nieuws

Nationale Blockchain Coalitie presenteert actieagenda

30 mrt 2017

Minister Kamp van Economische Zaken nam vandaag de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst. De agenda is een initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke, energie- en financiële sector, alsmede overheden en kennisinstellingen, waaronder TNO. Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchain technologie.

Veilig en efficiënt werken in een groot netwerk

Blockchain technologie maakt een veiligere, efficiëntere en makkelijkere uitwisseling van digitale informatie mogelijk. Misbruik is moeilijk, omdat iedere transactie door meerdere computers wordt gecontroleerd en volledig transparant is, zonder tussenkomst van een derde partij. Dit kan grote invloed hebben op onder andere de energievoorziening, financiële dienstverlening, logistiek en op termijn de gezondheidszorg. De coalitie voorziet positieve effecten op de autonomie van burgers, transparantie van transacties, cybersecurity en vermindering van administratieve lasten.

Actielijnen

Ontwikkeling en invoering van blockchain vraagt een gecoördineerde aanpak door partijen uit vele sectoren. De actieagenda richt zich allereerst op de ontwikkeling van zogenoemde digitale identiteiten, waarmee personen, objecten en rechtspersonen, digitale transacties kunnen verrichten als onderdeel van een blockchain. Daarnaast werkt de coalitie aan oplossingen op het gebied van wetgeving en acceptatie. Voor kennisontwikkeling zijn afspraken gemaakt over opleiden, kennis delen en vergroten van vaardigheden.

Minister Henk Kamp en Team ICT boegbeeld Rene Penning de Vries samen met de founding partners van de Nationale Blockchain Coalitie

Het originele persbericht, meer informatie over de coalitie en een overzicht van de partners die deelnemen: Nationale Blockchain Coalitie.

Downloads
Nieuws
Contact

Drs. Henk-Jan Vink

  • Informatie & Communicatie Technologie
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.