Duurzame, betaalbare medische apparatuur

Thema:
Medische instrumenten
14 februari 2023

LAYCO Medical Devices ontwikkelt en verkoopt betaalbare, duurzame medische apparatuur van hoge kwaliteit. Als spin-off van het “Surgery for All” programma van de TU Delft, ontwerpen zij medische apparatuur die niet alleen geschikt is voor hoge inkomenslanden maar ook voor gebruik in lage- en middeninkomenslanden.

Op dit moment hebben zo’n 5 miljard mensen geen toegang tot betaalbare chirurgische zorg. Het doel van LAYCO is om medische zorg toegankelijk te maken voor iedereen door bij productontwikkeling rekening te houden met betaalbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Thom Weustink LAYCO Medical Devices

TNO heeft ons laten zien dat je met de juiste combinatie van kennis en doorzettingsvermogen voor elk probleem een oplossing kan vinden. Dankzij de samenwerking met TNO hebben wij grote stappen vooruit kunnen zetten.

Thom Weustink

Co-Founder LAYCO Medical Devices

Innovatievraag

LAYCO kwam naar TNO met de vraag of wij mee konden denken over hun vraagstuk: "Hoe kunnen we de disposable bladen, die nu vaak worden gebruikt voor een laryngoscoop*, vervangen met een alternatief dat wél herbruikbaar en dus duurzaam is?" Een tweede en derde criterium zijn; het alternatief moet betaalbaar zijn en de bladen kunnen worden schoongemaakt op 134 graden Celsius binnen 20 minuten.

TNO medische instrumenten heeft in een expertsessie drie mogelijke scenario's met LAYCO uitgewerkt om het vraagstuk omtrent de nieuwe laryngoscoop te beantwoorden. Hierdoor kon LAYCO daarna gelijk zelfstandig aan de slag met één van deze scenario's en hebben zij inmiddels hun prototype kunnen ontwikkelen. Een laryngoscoop is een apparaat waarmee je in het strottenhoofd van een patiënt kunt kijken.

Wat is de Laryngoscoop van LAYCO?

Een video laryngoscoop is een medische tool die wordt gebruikt om een beademingsslang te plaatsen, dit is bijvoorbeeld nodig bij COVID-19 patiënten of bij patiënten die onder narcose op de operatietafel liggen. Het apparaat bestaat uit een dun blad met een verlicht uiteinde waar een camera op zit.

Het blad wordt door de mond van de patiënt ingebracht om de stembanden in zicht te krijgen en de beademingsslang te plaatsen. De ambitie van LAYCO Medical Devices is om in te zetten op medische apparatuur die je kan hergebruiken en dat zijn we precies gaan doen met ons eerste product; de herbruikbare video laryngoscoop.

Wat maakt jullie product zo bijzonder?

Zoals bij veel medische apparatuur wordt er bij huidige video laryngoscopen gebruik gemaakt van wegwerp onderdelen, daarnaast zijn de huidige modellen erg duur. Het grote verschil is dat onze video laryngoscoop volledig herbruikbaar en daarnaast goed betaalbaar is. Dit is belangrijk want in landen met lagere inkomsten is er vaak geen goede infrastructuur om de wegwerponderdelen van traditionele laryngoscopen op een betrouwbare en tijdige wijze aan te leveren.

Tevens richten wij ons niet alleen op de buitenlandse markt, we zien dat er in Nederland evenveel behoefte is aan goedkopere duurzame medische apparatuur. Daarnaast kan onze laryngoscoop ook nog eens draadloos verbinden met smart devices die al aanwezig zijn in een ziekenhuis of medisch centrum.

Wat is de vervolgstap?

Veel medische bedrijven richten zich op het maken van wegwerpapparatuur maar wij willen ons echt richten op herbruikbaarheid en duurzaamheid in medische apparatuur. Dat zien wij als de toekomst, zowel voor Nederland als de rest van de wereld. We zijn nu hard bezig met ons tweede product: een herbruikbare vacuümextractor.

Dit apparaat wordt vaak gebruikt bij geboortes, ongeveer één op de tien kinderen wordt met een vacuümextractor geboren in Nederland. Ook bij dit apparaat geldt dat deze na eenmalig gebruik worden weggegooid. Wij maken nu de herbruikbare variant voor de toekomst en mikken dit product eind 2023 al op de markt te hebben.

Meer weten? Bezoek de website van LAYCO voor meer informatie.

Ook innoveren met TNO?

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

TOMCA: optische analyse van draagbare medische sensoren

Informatietype:
Artikel
Nauwkeurige en betrouwbare draagbare sensoren die worden gebruikt als medische sensoren. TNO ondersteunt partners bij het ontwerpen en optimaliseren van draagbare optische sensoren.

Medische instrumenten

Informatietype:
Artikel