Event

Drie webinars tijdens Dutch Green Building Week

22 sep 2020 - 24 sep 2020

Van 21 t/m 25 september 2020 vindt de tiende editie van de Dutch Green Building Week plaats. Dit is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. In verband met de coronacrisis wordt deze jubileumeditie voor een groot gedeelte online georganiseerd. TNO organiseert, als ‘Paris Proof Partner’ van de Dutch Green Building Council, drie webinars waarin de warmtebatterij, houtbouw en warmtewingevel centraal staan.

De Dutch Green Building Week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, circulariteit, klimaatadaptatie en gezondheid. #MadeInHolland is dit jaar het thema van de week, waarmee de Dutch Green Building Council (DGBC) Nederland internationaal op de kaart wil zetten. Onder #ActOnClimate worden gezamenlijk de krachten gebundeld en staan de uitdagingen om de mondiale klimaatverandering aan te pakken centraal.

De week zal dit jaar een internationaler karakter hebben. Er wordt een koppeling gemaakt naar de World Green Building Week en het internationale programma. De Dutch Green Building Week biedt talrijke momenten om in contact te komen met nationale en internationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken.


22 september

webinar de warmtebatterij komt eraan

Warmtebatterij

Nederland moet in 2050 een klimaatneutraal energiesysteem hebben. Maar hoe ziet dat eruit? Naar verwachting zullen een aantal componenten een prominente rol innemen. Naast bijvoorbeeld windmolen, zonnepanelen en een slim netwerk voor elektriciteit en warmte, lijkt ook de warmtebatterij lijkt zijn weg te vinden in het energiesysteem van de toekomst.

Op dinsdag 22 september organiseert TNO van 13.00-14.00 uur het webinar ‘De warmtebatterij komt eraan’, waarin wordt ingegaan op de ontwikkeling van een compacte warmtebatterij voor warmteopslag in de gebouwde omgeving.

De eerste resultaten zijn positief, samen met onze partners hebben we recent een mijlpaal bereikt in ons warmtebatterijonderzoek. Naast de details over de werking van de warmtebatterij wordt er tijdens de webinar, met partners en medeontwikkelaars, ingegaan op de potentiële markt voor lokale warmteopslag.

Schrijf je in voor de webinar ‘De warmtebatterij komt eraan’

Inschrijven

23 september

WEBINAR BIO-BASED BOUWEN - HOUTBOUW IN NEDERLAND: VAN HYPE NAAR IMPACT

Hout gebruikt in de bouw

Hout is weer helemaal ‘hot’ in de bouw. Iedereen praat erover en een aantal pioniers leveren de eerste gebouwen op. Maar er staan ook nog veel partijen aan de zijlijn. Hoe zorgen we dat deze hype niet overwaait? Heeft hout inderdaad de potentie om een marktaandeel te winnen? En zo ja, wat zijn de grootste knelpunten en hoe moeten we dat dan organiseren?

Op woensdag 23 september van 11.00-12.00 uur geeft de webinar ‘Houtbouw in Nederland: van hype naar impact’ antwoord op deze vragen.

Tijdens een vraaggesprek met een aantal belangrijke stakeholders worden de grootste knelpunten rondom houtbouw gedefinieerd en het handelingsperspectief geschetst. Tevens komen bouwkundige aspecten, kosten, milieu en impact van houtbouw aan de orde, net als kansen voor geïndustrialiseerde woningbouw.

Schrijf je in voor het webinar ‘Houtbouw in nederland: van hype naar impact’ 

Inschrijven

24 september

WEBINAR WARMTEWINGEVEL

Een warmtewingevel

Hoe kijken we nu naar de gebouwde omgeving en de uitdaging van de energietransitie waar we voor staan? En hoe werk je eigenlijk aan een ontwikkeling zoals de warmtewingevel? Hoe kunnen we het huis als energieproducent gebruiken én daarbij tegelijkertijd oog voor het esthetische aspect hebben?

Op donderdag 24 september van 11.00-12.00 uur geeft de webinar 'Warmtewingevel' antwoord op dit soort vragen.

Daarnaast presenteren we de eerste technische resultaten van ons vernieuwende gevelsysteem FITS (Façade panel with Invisible Thermal Solar collector). We zijn er samen met AkzoNobel en Emergo in geslaagd om een thermische zonnecollector te ontwerpen die er ook nog eens mooi uit ziet. Naast de ins en outs van FITS, zal er tijdens de webinar ook aandacht zijn voor mogelijke andere toepassingen en hoe aan een dergelijke ontwikkeling een gevolg richting de markt gegeven moet worden.

Schrijf je in voor het webinar ‘Warmtewingevel’ 

Inschrijven

Deze serie webinars organiseert TNO als Paris Proof Partner van de Dutch Green Building Council in het kader van de Dutch Green Building Week 2020. Geef je ook op voor de DGBW Expert Session Paris Proof.

Logo van de Dutch Green Building Week
Kennis

Duurzame gebouwen: naar een energieproducerende gebouwde omgeving

Het energiegebruik in Europa neemt toe en fossiele brandstoffen raken op. Voor ongeveer 40% vindt het energieverbruik plaats binnen de gebouwde omgeving. Die moet in ons land in 2050 volledig energieneutraal... Lees verder
Kennis

Circulaire bouw biedt kansen voor minder materiaal gebruik

Hoe vervangen we binnen een paar jaar 10 tot 20% van de toegepaste bouwmaterialen door gerecyclede materialen? En hoe bereiken we tegelijk 30% CO2-reductie door de vraag naar nieuwe materialen met 80%... Lees verder
TNO Insights

Houtbouw is niet alleen circulair, maar ook sneller

31 januari 2020
Het woord ‘houtbouw’ roept nostalgische beelden op. Maar anno 2020 is het dankzij Cross Laminated Timber (CLT) en robotisering mogelijk om verrassend snel een moderne prefab-woning te bouwen die grotendeels... Lees verder
Agenda
Contact

Drs. Peter Paul van 't Veen

  • bouw
  • infrastructuur

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.