Verkennend onderzoek naar potentieel van tijdelijke CO2-opslag bij houtbouw
19 jan 2021
Update: 26 maart 2021
TNO analyseerde in een verkennende studie wat de gevolgen zouden zijn wanneer de tijdelijke vastlegging van CO2 in houtbouw wel zou worden meegenomen in de wettelijk verplichte duurzaamheidstoets, de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). Dit zogenaamde biogene CO2 telt nu nog niet mee in deze bepalingsmethode.
Lees het onderzoek
'Een verkenning van het potentieel van CO2-opslag bij houtbouw'
Uit de verkenning volgt (bij het gehanteerde model en bijbehorende uitgangspunten) dat als koolstofopslag in houtconstructies wel wordt meegerekend, er over een periode van 100 jaar netto de helft minder wordt bijgedragen aan klimaatverandering (Global Warming Potential, in kg CO2-emissie equivalenten), dan in het scenario waarbij tijdelijke CO2 vastlegging niet wordt meegenomen.
Ondanks de aannames en beperkingen levert deze verkenning belangrijke inzichten. Enerzijds is aannemelijk gemaakt dat de integratie van tijdelijke koolstofopslag in de LCA-methode haalbaar is. Anderzijds is door de indicatieve LCA-berekeningen duidelijk geworden dat het al dan niet meerekenen van CO2 opslag in hout een aanzienlijke invloed kan hebben op de milieu-effectcategorie klimaatverandering.
Vervolgonderzoek
TNO pleit voor een verdiepend vervolgonderzoek. Hierin kan een volledige LCA en een MPG berekening worden gemaakt, zodat duidelijk wordt hoe de bijdrage aan klimaatverandering (Global Warming Potential) doorwerkt in de MPG of MKI-score.
In een dergelijke verdiepende studie naar het potentieel van hout op klimaatverandering is het verder wenselijk te rekenen met voor duurzaamheid en circulariteit geoptimaliseerde casco’s. Daar is in dit verkennend onderzoek nog geen rekening mee gehouden.
Ook moet worden bestudeerd hoe de netto lagere CO2 uitstoot van hout doorwerkt in een volledige MPG berekening. Een andere onderzoekslijn heeft betrekking op het hoogwaardiger hergebruiken van hout.
Aanscherping
Eerder berichtte TNO dat het rapport ‘Een verkenning van het potentieel van CO2 opslag bij houtbouw‘ dat in januari 2021 werd gepubliceerd op de TNO-website niet voldeed aan de kwaliteitstandaard die TNO hanteert. Na een extra review is het rapport aangescherpt en opnieuw gepubliceerd.
De doelstelling van het onderzoek is meer expliciet gemaakt en de aannames en beperkingen zijn duidelijker beschreven. TNO hoopt met het rapport een constructieve bijdrage te leveren aan de verdere gedachtewisselingen over de tijdelijke vastlegging van koolstof in bouwmaterialen.