TNO: 60% werknemers ervaart klachten aan bewegingsapparaat

Thema:
Werk en gezondheid
9 april 2024

Het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat (al dan niet door werk veroorzaakt) is gestegen van 56% in 2021 naar 60% in 2022. Bijna tweederde (60%) van alle werknemers heeft klachten aan het bewegingsapparaat en 44% heeft arm-, nek en schouderklachten.

Het vele gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm. Dit staat in de factsheets “Fysieke arbeidsbelasting” en “Beeldschermwerk” die TNO vandaag publiceert.

Van alle werknemers verricht 38% fysiek belastend werk en 29% heeft te maken met repeterende bewegingen tijdens het werk. Van de werknemers met één of meer door een arts vastgestelde beroepsziekte(n) heeft 38% een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat. Werknemers van 50 jaar en ouder met fysiek belastend werk denken te kunnen doorwerken tot 65,1 jaar terwijl werknemers die geen fysieke arbeid verrichten zichzelf tot 66,8 jaar zien doorwerken.

Goede thuiswerkplek

Thuiswerkers hadden in 2023 vaker een goede werkhoogte (83%) en instelbare bureaustoel (74%) dan een jaar eerder (respectievelijk 76% en 65%). Het hoge gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm. Het vele beeldschermwerk gaat gepaard met lang zitten: bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47%) zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Door het lange zitten op werk, maar ook thuis, is Nederland Europees kampioen zitten.

Sectoren en beroepen

De landbouw (55%) en de sector vervoer (52%) zijn de sectoren waar fysiek belastend werk het meest voorkomt. In de financiële (18%) sector en in het onderwijs (13%) komt dit het minst voor. Het aantal werknemers dat meer dan 6 uur beeldschermwerk per dag doet is het hoogst in de ICT- en financiële sector. In die sectoren werkt respectievelijk 89% en 85% meer dan 6 uur achter een monitor. Meer dan 9 op de 10 databankmedewerkers en software- en applicatie-ontwikkelaars verrichten meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk.

Factsheet 'Fysieke arbeidsbelasting 2023'

Download de factsheet 'Fysieke arbeidsbelasting 2023'. Hoeveel en waar komt het voor? En wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?

Factsheet 'Beeldschermwerk 2023'

Download de factsheet 'Beeldschermwerk 2023'. Wat zijn de gevolgen van beeldschermwerk voor de gezondheid? En wat zijn maatregelingen en oplossingen voor een goede thuiswerkplek?

Laat je verder inspireren

83 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO-aanpak voor ontwikkeling veilige en duurzame chemicaliën

Informatietype:
Nieuws
28 mei 2024
TNO werkt aan de ontwikkeling van een Decision Support aanpak waarmee bedrijven al in de beginfases van hun ontwerpproces mogelijke gezondheidsrisico’s in beeld krijgen en maatregelen kunnen nemen om reputatieschade en hoge kosten te voorkomen.

Flexbarometer: minder flexibele en meer vaste werknemers

Informatietype:
Nieuws
15 mei 2024

Vaakst arbeidsongeval met verzuim bij politie en brandweer

Informatietype:
Nieuws
14 mei 2024

Feit of fictie? Generatieverschillen in mentale gezondheid op het werk

Informatietype:
Nieuws
2 mei 2024

Brains4Work: serious game om uitval te voorkomen op het mbo

Informatietype:
Insight
26 april 2024