nieuws

Innovatie in real-time intelligence biedt politie een ‘Dynamisch Draaiboek’ bij grootschalige incidenten

31 mei 2018

Samen met de politie en Tensing, specialist in geo-informatie en GIS-technologie, start TNO het project ‘Dynamisch Draaiboek’. Dit is een innovatieve informatievoorziening die ondersteuning biedt bij de coördinatie van complexe situaties, zoals grootschalige incidenten of de beveiliging van risico evenementen.

Wilt u meer weten over het Dynamisch Draaiboek bij complexe situaties?

Neem contact op met Christiaan van den Berg

Neem contact op
Projectteam Dynamisch Draaiboek vanuit Politie, Tensing en TNO

De coördinatie van complexe situaties, zoals een crises, grootschalige incidenten of risico evenementen is steeds weer een grote uitdaging voor de politie. In de voorbereiding van een gecoördineerd optreden, wordt een Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) geactiveerd. Het SGBO stelt draaiboeken op die beschrijven hoe tijdens de uitvoering wordt gehandeld op een actuele situatie. Het Dynamisch Draaiboek is een nieuwe informatievoorziening dat dient ter ondersteuning van de beslissingen die genomen worden tijdens de grootschalige uitvoering van complexe situaties.

Actuele situatie sneller in beeld

Geïntegreerde en actuele informatievoorziening kan leiden tot een betere en snellere besluitvorming over effectief optreden. Het Dynamische Draaiboek brengt de actuele situatie visueel in kaart: hoe druk is het op verschillende plekken, hoe is de verkeersdoorstroming, hoe verloopt het openbaar vervoer? Daarnaast creëert het een handelingsperspectief en kan het mogelijke scenario’s doorrekenen en visualiseren. Denk bijvoorbeeld aan hoe een ontruiming of evacuatie zou kunnen verlopen bij een concrete dreiging, of het afsluiten van toegangswegen.

Eerste impressie Dynamisch Draaiboek

Innovatie in real-time intelligence

Het Dynamisch Draaiboek is tot stand gekomen in het Real Time Intelligence-Lab (RTI-Lab) waar Politie, Tensing en TNO al langere tijd samenwerken aan een concept. Het RTI-lab ondersteunt organisaties die actief zijn in het veiligheidsdomein bij het innoveren van hun real-time intelligence. Het concept wordt nu uitgewerkt tot een makkelijk hanteerbaar en uitvoerbaar prototype. Hiermee gaan de samenwerkende partijen een praktijksituatie beproeven, om goed zicht te krijgen op de meerwaarde en impact van het concept.

Het Real Time Intelligence-lab (RTI-Lab) is een samenwerkingsverband tussen de Politie, TNO en HSD (Hague Security Delta). Wilt u meer weten? Lees verder op TNOTIME.

Roadmap

Nationale Veiligheid: TNO heeft vizier op veiligheid in Nederland

Samen met partners in het veiligheidsdomein staat TNO pal voor de veiligheid in Nederland. Het vizier is daarbij gericht op een aantal thema’s. En nu de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het meer... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Christiaan van den Berg

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.