nieuws

Relement vestigt zich op Green Chemistry Campus

Bergen op Zoom • 02 mrt 2021

TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigt zich op de Green Chemistry Campus. Het bedrijf gaat op commerciële schaal bio-aromaten produceren en verkopen voor toepassing in onder meer smeermiddelen en coatings. Aromaten worden nu nog van aardolie gemaakt en de productie van deze chemische bouwstenen heeft een negatieve impact op het klimaat. De bio-aromaten van Relement vormen een kwalitatief beter en duurzamer alternatief voor fossiele aromaten in bestaande producten. Zo draagt Relement bij aan een groene chemische industrie én betere producten.

Het twee man en een vrouw sterk team van Relement staat voor de demonstratie faciliteit op de Green Chemistry Campus.

“De Green Chemistry Campus is voor ons een logische vestigingslocatie”, zegt Relement CEO Roger Blokland. “Ons team werkt nauw samen met TNO dat in de demo facility van de Campus geavanceerde apparatuur heeft om samples van bio-aromaten te produceren. Daarnaast biedt de Campus alles wat we nodig hebben: laboratoria, kantoren, experts en een community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar verder willen helpen.” 

Bio-aromaten: duurzaam alternatief voor de chemische industrie

De spin-off Relement komt voort uit het werk wat TNO verricht binnen Shared Research Center Biorizon. Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, werkt sinds 2013 op de Campus aan technologieën voor de productie van functionele bio-aromaten. Aromaten zijn essentiële bouwstenen voor de chemische industrie: maar liefst 40% van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, verven, coatings en smeermiddelen, waaronder krasvastheid, stabiliteit en UV-bestendigheid. 

“De Campus is al sinds 2013 de thuisbasis van Biorizon”, zegt Green Chemistry Campus directeur Connie Paasse. “Waar beter dan op de Campus zou Biorizon’s eerste spin-off kunnen landen? Relement is een mooie aanvulling op onze community. Ik wens Roger en zijn team veel succes!” 

Relement brengt bio-aromaten op de markt

Afgelopen zomer is Relement B.V. opgericht om de bio-aromaten die binnen het TNO-deel van Biorizon zijn ontwikkeld op commerciële basis te produceren en verkopen. De naam Relement verwijst naar ‘the renewable element’: de hernieuwbaarheid van het essentiële element aromaten. Relement benut namelijk hernieuwbare biomassareststromen als grondstof in plaats van petrochemische grondstoffen. De marktomvang voor hoogwaardige aromaten is € 2,5 miljard dus de potentie om deze tot dusver petrochemische bouwstenen te vergroenen is enorm. Op termijn wil Relement commerciële fabrieken bouwen voor diverse premium bio-aromaten en zo bijdragen aan een groenere chemische industrie.

Substantiële CO2-reductie & superieure eigenschappen

Een van de eerste bio-aromaten die Relement op de markt brengt, is een alternatief voor fossiel phthalic anhydride dat onder meer wordt toegepast in alkydverf. Met de bio-aromaten van Relement kan voor het eerst 100% biobased alkydverf worden gemaakt. Deze verf gaat niet alleen langer mee door een betere krasvastheid en UV-bestendigheid, hij is ook aanzienlijk duurzamer, zo bleek vorige maand uit een onderzoek van CE Delft dat in opdracht van Circular Biobased Delta werd uitgevoerd. Door het vervangen van petrochemische phthalic anhydride door biobased 3-methylphtalic anhydride kan Relement vanaf 2027 per kilogram een CO2-reductie van 3,1 kg CO2-eq. realiseren. In totaal betekent dit een jaarlijkse CO2-reductie van 94 kt CO2-eq. 

Contact opnemen

Neem voor meer informatie contact op met Roger Blokland

Contact opnemen
Kennis

Biorizon als nieuwe weg naar bio-aromaten

TNO en VITO werken samen om de CO2 footprint te verminderen. Door technologieën te ontwikkelen en op te schalen. Zo kan de commerciële productie van aromatische verbindingen uit biologisch afval in 2025... Lees verder
Ons werk

Relement | Aromaten winnen uit biomassa

Van alle chemicaliën is zo’n veertig procent aromatisch. De producten die we dagelijks gebruiken, van verf tot plastic, bevatten vrijwel allemaal aromaten. Maar het winnen van deze chemische grondstoffen... Lees verder
Ons werk

25 TNO spin-offs in de spotlight

Op maandag 9 november is door de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer de 25e TNO spin-off bekend gemaakt. Relement het bedrijf dat met TNO-kennis nieuwe chemische ingrediënten... Lees verder