Informatietype:
Evenement
Thema:
Hernieuwbare elektriciteit
Nieuwe technologie windenergie
Windparken op zee
Systeemintegratie windenergie
Unit:
Energy & Materials Transition

Webinar: Wind op zee onder druk

Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Bekijk het webinar van 21 november terug en krijg inzicht in twee uitgewerkte scenario’s voor een winstgevende offshore wind business in 2030.

Startdatum:
Tijd:
15:00 -
Locatie:
Webinar
Kosten:
Gratis

Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Om de waarde van grote volumes windenergie in het toekomstige energiesysteem te maximaliseren, is het noodzakelijk dat er positieve business cases mogelijk zijn voor ontwikkelaars. Bij het investeren in windparken spelen veel variabelen een rol. Niet alleen wordt er veel meer energie uit wind gehaald. Er ontstaan ook nieuwe combinaties van windparken met zonnevelden en steeds meer samenwerking met de industrie die wind verbindt met conversie en opslag.

Business case offshore wind

TNO biedt inzichten en aanbevelingen om in 2030 een winstgevende offshore wind business te realiseren. Er zijn 2 scenario’s uitgewerkt met behulp van TNO's bedrijfsmodellen voor de Europese elektriciteitsmarkt. Deze scenario's vertegenwoordigen het Nederlandse elektriciteitssysteem bij respectievelijk een lage en hoge elektrificatiegroei en volgen het huidige nationale en Europese beleid.

Programma webinar

Uitdagingen offshore windenergie

Jan Willem Wagenaar, Programmamanager Windenergie (TNO), zal ingaan op de uitdagingen van systeemintegratie voor offshore windenergie.

Jan Willem Wagenaar

Nieuw onderzoek offshore windenergie

Iratxe Gonzalez Aparicio, R&D Portfolio Manager System Integration Wind Energy (TNO), geeft inzichten en aanbevelingen aan de hand van het paper 'Offshore wind business feasibility in a flexible and electrified Dutch market by 2030'.

Iratxe Gonzalez

Reflectie businesskant

Tim Speelman, Consultant Sustainable Industrial Transformation (TNO), reflecteert op de inzichten van de paper vanuit de businesskant.

Beleid

Sebastiaan Hers, Senior Research Scientist (TNO), belicht beleidsmatige aspecten.

Interessant voor:

  • Windindustrie professionals
  • Overheid & beleidsmakers
  • Interesse in hernieuwbare energie

Nieuwe studie offshore wind:

Bekijk het webinar terug

  • Het webinar vond plaats op maandag 21 november 2022 (15:00 - 16:00 CEST).
  • De voertaal van het webinar is Engels.

Ook interessant:

Webinar 1 februari 2023: Switch naar het hybride energiesysteem

Laat je verder inspireren

12 resultaten, getoond 1 - 5

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023

Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.

Switch naar het hybride energiesysteem

Informatietype:
Webinar
17 februari 2023
1 aflevering

Hoe kan ons toekomstig elektriciteitsnet stabiel en betaalbaar blijven? Kijk het webinar van 1 februari 2023 terug en krijg inzicht in de technologische en maatschappelijke oplossingen voor ons toekomstige energiesysteem.

Wind op zee onder druk

Informatietype:
Webinar
31 december 2022
1 aflevering

Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Om de waarde van grote volumes windenergie in het toekomstige energiesysteem te maximaliseren, is het noodzakelijk dat er positieve business cases mogelijk zijn voor ontwikkelaars.

Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend

Informatietype:
Nieuws
17 november 2022

Uit een nieuwe TNO-studie blijkt wind op zee niet in alle gevallen winstgevend te zijn. TNO onderzocht aan de hand van scenario’s de commerciële haalbaarheid van windenergie op zee in 2030.

Windparken in synergie met maatschappij en omgeving

Informatietype:
Artikel

Het doel van TNO is om ervoor te zorgen dat de toekomstige windparken zoveel mogelijk met respect voor al die partijen, voor alles natuur en milieu, worden gebouwd.