Factsheets over fysieke belasting op het werk

Thema:
Werk en gezondheid
27 februari 2024

TNO publiceert drie nieuwe factsheets met de meeste actuele cijfers over fysieke arbeidsbelasting, beeldschermwerk en zitten op werk. Behalve actuele cijfers bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelen om de risico’s te beperken.

Het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat (al dan niet door werk veroorzaakt) is gestegen van 56% in 2021 naar 60% in 2022. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47%) zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Door het lange zitten op werk, maar ook thuis, is Nederland Europees kampioen zitten.

Het hoge gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm. Positief is dat thuiswerkers in 2023 vaker een goede werkhoogte (83%) en instelbare bureaustoel (74%) hebben dan een jaar eerder (respectievelijk 76% en 65%).

Deze factsheets geven ook inzicht in de sectoren en beroepen waar de fysieke belasting het hoogst is. De cijfers van de factsheets zijn afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO/CBS), aangevuld met cijfers uit andere onderzoeken.

Factsheets fysieke arbeidsbelasting

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 6 t/m 10

Burnout-klachten blijven stijgen: ontwikkelen van goede methode om stress te meten is noodzakelijk

Informatietype:
Insight
13 november 2023
Soms worden de termen burn-outklachten en burn-out in de berichtgeving door elkaar gehaald. TNO'ers Wendela Hooftman en Noortje Wiezer spreken met psychiater Christiaan Vinkers (hoogleraar Stress en Veerkracht, Amsterdam UMC) over het meten en diagnosticeren van burn-out en burn-outklachten én hun gezamenlijke missie om een goede methode te ontwikkelen om stress te meten en signalen te interpreteren.

Het versterken van de veerkracht van de Nederlandse samenleving: 10 beleidsadviezen

Informatietype:
Insight
6 november 2023

Pilot over lasrook bewijst potentie sensormetingen voor gezonde werkplek

Informatietype:
Insight
20 oktober 2023

Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat

Informatietype:
Insight
7 juli 2023

Vier baanbrekende inzichten: de toekomst van werk

Informatietype:
Insight
20 juni 2023