Gepersonaliseerde gezondheidsadviezen in de praktijk

Thema:
Gepersonaliseerde leefstijl
17 april 2023

TNO helpt bedrijven bij het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwde gepersonaliseerde gezondheidstoepassingen. Opgedane kennis wordt vanuit een systeembenadering vertaald naar toepassingen en gepersonaliseerde gezondheid wordt in de praktijk gebracht. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met Gabriele Ronnett van Johnson & Johnson Consumer Health Company.

Paper en webinar Personalised Health

Wil je weten hoe je Personalised Health in de praktijk brengt? Bekijk het webinar Personalised Health of download de paper.

Gabriele-Ronnett

"We moeten gezondheidszorg net zo serieus nemen als ziektezorg. De geneeskunde heeft grote vooruitgang geboekt als het gaat om de ziektezorg. Maar nu hebben we echter te maken met een tsunami aan chronische ziekten."

Gabriele Ronnett

Johnson & Johnson Consumer Health Company.

Binnen het onderzoeksprogramma Personalised Health heeft TNO nieuwe kennis, innovatieve methodieken en tools ontwikkeld om gezondheidsadvies op maat te geven. Het meten van zogenaamde fenotypische flexibiliteit, met behulp van challenge testen, is door TNO ontwikkeld en vormt het uitgangspunt voor persoonlijk gezondheidsadvies. Maar er wordt ook rekening gehouden met psychologie, gedrag en sociale context om de beste tools en interventies voor het individu te ontwikkelen. De visie van TNO is dat een systeembenadering nodig is om gezondheid te verbeteren, van het meten van gezondheid tot het ondersteunen van gezond gedrag.

Tsunami aan chronische ziekten

"We moeten gezondheidszorg net zo serieus nemen als ziektezorg. De geneeskunde heeft grote vooruitgang geboekt als het gaat om de ziektezorg. Maar nu hebben we echter te maken met een tsunami aan chronische ziekten. Obesitas, diabetes type 2 en andere stofwisselingsstoornissen hebben een grote impact op de wereldwijde gezondheid, vooral in westerse landen. Gelukkig kunnen dit soort ziekten aangepakt of zelfs voorkomen worden met leefstijladvies."

"Een belangrijk kenmerk van dit soort leefstijl gerelateerde stofwisselingsstoornissen is chronische laaggradige ontsteking. Het kunnen meten van laaggradige ontsteking, nog voordat zich ziekte ontwikkeld, is belangrijk om sturen op gezondheid uitvoerbaar te kunnen maken voor individuen en zorgverleners. Metabole challenge testen, zoals de door TNO ontwikkelde ‘PhenFlex-test’, zijn in staat laaggradige inflammatie vroegtijdig op te sporen. Dat kan ons helpen ‘de Titanic te doen draaien’”, vertelt Gabriele Ronnett, die helpt bij het leiden van Medical Sciences & Systems Health bij Johnson & Johnson Consumer Health Company.

Ideale partner om mee samen te werken

Ronnett heeft al jaren contact met TNO. "Toen ik nog in een andere functie bij J&J werkte, kwam ik in contact met TNO en was ik verbaasd over de geweldige samenwerkingspartner die ik gevonden had. Het Personalised Health-onderzoek van TNO vind ik visionair. Ik was verrast door hoe volwassen het onderzoek al was. Bovendien is het mooi om te zien hoe TNO zich bezighoudt met de vraag hoe we gepersonaliseerde gezondheidsadviezen naar mensen kunnen brengen. Die combinatie maakt TNO een ideale partij om mee samen te werken."

"Ik heb jarenlang binnen de academie gewerkt aan inflammatie bij stofwisselingsstoornissen. Je kunt ideeën hebben over wat wel en niet werkt, maar de vraag blijft altijd: Hoe breng je het bij de mensen, hoe implementeer je het? TNO werkt met het Personalised Health-team precies op dat snijvlak en heeft een aanpak die inspeelt op het naar de praktijk brengen van gepersonaliseerde gezondheidsadviezen. Ik werk nu tien jaar binnen het bedrijfsleven en het is fijn om aan implementatie te werken met TNO die diepgaande wetenschappelijke kennis met implementatie combineert", aldus Ronnett.

Intelligent adviessysteem

"TNO gebruikt haar methodologie en een intelligente adviessysteem, op basis van onder meer algoritmen, om de persoonlijke gezondheidstoestand te helpen beoordelen en deze te koppelen aan valide interventies om gezondheid te optimaliseren. In verschillende projecten hebben we samengewerkt aan voedingsstrategieën om de inflammatoire dynamiek bij stofwisselingsstoornissen te moduleren[i]."

"Het liefst wil je mensen real-time feedback geven over hoe hun metabolisme functioneert. Als we begrijpen wat er mis gaat in diabetes en andere chronische leefstijl gerelateerde ziekten en welke biomarkers relevant zijn om in een vroeg stadium te herkennen dat iemand de kant van ziekte opgaat, dan kunnen we tot een oplossing komen. Dan kunnen we bepalen hoe we nutriënten, dieet en leefstijlaanpassingen kunnen gebruiken om ziekte te voorkomen op persoonlijk niveau. De tools van TNO maken dat mogelijk en daar blijven we samen aan werken”, benadrukt Ronnett.

Gepersonaliseerde interventies naar commerciële producten vertalen en opschalen

Het is volgens Ronnett nu zaak om gepersonaliseerde interventies naar commerciële producten te vertalen en op te schalen. “Bovendien moet worden nagedacht over hoe we gezonde voeding en dit soort persoonlijke adviezen ook bij mensen krijgen die niet al bij een biologische markt inkopen doen. Juist de mensen die het meeste baat hebben bij een gezondere levensstijl, zijn het moeilijkst te bereiken."

"We bevinden ons op een kantelpunt. Langzaamaan wordt de stap naar consumentproducten gemaakt. En om deze producten te laten slagen, moet ook op gedragsverandering ingespeeld worden. Iedereen heeft een duwtje in de rug nodig en het is lastig om een gezondere leefstijl op lange termijn vol te houden. Chronische leefstijl gerelateerde ziekten zijn een sociaaleconomisch probleem, een crisis die we alleen samen kunnen oplossen”, besluit Ronnett.

[i] van de Brink W, van Bilsen J, Salic K, et al. Current and Future Nutritional Strategies to Modulate Inflammatory Dynamics in Metabolic Disorders. Front Nutr 2019;6:129. doi: 10.3389/fnut.2019.00129.

Gabriele-Ronnett

"Juist de mensen die het meeste baat hebben bij een gezondere levensstijl, zijn het moeilijkst te bereiken."

Gabriele Ronnett

Johnson & Johnson Consumer Health Company

Wil je ook met TNO samenwerken?

Ben jij op zoek naar kennis- en technologie-advies met betrekking tot persoonlijk gezondheidsadviezen? Wij helpen jou en jouw organisatie graag. Neem contact met ons op als je een vraag hebt of met ons wil samenwerken.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Darmgezondheid

Informatietype:
Artikel
Dankzij TNO’s technologie is nauwkeurige meting en monitoring van microbioom bij mensen in diverse stadia van wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Voedselallergie

Informatietype:
Artikel

Effecten van voeding op gezondheid

Informatietype:
Artikel

Gepersonaliseerde leefstijl

Informatietype:
Artikel
5 juli 2022