BoB: programma voor mentale gezondheid in Zuid-Soedan

In 2020 heeft TNO in samenwerking met Red een Kind een innovatief programma voor geestelijke gezondheid voor jonge kinderen in Zuid-Soedan ontwikkeld. Build your own Buddy (BoB) bestaat uit een groepsprogramma voor kinderen van 5 tot 7 jaar en een parallel programma voor ouders, gericht op ondersteuning bij het verwerken van de gevolgen van psychotrauma. In januari 2021 vond de training van de gemeenschapscounselors plaats. In verband met corona werd dit online gedaan, met groot succes.

Ontwikkeling van het programma Build your own Buddy

Wij willen kinderen en hun ouders in Zuid-Soedanese gast- en vluchtelingengemeenschappen ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van psychotrauma.

In 2020 werkten we aan de ontwikkeling van het programma Build your own Buddy, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over de neurobiologische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met psychotrauma. Wij stelden het theoretische kader vast en bepaalden de structuur van de sessies, de activiteiten met de kinderen, de kernboodschappen, de  uitgangspunten?, de materialen en de instrumenten voor toezicht en evaluatie.

Er werd een programma ontwikkeld, bestaande uit elf groepssessies voor kinderen en ouders afzonderlijk, en gevisualiseerd in handleidingen en op posters.

Door een plaatselijke kunstenaar werd een prentenboek voor kinderen ontworpen. De rode draad in Build your own Buddy is Bob de haas, die in elke sessie avonturen beleeft met andere dieren, en een nieuwe strategie uitprobeert om tot rust te komen en controle te krijgen.

Om de impact tijdens en na de sessies te vergroten, maken de kinderen hun eigen buddy ‘Bob’ van lokale materialen. BoB helpt de kinderen hun gevoelens te herkennen en ermee om te gaan. Verhalen vertellen is een belangrijk element in Afrikaanse culturen. Daarom verwachten we dat deze aanpak aanslaat bij kinderen in Zuid-Soedan.

Het programma zal worden geleid door twee gemeenschapscounselors per keer. Dit zijn lokale professionals (docenten of maatschappelijk werkers) die in de doelgemeenschappen wonen en zowel de lokale taal als Engels spreken. Om dit te kunnen doen, hadden deze professionals eerst aanvullende training nodig.

Training van lokale gemeenschapscounselors

Alle elementen van het in 2020 ontwikkelde programma moesten samenkomen in één allesomvattende training. Aanvankelijk zou de training ter plaatse worden gegeven, maar vanwege corona moest er veel online worden geregeld.

Omdat er in Zuid-Soedan geen vaste lijnen zijn, vormt de stabiliteit van het internet een uitdaging. Daarom maakten wij een reeks korte instructievideo’s, die wij vóór de training in lage resolutie opstuurden, samen met een PowerPoint-presentatie die de counselors wegwijs maakt in het programma Build your own Buddy.

Een zorgvuldige voorbereiding werd ook gedaan met de lokale coördinator van Red een Kind, die als co-trainer kon optreden en via WhatsApp met ons kon communiceren. Wij kregen video’s met voorbeelden van rollenspelopdrachten teruggestuurd ter goedkeuring en bespreking.

In november 2020 kregen zes gemeenschapscounselors en een coördinator les van Arq International over de basisbeginselen van mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning.

In januari 2021 werd de training Build your own Buddy als vijfdaagse online training verzorgd door TNO via MS Teams, video’s en WhatsApp (Jacqueline Stam, Remy Vink, Ilona Wildeman – twee trainers per dag). De counselors en de coördinator verbleven in een hotel met redelijke internetverbinding in de stad Wau, waar ze met voldoende sociale afstand bij elkaar konden komen voor de online training. De training werd zeer goed ontvangen en zeer gewaardeerd. De counselors zijn nu klaar om ter plaatse aan de slag te gaan met kinderen en ouders.

tno_edv3280_2_

"Wij zijn bereid de methodologie van BoB aan te passen aan de specifieke context van andere regio's en andere leeftijdsgroepen of settings."

Remy Vink

Wetenschappelijk onderzoeker en socioloog

Pilotfase van het programma Build your own Buddy

De zes gemeenschapscounselors die in drie gemeenschappen rond Wau werken, gaan nu het prototypeprogramma Build your own buddy verzorgen in een eerste pilotronde. TNO zal dit monitoren en evalueren via de counselors en indirect in focusgroepsdiscussies met ouders en kinderen.

Tijdens de training kregen de counselors instructies over toezicht en evaluatie. Dit zal informatie opleveren om het programma verder te optimaliseren, waarna een tweede en derde pilotfase zullen ingaan. Build your own Buddy zal eind 2021 zijn afgerond en klaar zijn voor verdere implementatie. Het projectteam kijkt uit naar de eerste resultaten.

BoB: programma voor mentale gezondheidszorg voor kinderen in Zuid-Soedan

Resultaten Build your own Buddy (BoB) programma

Bent u benieuwd naar de resultaten van het Bob-programma? Ontdek de resultaten in het Engelstalige onderzoeksrapport.

3sdg-mental-health-program
Dit TNO-project ondersteunt de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG): goede gezondheid en welzijn.

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze Engelstalige Innovaties voor Ontwikkelingssamenwerking (I4D) nieuwsbrief.

Laat je verder inspireren

124 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO stimuleert groepszorg gedurende de eerste 1000 dagen wereldwijd

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024
Het op Centering gebaseerde Groepszorgmodel tijdens de eerste 1000 dagen leidt tot betere gezondheidsresultaten, meer tevredenheid onder zwangere vrouwen en zorgverleners, en kan toekomstige zorgkosten voorkomen.

Onbenut arbeidspotentieel biedt kansen voor krappe arbeidsmarkt

Informatietype:
Nieuws
27 juni 2024

TNO ontdekt nieuwe methode voor diagnose van leverziekte

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2024

TNO-aanpak voor ontwikkeling veilige en duurzame chemicaliën

Informatietype:
Nieuws
28 mei 2024

Flexbarometer: minder flexibele en meer vaste werknemers

Informatietype:
Nieuws
15 mei 2024