Wij richten ons op negen maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Schatkaart van de ondergrond voor de ontdekkingsreizigers van nu
Minister Lely van Waterstaat stelde in 1918 de voorloper van de Geologische Dienst Nederland in, met als opdracht om voor Nederland een systematische te karteren. Tegenwoordig heeft GDN de taak om op nationale schaal inzicht te bieden in de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen zoals gas, olie, grondwater, steenzout, zand, grind en klei, en in geologische risico’s zoals kusterosie en bodemdaling. Paul de Krom, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO: ‘De inrichting van de bovengrond kan niet zonder kennis van de ondergrond. Ondanks dat het werk van GDN grotendeels “ondergronds” gebeurt, ziet iedere Nederlander uiteindelijk toch het resultaat van dit werk. De nieuwe geologische kaart is daarvan een prachtige illustratie.’
Honderd jaar na aanvang is de systematische geologische kartering van Nederland nog altijd springlevend. De kennis van de ondergrond wordt samengevat in een overzichtskaart, die te gebruiken is als illustratie bij de geologische geschiedenis van Nederland. Zo brengt de kaart in beeld hoe jong Nederland geologisch gezien is, gevormd in de laatste honderdduizenden jaren door de zee, rivieren, de wind, landijs, vegetatie en uiteindelijk de mens.
Tirza van Daalen, directeur van GDN: ‘Het verschijnen van een nationale geologische kaart is een bijzondere gebeurtenis. Na 43 jaar is er nu weer een nieuwe kaart, niet alleen van Nederland zelf maar van ons hele Koninkrijk. De geologie van het Caribisch deel van het Koninkrijk is (nu nog) minder systematisch in kaart gebracht dan die van Europees Nederland. Maar met het meenemen van Caribisch gebied op deze kaart spreekt GDN de intentie uit om hier in de toekomst meer aandacht aan te besteden. Wij zijn heel trots dat wij met de nieuwe kaart de inspanningen en deskundigheid van onze medewerkers hebben kunnen vereeuwigen.’
De geologie van het Caribisch deel van het Koninkrijk heeft niets te maken met die van Nederland in Europa. Maar het doel is in beide gebieden gelijk: het bieden van een geologische raamwerk voor de inschatting van het potentieel van geologische hulpbronnen en de eventuele geologische risico’s. In het Caribisch deel bevinden zich bijvoorbeeld twee actieve vulkanen, bestaat de kans op aardbevingen en tsunami’s en kunnen tropische orkanen leiden tot kustafslag, overstromingen en aardverschuivingen.
De kaart wordt de komende tijd klaargemaakt voor productie, waarna deze beschikbaar wordt op papier of als PDF en GIS-bestand. Wilt u op de hoogte worden gesteld van het moment waarop de kaart beschikbaar komt, laat dan uw gegevens achter via de online intekenomgeving.
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.