De plastic cirkel is rond
In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt NRC XTR samen met TNO in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie.
De plastic cirkel is rond aflevering 1
Rob de Ruiter, business developer bij TNO in gesprek met Mark Groot Wassink, business development manager bij matrassenfabrikant Auping. Matrassen bestaan voor bijna de helft uit plastic. Verbranding betekent dat nuttige grondstoffen verloren gaan voor recycling én zorgt voor veel CO2-uitstoot. Zowel Rob als Mark zijn in hun dagelijks werk op zoek naar mogelijkheden om het recycle-proces te optimaliseren, en adviseren wat jóúw bijdrage kan zijn.
Aflevering 1: Mogelijkheden met matrassen
De plastic cirkel is rond aflevering 2
Plastic voedselverpakkingen uit meerdere lagen zijn gemaakt om voedsel vers te houden, maar moeilijk te recyclen. Dat moet én kan anders! Martijn van Rijn, secretaris van Plastic Pact Nederland in gesprek met Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO. Welke innovaties worden er momenteel bedacht om dit probleem op te lossen? Wat is er voor nodig om dit in de toekomst op grote schaal in te kunnen zetten? En wat kun jij als consument in de tussentijd doen?
Aflevering 2: Vergissingen rondom voedselverpakkingen
De plastic cirkel is rond aflevering 3
In aflevering drie gaan Lein Tange, directeur van de Polystyreen Loop, de proeffabriek die piepschuim recyclet, en Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO, in gesprek over (on)mogelijkheden bij het recyclen van huishoudelijke apparaten.
Aflevering 3: Waar laat je je oude waterkoker?
De plastic cirkel is rond aflevering 4
In deze vierde en laatste aflevering praten Jelmer Vierstra, senior program leader bij Natuur & Milieu, en Rob de Ruiter, business developer bij TNO, over microplastics.
Aflevering 4: Het gevaar van microplastics
Beluister onze podcasts ook op
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nationale onderzoeksagenda MaterialsNL Strategic Autonomy
De energietransitie verslindt enorme hoeveelheden kritische grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen. De huidige grondstofschaarste staat nog maar het begin, de geopolitieke implicaties zijn al voelbaar, evenals het appèl op onze moraliteit: hoe verhouden we ons tot de aarde en het groeiparadigma?
Onderzoek naar mogelijkheden van satellieten voor modellering stikstofdepositie
Een consortium van KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut), TNO, CML (Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden), WUR (Wageningen University & Research)en RIVM onderzoekt de komende vier jaar wat de toegevoegde waarde van satellietwaarnemingen is bij het berekenen van de stikstofdepositie op Nederlandse natuurgebieden.
Circulaire economie door kwantificering van kunststofkwaliteit
De gamechanger in kunststofrecycling: TNO heeft een model ontwikkeld voor beter plastic recyclen: the Quality Model for Recycled Plastic.


TNO-blik op 2030: 50% van het plastic circulair
Onze ambitie voor 2030: 50% plastics circulair geproduceerd. Momenteel wordt nog 70% van de plastics verbrand. Dit kan snel beter. Ontdek hoe.


Schaarse materialen
Op deze podcastpagina vind je de laatste podcasts waarin onze TNO-experts te gast waren omtrent het onderwerp 'schaarse materialen'.