In2innovation: hergebruik afvalhout

Thema:
Veilige en duurzame leefomgeving
23 november 2022

Bij TNO zijn we In2Innovation. In deze serie maak je kennis met de TNO’er achter de innovatie. Wat doen zij precies en welke impact heeft hun werk op de maatschappij? Gewapend met een blauwe plofkap neemt Camilla van Wirdum ons mee naar alle uithoeken van de organisatie. In deze aflevering spreken we Jan de Jong, projectleider Hout in de Bouw, over hoe een CT-scanner bijdraagt aan het hergebruik van hout.

Al ruim 40 jaar houtman

Jan, vertel eens wat over je carrière bij TNO?

‘Ik werk al meer dan 40 jaar bij TNO, dus ik moet ver terug in de tijd! Vanaf het begin heb ik me beziggehouden met hout. Eerst de MTS hout afgerond, daarna bij TNO in het biologisch lab aan de slag gegaan, later in het mechanisch lab om de sterkte van hout te onderzoeken. Uiteindelijk ben ik consultant op het gebied van hout geworden: van bouwschade en instortingen tot “gewoon” advieswerk voor bedrijven en organisaties. Houtbouw is weer populair geworden, want het is een “biobased” materiaal en scoort dus goed op duurzaamheid. Bij TNO doen we trouwens veel meer met hout dan je zou denken. We hebben zelfs een forensisch bouwtechnisch expert in dienst’.

Hout wint aan populariteit

In de video zien we een CT-scanner en een robot. Hoe werkt het?

‘Hout wint weer aan populariteit, ook omdat het als bouwmateriaal veel lichter is dan steen en beton. Je kan het bijvoorbeeld gemakkelijk in prefab-woningen verwerken. Dit project rond het hergebruik van afvalhout past binnen de TNO-ambitie om emissieloos te bouwen. We wilden een manier vinden om afvalhout opnieuw in de markt te introduceren. Het meeste kun je namelijk hergebruiken, zelfs de vezels. De grootste uitdaging? Metaal in het hout, zoals spijkers. Een houtverwerkingsmachine van een paar miljoen wordt daar niet gelukkiger van, dus de uitdaging was om metaal geautomatiseerd te verwijderen. Maar voordat je het metaal kan verwijderen, moet je eerst weten waar het zit. Een CT-scanner zoals in het ziekenhuis kan het metaal lokaliseren. Een robot verwijdert vervolgens het metaal. De scanner staat nu in Italië, de robot wordt verder ontwikkeld bij de Hogeschool van Amsterdam. Verder werken we met partners uit de hele keten: van afvalverwerkers tot lamineerders die geperst hout aan elkaar plakken en kozijnfabrikanten’.

Toekomst van hergebruik van afvalhout

Wat staat er de komende jaren op de planning voor het hergebruik van afvalhout?

‘We maken nu een aantal kozijnen en deuren uit afvalhout, als testproject. De stip op de horizon is de brede inzet van een grotendeels geautomatiseerd systeem dat afvalhout omtovert tot hout dat je daadwerkelijk kunt verkopen. Uiteindelijk streven we naar 4 tot 6 centra in Nederland waar afvalhout wordt verwerkt, waarvan de eerste al over 2 jaar zou kunnen starten. Het gaat allemaal best snel dus. De hoge houtprijzen van vorig jaar hebben dit onderzoek een impuls gegeven. Nog steeds is het niet het goedkoopste bouwmateriaal, maar met het oog op duurzaamheid mag hout ook wat duurder zijn’.

Laat je verder inspireren

44 resultaten, getoond 1 t/m 5

Mark Huijbregts brengt duurzaamheidsbeoordeling naar hoger niveau bij TNO

Informatietype:
Nieuws
3 april 2023

Prof. Dr. Mark Huijbregts, hoogleraar Integrated Environmental Assessment aan de Radboud Universiteit, treedt per 1 april parttime in dienst bij TNO als Principal Scientist. Hij zal deze nieuwe rol bij TNO combineren met zijn functie als hoogleraar bij het Radboud Instituut Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES), die hij sinds 2010 bekleedt.

Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?

Informatietype:
Artikel

Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek

Informatietype:
Insight
30 januari 2023

EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Hun doel? Een volledig circulair product te creëren.

ICER 2023: Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik

Informatietype:
Nieuws
27 januari 2023

Er is de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het abiotisch grondstoffengebruik in 2030.

Biobased bouwmaterialen: er kan al veel, dus wie durft?

Informatietype:
Insight
21 oktober 2022

De ontwikkeling van biobased bouwmaterialen zit in een stroomversnelling. Met dank aan The Exploded View Beyond Building en het daaraan gekoppelde fieldlab dat onderdeel is van het Programma Emissieloos Bouwen. Lees hoe TNO bijdraagt aan biobased bouwmaterialen.