Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Thema:
Self-sovereign identity
29 juni 2021

Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, heeft vanaf vandaag een Nederlandse hub. Dit is aangekondigd tijdens een virtueel kick-off event georganiseerd door TNO als coördinator van de hub ondersteund door het ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. De hub gaat invulling geven aan hoe de Europese data- en cloudinfrastructuur er vanuit Nederlands oogpunt uit moet komen te zien en hoe te zorgen dat de Nederlandse gezichtspunten ingebracht worden in de Europese overleggen.

Om tafel met Nederlandse industrie

Vanuit de hub wordt kennis uitgewisseld en worden use cases opgezet. Zo wordt voor verschillende sectoren duidelijk hoe data slimmer kan worden ingezet en wat de mogelijkheden van een Europese cloudinfrastructuur en data-opslag voor hen zijn. “Doelstelling is om steeds meer partijen actief aan te haken aan de hub”, zegt Jesse Robbers die voor TNO de lancering van de hub coördineert.

“Het vergroot en verbreedt de samenwerking en verbindt ecosystemen en Nederlandse publieke en private organisaties die actief zijn op het gebied van gegevensuitwisseling. Het is belangrijk dat Nederland meedoet en op Europees niveau meepraat over de regels en afspraken over cloudinfrastructuur en data-opslag. Hiervoor moeten we weten wat er op dit gebied nodig is voor Nederlandse organisaties uit verschillende sectoren zoals industrie, zorg, transport en onderwijs.”

Belang hub breed erkend

Verschillende coalities actief op het gebied van digitalisering ondersteunen al doel en opzet van de Nederlandse Gaia-X Hub. Dit zijn de Data Sharing Coalition (DSC), Online Trust Coalition (OTC), Brainport Industry, Cloud Infra Structure Coalition (CiC), de Dutch Data Center Association (DDA), Dutch Cloud Community (DCC), de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) en NEN.

Nederlandse Gaia-X leden waaronder TNO, Philips, SURF en Brainport Industries nemen de lead rond zorg, onderwijs en Smart Industry. “Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor het Nederlandse en Europese bedrijfsleven en het is cruciaal om hier actief in deel te nemen om op te schalen in een veiligere en efficiëntere data-omgeving”, zegt Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer bij Philips en vice-voorzitter in de Gaia-X Board of Directors.

Ook het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft aan deze Europese ontwikkelingen belangrijk te vinden: “Nederland heeft een sterke digitale infrastructuur en uitstekende nationale initiatieven op het gebied van data en cloud. De Gaia-X hub biedt een uitstekende kans om dit samen te brengen. Data is echter niet gebonden aan grenzen, Europese samenwerking is essentieel. Ook op dat vlak zetten we vandaag een belangrijke stap voorwaarts”, aldus Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie.

De samenwerkende partijen in de Nederlandse Gaia-X Hub doen een oproep aan de verschillende industriepartijen, publieke organisaties en kennisinstellingen om zich aan te sluiten en samen te werken aan een toekomstige data-infrastructuur op basis van Europese waarden voor Nederland en proactief samen te werken met partijen elders in Europa.

Europees initiatief

Gaia-X is in 2019 in het leven geroepen om cloud- en edgediensten van aanbieders in Europa te verenigen in een data-infrastructuur met gemeenschappelijke regels, normen en technologieën. Het doel hiervan is het behoud van soevereiniteit over data voor de EU, haar lidstaten, overheden, bedrijven en burgers.

Het initiatief is gestart met elf Duitse en elf Franse partijen, inmiddels heeft Gaia-X nu meer dan 250 Europese en internationale organisaties als lid die samen bedenken hoe die Europese infrastructuur eruit moet gaan zien. Om ervoor te zorgen dat het raamwerk en de standaarden voldoen aan de Europese waarden is er voor gekozen dat alleen Europese organisaties stemrecht hebben.

Voor meer informatie, neem contact op met TNO'ers Bjorn HakanssonPeter Verkoulen of Jesse Robbers.

Laat je verder inspireren

46 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data delen in de zorg

Informatietype:
Evenement
Benieuwd naar de mogelijkheden van data delen in de zorg? Kom meer te weten over de datarevolutie in de zorg en stel je vragen aan de experts.
Startdatum:
Locatie:
Online, via Teams

Data spaces software certificatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

Bedrijven en kennisinstellingen slaan handen ineen voor ontwikkeling slimme landbouwrobots

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024

Data-doorbraak dwingt zorg tot actie

Informatietype:
Insight
6 februari 2024

De Europese Datatoekomst: Een blik op de Finse aanpak

Informatietype:
Insight
6 februari 2024