajecten nodig

Hart- en vaatziekten komen wereldwijd veel voor en hebben een enorme sociaal-economische impact. Het is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak, ondanks aanzienlijke vooruitgang in de behandeling. Als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en een ongezonde levensstijl bedraagt het aantal Europeanen dat aan hart- en vaatziekten lijdt momenteel meer dan 85 miljoen, en dit aantal neemt nog steeds toe. Dit onderstreept de behoefte aan betere zorgtrajecten om de impact van hart- en vaatziekten te verminderen.

Om de patiëntresultaten te verbeteren, heeft iCARE4CVD als doel om vier aspecten van de huidige zorg te verbeteren:

  1. Vroege diagnose en classificatie in relevante klinisch subgroepen
  2. Risicostratificatie die de urgentie voor interventie definieert
  3. Voorspelling van de individuele behandelingsrespons
  4. Opname van uitkomsten op basis van patiëntperspectieven

Digitale biomarkers

Het team van TNO leidt een werkgroep voor de ontwikkeling en validatie van belangrijke digitale biomarkers binnen het consortium, expertise inbrengen op het gebied van federatief databeheer en een werkpakket coördineren op het gebied van regelgeving, juridische en beleidsaspecten. Digitale biomarkers maken, als aanvulling op andere typen biomarkers, continue, niet-invasieve monitoring in het dagelijks leven mogelijk. Met de werkgroep van partners die expertise, gegevens en apparaten leveren, zullen we de state-of-the-art digitale biomarkers die  iCARE4CVD beoogt, identificeren en valideren. Met een specifieke focus op digitale biomarkers zal TNO bijdragen aan de ontwikkeling van de federatieve datamanagement oplossing die zorgt voor een gestandaardiseerde en privacybeschermende ontwikkeling en gebruik van biomarkers bij hart- en vaatziekten.

Regelgevende, juridische en beleidsaspecten

Het iCARE4CVD-project raakt aan bestaande en toekomstige regelgeving, zoals de European Health Data Space (EHDS), de Medical Device Regulation (MDR), de AI Act en het kwalificatietraject voor biomarkers. De interactie tussen deze reguleringstrajecten en richtlijnen is complex. Door de kennis en expertise binnen het consortium samen te brengen, zal TNO mede leiding geven aan een werkpakket dat een strategie ontwikkelt voor de ontwikkeling van biomarkers en medische AI die een veilige, ethische en succesvolle adoptie en implementatie van de iCARE4CVD medische hulpmiddelen mogelijk maakt.

iCARE4CVD heeft €22 miljoen aan financiering ontvangen van het Innovative Health Initiative (IHI) - een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Europese life science-industrie. Het project startte de activiteiten in heel Europa in oktober 2023 en loopt tot 31 maart 2028.

Laat je verder inspireren

45 resultaten, getoond 6 t/m 10

Patiënten staan open voor meer betrokkenheid bij innovatief wetenschappelijk onderzoek

Informatietype:
Nieuws
14 december 2023
Onderzoek van TNO toont aan dat patiënten bereid zijn deel te nemen aan nieuwe manieren van wetenschappelijk onderzoek door hun kennis en kunde maar ook gezondheidsdata betreffende hun ziekte te delen.

Een gezonde leefstijl als beste medicijn

Informatietype:
Insight
28 november 2023

Tijdmakers: medicijnontwikkeling versnellen met organen in een machine

Informatietype:
Insight
15 november 2023

VitalTissue krijgt 1,5 miljoen euro om menselijk restweefsel beschikbaar te maken voor onderzoek

Informatietype:
Nieuws
10 oktober 2023

ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte

Informatietype:
Insight
18 september 2023