Brains4

Thema:
Digitale samenleving
Duurzame samenleving
Gezonde samenleving
Veilige samenleving

Van de stikstofcrisis tot energiearmoede: Nederland staat voor grote uitdagingen. Met Brains4 draagt TNO bij aan het vinden van oplossingen voor urgente vraagstukken.

Wat is Brains4?

Brains4 is een jaarlijks event dat draait om kortcyclisch innoveren. Ieder jaar staat een andere maatschappelijke uitdaging centraal. TNO’ers zetten hun kennis en de nieuwste technologieën in om die maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Ze bedenken oplossingen die bedrijven en mensen op korte termijn kunnen inzetten.

Hoe werkt het?

Elke Brains4-editie dagen we de medewerkers uit om een oplossing te bedenken voor een maatschappelijke uitdaging. Alle TNO-ers kunnen aan de challenge meedoen.

De voorwaarden: de oplossing moet te realiseren zijn op korte termijn én het team moet samenwerken met een bedrijf of organisatie.
Een jury selecteert de meest kansrijke projecten, die hun plannen verder mogen uitwerken. TNO zorgt voor een klein startbudget, en de beste teams krijgen de kans om hun oplossing daadwerkelijk te ontwikkelen en uit te rollen voor de maatschappij.

Het thema van 2024 is klimaatadaptatie.

Brains4climateadaptation (2024)

Ook in 2024 zetten TNO’ers hun innovatiekracht in om versneld te innoveren voor onze samenleving. In november 2023 werd het thema bekend gemaakt: Brains4climateadaptation.

Brains4work (2023)

Acht teams gingen aan de slag om oplossingen te ontwikkelen voor arbeidsmarktuitdagingen. Denk aan jongeren die het lastig vinden om hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. Of aan het verminderen van de invloed van vooroordelen (bias) in het werving- en selectieproces bij vacatures. In deze editie ontwikkelden TNO'ers een serious game om uitval te voorkomen op het mbo en een robotsysteem voor de Marechaussee en politie. Én een digitale tool die werkgevers gaat helpen het proces en de kwaliteit van werving en selectie te verbeteren.

Brains4neigbourhoods (2022)

In Brains4neighbourhoods draaide het om oplossingen voor problemen die spelen in de wijk. Energiearmoede is zo’n probleem. Met groot succes is onder andere een ‘doe-het-zelf’-voorzetraam ontwikkeld. Raamfolie kan veel warmteverlies voorkomen en daarmee geld besparen. Weten hoe het werkt?

Brains4nitrogen (2021)

De stikstofcrisis, een ingewikkeld probleem met implicaties voor huisvesting, landbouw en diverse andere sectoren. Opnieuw werden TNO’ers uitgenodigd om hun innovatiekracht in te zetten. Het resultaat? Voor de bouwsector zijn meet- en monitoringinstrumenten gemakkelijk beschikbaar gemaakt. In het N2-ABLE project is een systeem ontwikkeld om stikstofuitstoot te beperken. Ook is een methode ontwikkeld om de meting van stikstofdepositie vanuit de lucht te verbeteren.

Brains4corona (2020)

Voor de eerste editie werden 21 projectvoorstellen geselecteerd uit circa 80 voorstellen. Een van de projecten, PUPPY (voluit: Pop-Up, Pick-Up and Home Delivery), richtte zich op ondernemers, die hun omzet tijdens de coronacrisis zagen dalen. Het project ontwikkelde een kostendekkend en logistiek samenwerkingsmodel om lokaal producten op te halen en af te leveren bij consumenten. Een ander succesvol project uit deze eerste editie was de voor VWS ontwikkelde snelle, goedkope en betrouwbare coronatest die binnen een uur uitslag geeft. De aangepaste testmethode heeft het aantal benodigde tussenstappen vereenvoudigd en verminderd.