nieuws

TNO onderzoekt mogelijkheden ondergrondse Einstein Telescoop

26 nov 2020

Het Nederlands Zwarte Gaten Consortium krijgt 4,9 miljoen euro toegekend door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. Het nieuwe interdisciplinaire consortium gaat de raadsels rond zwarte gaten en de mysteries van het heelal verder ontrafelen. Sterrenkundigen en natuurkundigen slaan de handen ineen om nieuwe ontdekkingen te doen en geologen ‘duiken de grond in’ voor de mogelijke ondergrondse bouw van de Einstein Telescoop.

Voorbeeld van gesteente waarin de Einstein Telescoop gebouwd zou kunnen worden (Laat-Devoon, 370 miljoen jaar geleden nabij Trooz in België)

Door bij te dragen aan de ontwikkeling van de geavanceerde Einstein Telescoop bereidt het consortium toekomstig onderzoek aan zwaartekrachtsgolven voor. De infrastructuur voor die telescoop kan wellicht in de ondergrond van het grensgebied van Zuid-Limburg gebouwd worden.

Als kenniscentrum van de Nederlandse ondergrond, zal de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, die mogelijkheid onderzoeken. Samen met de Provincie Limburg en bedrijven brengt zij de ondergrond in kaart.

Het consortium maakt samen met hogescholen nieuw onderwijsmateriaal om ​mensen van alle achtergronden, en kinderen in het bijzonder,​ te interesseren voor wetenschap. Hoofdaanvrager Stefan Vandoren van de Universiteit Utrecht: “Dit is een bijzonder mooi project waar we onderzoek, technologie en maatschappelijk belang in combineren.” NWO maakte de toekenning op 25 november bekend.

Het volledige persbericht is hier te lezen.

Roadmap

Naar een duurzaam gebruik van de ondergrond

De ondergrond is belangrijk. Hij levert ons energie, water en verschillende delfstoffen. Zijn eigenschappen en gedrag bepalen grondstabiliteit, mogelijkheden voor ondergronds ruimtegebruik, in welke mate... Lees verder
Ons werk

De Nederlandse ondergrond in kaart gebracht (kartering)

De geologie van Nederland onttrekt zich grotendeels aan het oog. In ons vlakke land biedt het aardoppervlak maar weinig aanwijzingen over de opbouw en de gebruiksmogelijkheden van de ondergrond. Om Nederland... Lees verder

Nieuws
Contact

Dr. Michiel van der Meulen

Mediavragen?