Marktonderzoek Flying Food in Rwanda

7 april 2023

Uit dit marktonderzoek blijkt dat er zakelijke kansen liggen voor de productie van krekels voor menselijke consumptie in Rwanda. Consumenten blijken geïnteresseerd en bereid te zijn om krekels in hun dieet op te nemen, omdat die smakelijk en voedzaam zijn. Boeren zijn bereid de krekelproductie op te starten en hebben vertrouwen in de duurzaamheid daarvan. De krekelbranche zal zorgen voor werkgelegenheid, inkomsten en een lokale bron van betaalbaar en voedzaam voedsel.

Krekels voor menselijke consumptie

Sinds 2015heeft het consortium Flying Food in Kenia en Oeganda een keten voor het kweken, verwerken en verkopen van krekels opgezet met een solide bedrijfsmodel. Het Flying Food-concept wordt nu opgeschaald naar  andere regio’s en landen. Omdat Rwanda belangstelling voor de krekelbranche toonde, hebben TNO, ICCO en Nutrifarm marktonderzoek gedaan met financiële ondersteuning van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Heerlijk

Wij hebben een landelijk consumentenonderzoek uitgevoerd onder 417 deelnemers uit alle vijf provincies van Rwanda. De belangrijkste uitkomst is dat 63% van de respondenten al gewend is om insecten te eten, waarbij sprinkhanen het populairst zijn, gevolgd door termieten en krekels. Dit zijn hoofdzakelijk mensen uit de noordelijke en westelijke provincie en de provincie Kigali. Momenteel vangen zij deze insecten in het wild, in bepaalde seizoenen. De meerderheid is bereid ze op de markt of in de winkel te kopen, omdat zij deze insecten als zeer voedzaam beschouwen en graag het hele jaar door zouden willen kunnen eten. Bij proeverijen van krekelsambusa’s en gekruide gebakken krekels beoordeelde 75% van de consumenten deze als goed tot heerlijk.

Klaar voor de start

De meerderheid van de 120 ondervraagde potentiële producenten is bereid tijd en geld te steken in het opzetten van kleine krekelboerderijen. 89% van hen heeft 315 euro beschikbaar als startkapitaal. De boeren geven ook aan dat er in deze provincies land beschikbaar  is om een kleine kwekerij te bouwen. In totaal zal een kleine boer 740 euro moeten investeren om een krekelbedrijfje op te starten, namelijk voor het opzetten van een geïsoleerde kwekerij van 6 m2, de aanschaf van 30 plastic kratten, eitjes en training. Er is een microlening of leaseconstructie nodig om het investeringskapitaal te dekken. Het bedrijfsmodel voor kleine boeren liet zien dat de boeren de initiële investering in ongeveer 1 jaar kunnen terugverdienen. Partner Alexis Musabirema, directeur van Nutrifarm Ltd, is klaar om te beginnen met de productie van krekels: ‘Drie jaar geleden kreeg ik het idee voor krekelboerderijen in Rwanda. Het is in Rwanda niet gemakkelijk om onbekend voedsel op het bord te krijgen. Door de samenwerking met Flying Food kunnen we er een levensvatbaar bedrijf van maken. Samen kunnen we dit realiseren in Rwanda!’

Rwanda is innovatief

Projectleider Laura Koot van TNO is enthousiast over de resultaten: ‘Hoewel het kweken van krekels nieuw is in Rwanda, stonden de meeste consumenten én producenten er open voor. We moeten de krekelbranche stap voor stap invoeren en beginnen met een pilot, in combinatie met een door de overheid gesteunde marketingcampagne.’ Onze partner Speciose Mukarukaka van ICCO Rwanda was het daarmee eens: ‘Rwanda is een innovatief land en kijkt altijd uit naar nieuwe zakelijke kansen. De krekelbranche zal zorgen voor werkgelegenheid, inkomsten en een lokale bron van betaalbaar en voedzaam voedsel. Dit past perfect in de economische en sociale pijlers van de nationale strategie voor de transformatie van Rwanda (2017-2024), die gericht is op versnelling van inclusieve economische groei en ontwikkeling van de particuliere sector, het scheppen van fatsoenlijke banen en armoedebestrijding. In de huidige coronapandemie een extra welkome oplossing om de aandacht te richten op lokale voedselzekerheid.’

Insecten als voedsel voor mensen of dieren?

Momenteel is er veel discussie over de vraag of insecten beter te gebruiken zijn als menselijk voedsel of als diervoeder. De meest geschikte insecten voor menselijk voedsel zijn krekels en meelwormen. Het meest geschikte insect voor kippen- en visvoer is de zwarte soldaatvlieg. Als Rwanda de verkrijgbaarheid van betaalbare eiwitten wil verbeteren en de levensstandaard van plattelandsgezinnen wil verhogen, dan is de keuze voor insecten als menselijk voedsel logisch. Kwetsbare mensen kunnen zich niet vaak vis of kip veroorloven, en de voedselconversie is veel positiever wanneer insecten rechtstreeks worden gegeten.

Innovaties voor Ontwikkelingssamenwerking nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze projecten? Schrijf je dan in voor onze Engelstalige nieuwsbrief.

Laat je verder inspireren

198 resultaten, getoond 1 t/m 5

ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte

Informatietype:
Insight
18 september 2023

Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023

TNO lanceert de spin-off AIKON Health, gericht op draagbare biosensoren die zich richten op chronische zorgbeheer, te beginnen met hartmonitoring.

Hoe creëer je rust en focus in een hectische en veeleisende werkomgeving?

Informatietype:
Nieuws
12 september 2023

Mindfulness training heeft bewezen invloed op stress, welzijn en concentratie. Hoe bevorderen we dit op het werk? Onderzoek naar omgevingsfactoren is beperkt. TNO deed verkennend onderzoek via literatuur en interviews met experts en topmanagers.

TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem

Informatietype:
Nieuws
5 september 2023

In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en  het CBS blijkt bovendien dat de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, toeneemt.

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 augustus 2023
4 afleveringen

Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin wevoorop lopenin veiligheid. Levens gezonder maken. En klimaatveranderingbestrijden… Vanuit de ruimte! Dit is de tijd van: Het kan wél. Dit is ónze tijd. Met Glenn van der Burg.