
Waarom zij kozen voor een carrière in de wetenschap
Vandaag de dag is, volgens cijfers van UNESCO, wereldwijd slechts 30% van de onderzoekers vrouw. Om meer aandacht te vragen voor vrouwen en meisjes in de wetenschap wordt ieder jaar op 11 februari de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap gevierd. Graag stellen wij 4 van onze vrouwelijke wetenschappers aan je voor, met als doel meer vrouwen en meisjes te inspireren om in hun voetsporen te treden.

Laurie Hermans, Sociaal wetenschapper
Laurie Hermans is als sociaal wetenschapper, cultureel antropoloog om precies te zijn, bij TNO in de minderheid. Toch voelt ze zich hier als een vis in het water.
Maak kennis met Laurie Hermans

Mirjam Nelisse, research scientist
Voor het analyseren van de veiligheidsrisico’s en de betrouwbaarheid van infrastructuur moet je bij research scientist Mirjam Nelisse zijn. Hoe gek dat misschien ook klinkt: 100% veilige infrastructuur is hierbij niet het streven.
Maak kennis met Mirjam Nelisse

Sayeda Nowrozon Nahar, Chemisch Ingenieur
De grote passie van chemisch ingenieur Sayeda Nowrozon Nahar is asfalt, duurzaam asfalt om precies te zijn. Zou het niet geweldig zijn als we binnenkort in heel Nederland over wegen van bio-asfalt rijden?
Maak kennis met Sayeda Nowrozon Nahar

Romée Kars, Geoloog
Romée Kars en haar collega-onderzoekers van de Geologische Dienst Nederland brengen met geomodelling de Nederlandse ondergrond in kaart. Dat is inspirerend werk, want wat is er interessanter dan de aarde, de basis van alles?
Maak kennis met Romée Kars
Kom werken bij TNO!
Bekijk onze vacatures.
Laat je verder inspireren
Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?
Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.


EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek
EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Hun doel? Een volledig circulair product te creëren.


Compensatie remde groei energiearmoede
Uit onderzoek van TNO blijkt dat in 2022 naar schatting ruim 600 duizend huishoudens (circa 510 duizend in 2020) in ons land in energiearmoede leefden: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen.


Zorgkosten hoger naarmate de energiekwaliteit van huis slechter is
Uit een verkennende studie van TNO blijkt dat zorgkosten van huishoudens hoger zijn naarmate de energiekwaliteit van hun huis slechter is. Deze correlatie is vooral sterk in het geval van kinderen onder de 18 die leven in een huis met een zeer lage energiekwaliteit waar de verwarming uit of laag staat.


ICER 2023: Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik
Er is de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het abiotisch grondstoffengebruik in 2030.

